geribbelde nagels

Geribbelde nagels? Dit zijn mogelijke oorzaken

Om de zenuwuiteinden van onze vingertoppen en tenen te beschermen, hebben we nagels. Maar wist u dat nagels ook veel vertellen over onze gezondheid? Ze kunnen veranderen van kleur en vorm als we iets onder de leden hebben. Zo hebben sommige mensen last van geribbelde nagels. Zegt dit ook iets over onze gezondheid en is er iets aan te doen?

Belangrijke functie

De nagel heeft als belangrijkste functie om de zenuwuiteinden van onze vingers en tenen te beschermen. Dankzij de nagel hebben we gevoel in onze vingertoppen en tenen. Daarnaast voorkomt het ook dat er op de plekken eelt kan ontstaan, wat de gevoeligheid weer in de weg zou zitten. De nagel heeft ook nog een andere functie, we kunnen er mee krabben. Ze groeien gemiddeld 2 tot 3 millimeter per maand. En wie een nagel verliest moet even geduld hebben. Een vingernagel heeft ongeveer 6 tot 8 maanden nodig voor hij weer volledig is, een teen nagel kan ruim een jaar duren.

Afspiegeling van onze gezondheid

De nagel is ook een afspiegeling van onze gezondheid. Een gezonde nagel is (licht) roze van kleur. De lunula, het halve maantje, is goed zichtbaar en lichter van kleur. Een goede afmeting van de halve maan is als hij ongeveer een vijfde deel van de nagel in beslag neemt. De nagels kunnen ook een andere kleur hebben. Zo kunnen gele nagels duiden op een schimmelinfectie en blauwe op een zuurstoftekort of diabetes.

Breedte of lengte ribbels

Maar wat als de nagel geribbeld is? Eerst maken we onderscheid tussen ribbels over de breedte en lengte van de nagels. Ribbels over de breedte van de nagels die ook nog eens gepaard gaan met putjes kunnen duiden op psoriasis of artritis. Diepere groeven, lijnen, over de breedte van de nagel kan ook duiden op de aandoening Lijnen van Beau. Dit wordt veroorzaakt door een verstoring van de eiwitvorming in de nagelplaat en komt het meest voor op de duim en grote teen.

Ouderdomskwaal

Gelukkig kan in veel gevallen geribbelde nagels geen kwaad en is het niets meer of minder dan een ouderdomskwaal. Net als onze huid, rimpelen ook onze nagels met het verstrijken van de jaren. Oudere nagels zijn vaak kwetsbaarder en dunner en raken sneller uitgedroogd wat ribbels kan veroorzaken.

Dit kunt u doen aan geribbelde nagels

Geribbelde nagels is dus niet iets om u direct zorgen om te maken. Een goede verzorging kan helpen. Gebruik eens een nagelolie of -crème. Dit helpt het vocht- en vet gehalte in nagels op peil te houden. Het knippen en bijvijlen van de nagels kan ook bijdragen een het verdwijnen van de ribbels. Maar ook voldoende drinken en een gezond en gevarieerd eetpatroon heeft invloed. Twijfelt u aan de kleur over vorm ribbels? Maak dan een afspraak bij uw huisarts.

(Bron: Margriet, dokter.nl, Mens en Gezondheid, Herome, mediceinfo.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Nelly Grace says:

    Uit het boek “De Kleine Dokter” van dokter A. Vogel leerde ik, dat Silicea D6 de riggels op mijn duimnagels doet verdwijnen.
    Zodra ik de riggels waarneem, neem ik vier tabletjes in de mond en laat ze uiteen vallen.
    Als de nagels weer glad zijn stop ik ermee.