Velletjes bij de nagels

Velletjes bij de nagels? Dit zijn mogelijke oorzaken

Velletjes bij de nagels kunnen erg vervelend zijn. Het ziet er niet heel mooi uit, maar het kan ook nog eens voor pijn en irritatie zorgen. Waarom ontstaan deze velletjes? En wat kunt u er tegen doen?

De oorzaak

De velletjes die naast uw nagels kunnen verschijnen worden ook wel ‘nijnagels’ of ‘dwangnagels’ genoemd. Deze ingescheurde velletjes ontstaan vaak aan de rand van uw nagelriem. De nagelriem fungeert als een soort afsluiting om de nagel en huid te beschermen tegen infecties. Wanneer de huid rond de nagelriem scheurt, ontstaan er velletjes daar omheen. Als deze velletjes vervolgens uitdrogen, worden ze hard. De huid kan dan rechtop gaan staan. Dit kan om een aantal redenen gebeuren.

De 1e reden is uitdroging van de huid. Dit gebeurt vaak wanneer het weer van warm naar koud verandert. De lucht wordt dan zowel binnen als buiten droger, waardoor uw handen ook sneller uitdrogen. De huid kan dan strak gaan staan en zelfs barsten. Hierdoor ontstaan er dan velletjes bij de nagels.

Als u veel aan uw nagels peutert of ze wellicht zelfs bijt, kunt u ook last krijgen van velletjes. Ook kunnen velletjes bij uw nagels ontstaan wanneer u uw nagelriemen verkeerd terugduwt. Ze kunnen dan kapot gaan. Wanneer u te weinig eiwitten binnenkrijgt, kunt u ook last krijgen van velletjes rondom de nagelriemen. Ook de huidaandoening psoriasis kan naast geribbelde nagels,  velletjes aan de rand van de nagel veroorzaken.

Voorkomen

Nu het duidelijk is waardoor de velletjes bij de nagels ontstaan, is het verstandig om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Radar sprak met huidtherapeute Dana Dijs. Haar tip: smeer preventief uw handen in met een handcrème of olie. Ook kokosolie en olijfolie zouden in dit geval werken. Op deze manier blijven uw handen goed gehydrateerd.

Daarnaast is het goed om op de koudere dagen handschoenen buiten te dragen. Tijdens het afwassen is het aan te raden om afwashandschoenen aan te doen. Afwasmiddel droogt de handen namelijk ook uit, aldus Dijs.

vinger nagels gezond
Lees ook: Zo houdt u uw vingernagels gezond

Behandelen

Als u de velletjes bij de nagels niet heeft kunnen voorkomen, is het in elk geval belangrijk dat u ze goed behandelt. Allereerst kunt u beter niet trekken aan de velletjes of ze kapotbijten. Een kloofje is op zich niet erg, maar in dit kloofje kunnen bacteriën komen waardoor de wond gaat ontsteken. Dit zorgt voor een pijnlijk en kloppend gevoel en de vinger kan rood worden. Bij een ontsteking die aanhoudt is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts, die kan een ontsmettende zalf voorschrijven. In plaats van te trekken of te bijten kunt u daarom beter eerst de velletjes verzachten door vaseline of olie erop te smeren. Hierna kunt u ze dan met een ontsmette nagel(riem)schaar voorzichtig wegknippen.

Dijs benoemt nog een andere techniek die kan helpen tegen de velletjes. Door de handen in te smeren met klovenzalf en dan te gaan slapen met katoenen handschoenen zou het probleem ook verholpen kunnen worden. Gaas om de handen wikkelen zou nog een alternatief voor de handschoenen kunnen zijn.

(Bron: Radar, Margriet, Libelle, Women’s Health. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Penghi says:

    Wanneer ik zo’n irritant velletje aan mijn nagelriem heb, dan smeer ik het voor het slapen in met…… Vicks of een andere verkoudheidzalfdan is het weer snel ! Ik plak er een pleister over, laat die tot de ochtend zitten en heel vaak is het velletje dan verdwenen. Zo niet, dan herhalen. Bij mij is het leed daarna altijd geleden.

    Penghi says:

    Wanneer ik zo’n irritant velletje aan mijn nagelriem heb, dan smeer ik het voor het slapen in met…… Vicks of een andere verkoudheidzalf. Ik plak er een pleister over, laat die tot de ochtend zitten en heel vaak is het velletje dan verdwenen. Zo niet, dan herhalen. Bij mij is het leed daarna altijd geleden.

    AntonW says:

    De aanbevelingen voor n dit artikel opvolgen is ernstig aan te raden. Ik had zo’n kapot velletje (voorzichtig er af getrokken) dat na enige tijd begon te ontsteken. Met de huisarts van alles geprobeerd om de ontsteking te boven te komen. Het draaide er uiteindelijk op uit dat in het ziekenhuis mijn nagel uitgetrokken moest worden en de huid bij de nagelriem opengesneden. Weken gedoe met ontsmettende zalf en gaasjes.
    En geloof met, het uittrekken van een nagel wil je niet meemaken. Volg de aanbevelingen dus op.

    Cis Keizer says:

    Een hele belangrijke maatregel om te voorkomen wordt niet genoemd: was uw handen alléén met zeep als dit écht nodig is, d.w.z. na het hanteren van vette dingen. Na draaien van gehaktballen of omleggen van een verse fietsketting krijg je alleen met zeep je handen vetvrij, maar in vrijwel alle andere gevallen is met water wassen voldoende. Reden: met zeep (= ontvetter) poets je elke keer weer je eigen beschermende laagje huidvet eraf. Met ‘zelden zeep’ kan ook eczeem verbeterd of voorkomen worden. Tevens gunstig voor portemonnee (minder zeep en minder crèmes) en goed voor kwaliteit rioolwater.

    DinieB says:

    Sudocreme, voor welk huidprobleem dan ook. Ik los hier mijn huidproblemen mee op.

    bijbloem says:

    Het kan ook een probleem van de huid zijn.
    Problemen met de stofwisseling en vitaminegebrek.
    Aan de nagels kan je vaak zien of er iets niet goed is.

    Misschien een bezoekje aan de huisarts met een soort van APK voor mensen?
    Dat is vaak veel effectiever dan van alles slikken.