veilig schaatsen

Veilig schaatsen: zo gaat u goed voorbereid het ijs op

Wanneer het enkele dagen vriest, neemt de schaatskoorts toe in Nederland. Tot een Elfstedentocht zal het niet zo snel meer komen in ons land, maar gelukkig kunnen we vrijwel elke winter nog wel van een schaatsperiode genieten. We geven tips voor veilig schaatsen.

Veilig schaatsen op natuurijs

Op een aangelegde ijsbaan hoeft u zich er niet mee bezig te houden, maar wanneer u kiest voor natuurijs, moet u er om te beginnen zeker van zijn dat het ijs dik genoeg is. Informeer ter plekke naar de omstandigheden of controleer of er online informatie over te vinden is. Zoals op schaatsen.nl/natuurijs. Ga nooit alleen het ijs op en neem bij voorkeur ijspriemen en reddingstouw mee. Wees extra voorzichtig bij een laagstaande zon, mist of tijdens de schemering. Het is dan moeilijker te zien waar het ijs dunner is of waar zich onveilige plekken bevinden. En ga nooit schaatsen op ijs waar sneeuw op ligt, dat is namelijk levensgevaarlijk, waarschuwt de KNSB.

Draag scherpe en goed zittende schaatsen

Schaatsen die goed zitten en een goede ondersteuning geven, voorkomen blessures en zorgen ervoor dat u minder snel valt. Zorg er daarnaast voor dat de ijzers altijd vlijmscherp zijn. Scherpe schaatsen bieden meer grip en zorgen voor een stabielere houding. Laat uw schaatsen daarom slijpen als dat niet het geval is.

Draag handschoenen

Handschoenen zijn zeker geen overbodige luxe tijdens het schaatsen. Allereerst beschermen ze natuurlijk tegen de kou, maar nog belangrijker: ook tegen oneffenheden in het ijs wanneer u valt. En vooral ook tegen scherpe ijzers. Wanneer u op het ijs terecht komt, loopt u namelijk het risico dat er iemand over uw handen schaatst. Of dat u zich aan uw eigen ijzers bezeert. Kies liever niet voor te dunne handschoenen, maar voor snijvast materiaal. Of ga voor wanten. Die zijn vaak net nog wat warmer dan handschoenen, aangezien de vingers dan warmte aan elkaar afgeven.

schaatsen
Lees ook: Hoe lang moet het vriezen om te kunnen schaatsen?

Veilig schaatsen met een helm

Net als op de fiets, is het voor de meeste mensen nog niet heel gangbaar om een helm te dragen tijdens het schaatsen. Dat terwijl het een hoop letsel kan schelen wanneer u ten val komt. Heeft u een fietshelm of een skihelm, dan zijn die vaak ook prima geschikt om te gebruiken. De helm moet in elk geval sterk genoeg zijn, dat er geen schaatsijzer doorheen kan komen. Een sportbril geeft extra bescherming, want dan zijn ook de ogen goed beschermd. Heeft u geen helm of bril, draag dan in elk geval een muts, voor enige bescherming.

Bescherm de enkels

Sommigen schaatsen graag met blote voeten. In dat geval zijn de enkels echter niet beschermd. Draag daarom bij voorkeur snijvaste sokken of in elk geval goede enkelbeschermers.

Waarom u beter met de handen langs het lichaam kunt schaatsen

Ervaren schaatsers schaatsen graag met de handen op de rug. Voor een betere stabiliteit kunt u uw armen echter beter los naast het lichaam laten hangen. Zo bent u ook flexibeler en kunt u sneller een val met uw handen opvangen, dan wanneer u ze op uw rug heeft. Een val kan polsproblemen of breuken veroorzaken. Door polsbeschermers te dragen, kunt u dit voorkomen.

Bescherm u tegen kou

Is het erg koud wanneer u het ijs op stapt? Draag dan warme, winddichte kleding, die het lichaam volledig bedekt. Een bivakmuts en sport- of skibril beschermen de gezichtshuid en ogen daarnaast tegen de kou. Neem eventueel een rugzak mee, waar u de spullen in kwijt kunt, wanneer het warmer wordt. Daar kunt u ook (liefst in een waterdichte zak) uw mobiele telefoon in kwijt.

Benieuwd waar u kunt schaatsen? MAX Vakantieman heeft een aantal plekken uitgelicht.

(Bron: KNSB, Natuurijswijzer, schaatsen.nl, Reddingsbrigade Nederland, Margriet, De Telegraaf. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bijbloem says:

    Op tv was een man die voor zijn kinderen bij een ijsclub hielp. (of ongeveer in die strekking.)
    Zelf niet kon schaatsen.

    Wat voor skiën goed is. Is voor een groot deel ook goed voor schaatsen.
    Goede en passende schoenen is een must.

    Maar mijn vraag: hoeveel mensen kunnen er niet schaatsen?
    Komt er straks ook een overzicht van aantal ongelukken?