handen wassen

Hoe vaak moet u uw handen wassen en wat doet het voor uw weerstand?

Hoe vaak per dag wast u uw handen? En doet u dat dan met zeep, of alleen met water? Er wordt beweerd dat het (te) vaak wassen van de handen slecht is voor uw weerstand, maar is dat wel het geval? Wat is het best voor uw handen?

Zeep ontvet de handen

Als uw handen vies zijn, maakt water ze weer schoon. Om de handen gemakkelijker schoon te krijgen gebruiken veel mensen zeep, maar zeep ontvet de handen ook. Als u teveel vet weghaalt, worden uw handen droog en ontstaan er kloofjes en wondjes. Dit is dan ook een teken dat u uw handen vaker dan nodig wast.

Handen wassen tegen virussen

Het (te)veel wassen van uw handen kan dus zorgen voor een uitgedroogde huid en wondjes. Daarnaast zijn uitgedroogde handen minder beschermd tegen ziekmakende micro-organismen. Toch is regelmatig en goed handen wassen één van de belangrijkste manieren om besmetting door virussen te voorkomen. Wetenschappers denken zelfs dat ongewassen handen goed zijn voor het doorgeven van 80 procent van alle voorkomende virussen. Het wassen van uw handen is dus wel degelijk belangrijk, zeker na een toiletbezoek, voor het koken en na het aanraken van rauwe producten. Als u werkt met voedsel, in de zorg of in de buurt komt van jonge kinderen is het aan te raden om uw handen extra vaak te wassen. Op die manier voorkomt u de verspreiding van bacteriën en eventuele virussen.

Genoeg bacteriën

In de meeste gevallen zorgt vaak handen wassen dus niet voor een verlaagde weerstand, maar voorkomt het de verspreiding van virussen en bacteriën juist. Hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University en Research Marcel Zwietering legt aan nieuwswebsite Nu.nl uit waar deze fabel vandaan komt. “Vroeger was onze hygiëne slechter en hadden mensen een betere weerstand. Maar die betere weerstand ging anderzijds wel gepaard met meer sterfte van kinderen en andere zwakkeren.” Volgens Zwietering wordt er vaak beweerd dat onze leefomgeving tegenwoordig té schoon is, maar nog steeds zijn overal om ons heen bacteriën. “Je hebt ook wanneer je je handen extra vaak wast, nog genoeg bacteriën in je leefomgeving of op je lichaam om voldoende weerstand op de bouwen. Het is dan ook een illusie om te denken dat je handen na het wassen steriel zijn.”

Nooit 100 procent steriel

“Op 1 vierkante meter huid zitten miljoenen bacteriën. Als je op een normale manier je handen wast, gaat dat aantal misschien tijdelijk met een factor 1.000 omlaag. Je houdt er dus nog steeds heel veel over,” vervolgt Zwiering. Het lukt bijvoorbeeld zelfs chirurgen niet om hun handen voor een operatie 100 procent steriel te krijgen, terwijl zij soms wel 20 minuten bezig zijn met het wassen en desinfecteren van hun handen en nagels. Dus ondanks dat wij tegenwoordig een stuk hygiënischer leven dan vroeger, zijn er nog steeds genoeg bacteriën aanwezig die onze weerstand, ondanks het handen wassen, op peil houden. Wat ook meespeelt is het feit dat handen wassen slechts tijdelijk werkt. Zodra u bijvoorbeeld een deurklink of een toetsenbord aanraakt, komen uw handen direct weer in aanraking met nieuwe bacteriën.

handen wassen

Desinfecterende handgel.

Desinfecterende handgel

Naast handen wassen met water en zeep bestaat er ook handgel om uw handen mee schoon te maken. Ook het gebruik van desinfecterende handgel met alcohol zal uw weerstand volgens hoogleraar Zwietering niet schaden. Handgel moet zelfs op een specifieke manier worden gebruikt, wil het echt desinfecterend werken. “Als je het echt goed wil doen, moet je vooraf je handen wassen met water en zeep en dan pas de desinfecterende handgel gebruiken. Anders werkt het niet, dan haal je er alleen vuil mee weg.” Toch kan handgel erg handig zijn in situaties waar er geen kraan in de buurt is. Dan is het schoonmaken met de desinfecterende gel nog altijd beter dan het helemaal niet wassen van uw handen.

(Bron: Nu.nl, RIVM, Dokterdokter.nl)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Jeichien Ottens says:

    Laten we even naar Friesland gaan daar worden/werden baby,s een paar uur in openlucht gezet in een hok/kinderwagen overlapt met een deken om weerstand op te bouwen.Deze item handenwassen is ongepast wij aardbewoners moeten ons laten infecteren/ we worden elke seconde aangevallen door wat er in de lucht zweeft. Virussen én ander soort ziekte verwekkers. Overbodig handen wassen is taboe ga naar buiten én wandel in de regen/ zon/ sneeuw/onweer
    Zo bouwen wij weerstand op door proesten snotteren én blazen tijdens neussnuiten alles eruit.
    Thuis zitten met bleek gezicht is zeker niet gezond

    Boris2 says:

    Een baby in de buitenlucht klinkt vreemd, maar is verstandig. Ik ben opgegroeid met vallen in het grind, dat peuterde je er langzaam uit iedere keer als er een stukje uitgroeide. Zwemmen in slootwater, kopje onder gaan in een windwak. Melkbussen schrobben met loog en koud water op een vlonder in een binnenplaats. Nog nooit een koutje of een griep gehad en eigenlijk ook geen kinderziekten, terwijl mijn jongere broers geboren na de oorlog werden beschermd tegen van alles en altijd als er een griep heerste die ook direct kregen. Er valt iets te zeggen voor mijn Spartaanse opvoeding. Nu op 77e laat ik me wel inenten, maar eerlijk gezegd ik was en ben nooit verkouden.

    Govert says:

    Nou ik heb ruim 32 jaar op de ambulance gereden.
    21 verschillende patiënten per dag was geen uitzondering.
    Handen wassen deden we bij grote uitzondering, ik heb een weerstand opgebouwd waar je u tegen zegt.
    Zelfs tegen tbc heb een dijk van een weerstand opgebouwd, bij ons geen geleuter over een ziektetje hier en een ziektetje daar ook niet in mijn gezin.
    Tegenwoordig hoor je alleen maar allergie hier en een zwak gestelletje daar, iedereen lijkt ineens wel ontvankelijk voor alle soorten beestjes, nou dat kwam bij ons niet voor hoor, wij liepen niet na ieder wissewasje naar de kraan, en we zijn goed gezond.

    Geava says:

    Als ik handzeep gebruik op pure olijfolie-basis dan krijg ik nooit droge handen. Integendeel ze worden heerlijk zacht.