zorgpremie

Verrassende verlaging zorgpremie voor 2018 bekendgemaakt door DSW

Tegen de verwachtingen in blijkt DSW, de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe zorgpremie voor 2018 bekend maakt, de premie te verlagen. Niet alleen de premie gaat omlaag, maar ook min of meer symbolisch, het verplichte eigen risico.

Principekwestie

Zorgverzekeraar DSW verlaagt de premie van de basisverzekering met 6 euro per jaar naar 1290 per jaar (107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Het eigen risico wordt met 10 euro verlaagd naar 375 euro. Voor directeur Chris Oomen van de Schiedamse zorgverzekeraar is het een principekwestie. Het is een symbolisch bedrag om te laten zien dat we vinden dat de hoogte van het eigen risico zijn doel voorbijschiet.” Volgens DSW is er geen rechtvaardiging meer voor het huidige niveau van het eigen risico en moeten de kosten eerlijker verdeeld worden tussen chronisch zieke en gezonde mensen. De hoogte van het eigen risico is wettelijk bepaald, “maar in een aantal gevallen mag een verzekeraar daar toch van afwijken”, aldus de directeur.

Miljoenennota

DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt. Dat DSW de premie verlaagt is verrassend. In de Miljoenennota houdt het kabinet voor 2018 rekening met een stijging van de gemiddelde jaarpremie met 81 euro. Volgens DSW blijkt de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 mee te vallen ten opzichte van wat in de Miljoenennota 2017 is begroot. En dat wordt voornamelijk veroorzaakt door een loon- en prijsontwikkeling die lager is dan verwacht. Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat de zorgkosten ook volgend jaar lager uitvallen dan begroot.

Wat gaan de andere zorgverzekeraars doen?

Patiëntenfederatie Nederland noemt de verlaging van de premie van de basisverzekering en het eigen risico bij zorgverzekeraar DSW heel verrassend. “DSW zet altijd de trend, de rest van de verzekeraars volgen. Wij vragen ons vooral af wat zij nu gaan doen. Zij kunnen nu moeilijk zeggen, bij ons gaat de premie omhoog”, stelt Thom Meens van de patiëntenorganisatie. Hij wijst erop dat DSW-topman Chris Oomen onlangs nog aangegeven heeft dat verzekerden rekening moeten houden met een hogere zorgpremie volgend jaar. Dit door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro, waardoor de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog zou gaan.

Stemming eigen risico

Ondertussen debatteren de formerende partijen en de aanstaande oppositie verder over het eigen risico en een verhoging van de zorgpremie. Voor dinsdag 26 september 2017 staat er een stemming gepland om de bevriezing van het eigen risico te regelen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Verrassende verlaging? Je kunt het ook gewoon een tactische beweging noemen. Misschien een waarvan de andere verdienpartijen niet direct gecharmeerd zullen zijn maar toch zeker een die in ieder geval bijdraagt aan de instandhouding van de situatie. Eigenlijk zie ik niets anders dan spiegels en kralen. U weet wel, zoals kolonisten dat deden. Het spel waarbij de domme inboorlingen met hulp van glas en nepjuwelen van hun wérkelijke rijkdommen werden beroofd. Dan ‘ns door de een, later door de ander. Nou, uw portomonnee is gekoloniseerd. En wie zich met deze politieke zorgkermis akkoord verklaren zijn ’t ook. Zou hier nog wat kunnen schrijven over het Nationaal Zorgfonds en de beweging erachter maar we hebben immers stilzwijgend afgesproken het daar niet meer over te hebben dus… En niet alleen dat. D’r zijn geen stemmen te werven, Pechtold zit eigenlijk al helemaal in zijn rol van belangrijk, dagelijks op het kijkglas te verschijnen politicus. Er is geen redden meer aan. Binnen nu en een paar weken een nieuw gezelschap, zélfde voorstelling. En we vinden het goed. ’s Toch niet te geloven?