Jannik Sinner ABN Amro Tennistoernooi sportweekend

Het sportweekend: was hij wel of niet over de lijn?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Zat hij of zat hij niet?

Hein: Nieuwe week, nieuwe column. Wil je nog iets kwijt over het voorbije sportweekend?

Robbert: Jazeker, nog even die goal van Ajax in de dying seconds van de uitwedstrijd tegen Heerenveen. De grensrechter had niet gezien of de bal over de lijn was gegaan. Dat valt te begrijpen met al die spelers die in zijn zicht stonden. De geleerden van de VAR kwamen er ook niet uit. Ze konden niet met 100 procent zekerheid vaststellen dat het een doelpunt was…. We spreken over 2024 hè! Het is geen moeilijk gevalletje zoals die beroemde goal uit de WK-finale van 1966, waar nog altijd over ‘ge-welles-nietest’ wordt. Heb je die foto van de lange zijde gezien? Je ziet de paal, met de bal die er in zijn geheel langs is. Ik zeg: zuivere goal. Het zwakke excuus van de KNVB was dat doellijntechnologie te duur is. En Ajax mag zich diep gaan lopen schamen dat ze na zo’n zwakke wedstrijd zoiets zelfs ook nog maar nodig hebben.

Hein: Of Ajax dat ene puntje nog verdiend had, is inderdaad de vraag. Maar het blijft frappant dat Feyenoord in 2017 de titel pakt, nadat de doellijntechnologie ziet hoe Jeroen Zoet de bal 1 millimeter over zijn eigen doellijn trekt. En dat dit systeem 7 jaar later niet ingezet kan worden… Wat we in 2017 ook niet hadden kunnen bevroeden: Nederland dreigt achterop te raken in het internationale schaatsen, ondanks fraaie wereldtitels voor Irene Schouten en Patrick Roest.

De noodklok van Erben Wennemars

Robbert: Het WK afstanden is begonnen in Calgary. Niet zo snel als het ijs van Salt Lake City, maar het gaat vast wel weer knetteren. Gisteravond al de 3.000 meter bij de vrouwen en de 5.000 meter bij de mannen. Nou, de 1e medailles zijn veiliggesteld door Schouten en Roest. Maar Erben Wennemars heeft inderdaad de noodklok geluid: we worden verder aan alle kanten voorbij geschaatst momenteel. Maar is dat zo erg als de tegenstanders Jordan Stolz en Miho Tagaki heten?

Hein: Of Nils van der Poel? Wat mij betreft slaat Erben Wennemars in zijn AD-column de spijker op de kop. Het klinkt misschien weinig vaderlandslievend, maar eigenlijk wordt het schaatsen veel leuker als er meer internationale concurrentie is. Want van concurrentie word je normaal gesproken alleen maar scherper. Het woord is nu aan onze topschaatsers en topschaatssters, benieuwd of ze de lat weer een stukje hoger kunnen leggen voor zichzelf. Alleen hoeft het in Calgary nog niet van Jutta Leerdam  komen, geloof ik?

Robbert: Ach, je weet het maar nooit. Ze kan zomaar ineens weer top zijn. Jutta’s enkelblessure moet toch een keer genezen zijn? Maar iets anders houdt mij compleet in de ban: Sinner is in het land, Hein! Jannik Sinner!

Van Rotterdam Ahoy naar Doha…

Hein: Richard Krajicek hoopt voor zijn ABN Amro Tennistoernooi in Rotterdam op een finale tussen een wereldtopper en een Nederlander. Nou, die wereldtopper heeft hij gekregen, maar de clash tussen Sinner en een Nederlander hebben we al gehad…

Robbert: Hoewel onze landgenoot Botic van de Zandschulp toch een uitstekende tennisser is, werd hij woensdagavond in Ahoy zonder pardon aan de kant geschoven door de winnaar van het Australian Open. Deze jonge Italiaan is nog volop in ontwikkeling, en hij ís al zo ver. Waar hij 2 jaar geleden nog bleef hangen op de baseline, daar is zijn spel nu veel gevarieerder. Als het kan, gaat hij nu ook naar het net voor serve en volley. Ik kan me nu al verheugen op de nieuwe tweestrijd op de grote toernooien de komende jaren: Alcaraz-Sinner. Het herentennis heeft z’n nieuwe kampioenen. Ein-de-lijk!

Hein: In het dameswaterpolo krijgen we ook een nieuwe kampioen. En dat is dan weer minder leuk nieuws. Nederland, regerend wereldkampioen en kersvers Europees kampioen, is er in de kwartfinale al uitgevlogen, na een zinderende wedstrijd tegen Hongarije. En na strafworpen, hoe kan het ook anders…

Robbert: Bij het WK zwemmen lange baan, dat ook in Doha plaatsvindt, hebben de estafettezwemsters goud op de 4×100 meter vrije slag gewonnen. Die had ik niet zien aankomen. Echt heel knap! We hebben ook een diskwalificatie van de gemengde estafetteploeg meegemaakt. Dat was wat minder. Ook gaat het nog niet helemaal geweldig op de individuele afstanden. Maar misschien pieken ze ook pas op de Spelen. Lichtpuntje is Tes Schouten, winnares van zilver op de 100 meter schoolslag.

… en door naar Sofia

Hein: Van Doha naar Sofia. Want in de Bulgaarse hoofdstad is een EK bezig, waar olympische tickets op het spel staan.

Robbert: Eerlijk zeggen, Hein, weet jij wie Enzo Kuworge is? Je mag alleen antwoorden met ja of nee. Googelen is verboden. Nou, zeg het maar dan.

Hein: Ik heb het opgezocht voor de voorbereiding van deze column, dus ik ben bij voorbaat af. Jij mag het antwoord geven aan de lezers.

Robbert: Enzo Kuworge is gewichtheffer in de categorie +109kg. Dit sporttalent van het Jaar in 2021 is deelnemer aan dit EK in Sofia. Hij is komende dinsdag pas aan de beurt. Tot die tijd staan de 5 Nederlandse deelneemsters op het programma.

Ajax en Feyenoord: 2 remises, 2 verhalen?

Hein: Dan sluiten we af zoals we zijn begonnen: met een terugblik op het voetbal van de afgelopen week. Feyenoord en Ajax hebben de draad opgepakt in Europees verband. 2 gelijke spelen, 2 verhalen?

Robbert: Ik zie het toch als 1 en hetzelfde verhaal. Is het ook niet gewoon van niet beter kunnen? Zowel Ajax als Feyenoord moet nu volgende week in een zware uitwedstrijd zijn seizoen gaan redden. Laten we hopen in het belang van het totale Nederlands voetbal dat dat gaat lukken. Want we verliezen weer veel punten op de Europese coëfficiëntenlijst, waar nummer 5 Frankrijk uit beeld dreigt te raken. Maar ik sluit af met een positieve noot. Mooie wedstrijden in de Eredivisie dit weekend om ons op te verheugen, zijn FC Twente-FC Utrecht, ofwel trainer Ron Jans tegen zijn oude club, en weer een Rotterdamse stadsderby: Sparta-Excelsior.

Hein: En toch zie ik 2 verhalen. Allereerst een verdienstelijke 1-1 van een gehavend Feyenoord tegen het gelouterde AS Roma. Maar of het genoeg is om nu wel eens van deze Angstgegner te winnen, is dan weer een 2e. En Ajax heeft, na een miserabele wedstrijd en een spectaculaire slotfase tegen Bodø/Glimt, met deze 2-2 toch nog alle kans om de volgende ronde te halen. Over een week weten we meer. 1 ding is zeker: we hebben vast weer genoeg gespreksstof.

(Foto: Sander Koning/ANP)

Geef een reactie