Duur 05:48
Gepubliceerd op 17 april 2012

Psoriasis

Huidaandoeningen zijn er in vele soorten en sommige (chronische) aandoeningen ontstaan al op jonge leeftijd. Eén van deze soorten is psoriasis.

Schubziekte

Psoriasis wordt ook wel schubziekte genoemd. Het is een chronische ontsteking van de huid, waardoor versterkte verhoorning van de huid ontstaat, wittig of zilverachtig van kleur. Daardoor verdikt de huid en gaat schilferen. De huid is soms rood en jeukt. Wanneer men erover heen strijkt, dan laat die hoornlaag als een soort kaarsvet los. Het komt vaak voor op de ellebogen, de knieën en op de rug, maar kan overal zitten. Het zit vaak ook in het haar of tegen de haargrens. Het lijkt daardoor erg op roos.

Erfelijk

Psoriasis kan levenslang aanwezig blijven, maar ook slechts enkele weken en dan weer jaren niet. De ene keer zijn het enkele plekjes en dan weer is een groot deel van het lichaam bedekt. Bij sommige mensen zit de psoriasis op de nagels en nagelriemen. Dan zitten er putjes in of ze verdwijnen gedeeltelijk. 10% van de mensen krijgt er ook gewrichtsontsteking bij. Het is niet besmettelijk, maar wel erfelijk: 1,5% van de bevolking heeft psoriasis, maar als een van de ouders het heeft, dan is de kans wel 10% dat de kinderen het ook krijgen. Soms wordt het erger op plekken waar een litteken zit en soms maken bepaalde medicijnen als bètablokkers het erger. Hormonen hebben ook een invloed. Een belangrijke factor waarbij de symptomen verergeren is stress.

Behandeling

Psoriasis verdwijnt niet. Er is wel een aantal dingen die u kunt doen. Sta niet te lang onder de douche, want dan droogt de huid uit. Met vette zalf kunt de huid soepel houden. Roken en alcohol kunnen een slechte uitwerking hebben op psoriasis. Zonlicht en zout water kunnen de klachten verminderen. Bij hevige jeuk wordt door de huisarts soms hormoonzalf voorgeschreven.

Hormoonzalf

Hormoonzalf werkt heel goed tegen eczeem en ook tegen psoriasis. Raadzaam is om niet meer dan een tube in de week te gebruiken. Bij heel veel gebruik kan de huid wat dun worden. Maar bij verstandig gebruik is een hormoonzalf een goede oplossing. Er is voor psoriasis ook nog de zalf calcipotriol. Dat is een zalf op basis van vitamine D, die de verhoorning van de huid remt. De zalf kan irritatie geven en mag in elk geval niet gebruikt worden in het gelaat. Als de klachten ernstig zijn, kan de huidarts behandeling met uv-licht voorstellen. Of behandeling met methotrexaat, een soort chemotherapie. De bijwerkingen daarvan kunnen ernstig zijn.

Dit onderwerp is behandeld in Tijd voor MAX op 17 april 2012.

Geef een reactie

Reactie

    Marianne VBerkel says:

    IK heb sinds 2009 psoriasis ik ben haast 72 jaar ik heb een vraag wat kan ik als dag creme gebruiken op mijn gezicht ik heb wel een zalf gekregen van mijn H.A. voor drogen en normalen huid cetomacrogol creme .

Bekijk ook

Meer