Irene Schouten sportweekend

Het sportweekend: stoppen op je hoogtepunt, het is nog nooit zo actueel geweest

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Irene Schouten stopt op haar hoogtepunt

Hein: Nou, Robbert. Het begrip ‘stoppen op je hoogtepunt’ heeft deze week een nieuwe dimensie gekregen, met dank aan Irene Schouten. Zag jij haar afscheid van de schaatssport, op 31-jarige leeftijd, aankomen?

Robbert: Nee, absoluut niet. Het is toch een beetje een ‘nationale sportschok’. Maar als je een beetje gaat terugdenken, heeft ze het thema ‘een leven naast de sport’ wel vaker aangeroerd in het verleden. Ze voelde zich dan schuldig dat ze minder voor haar zieke moeder kon doen dan haar familieleden. En ook moest ze bij het uitgaan met haar vriendinnen altijd eerder weg. Heel begrijpelijk allemaal. Heb jij 3 maart al in je agenda aangekruist?

Hein: Jazeker, dan bereikt Jan Slagter de eerbiedwaardige leeftijd van 70. Of bedoelde je dat niet?

Robbert: Niet echt, maar goed dat je het zegt om bijtijds een erehaag op te stellen. Maar het is ook de dag van Irene’s afscheid tijdens de Marathon Cup. Ik vind dat W.A. van Buren (*) haar koninklijke onderscheiding dan wel moet updaten naar de allerhoogste die er is.

Hein: Vallen en weer opstaan, zoals tijdens de massastart, dat is Irene Schouten. Fysieke problemen, twijfels over het WK in Calgary, toch doodleuk 4 medailles pakken en meteen haar afscheid aankondigen, ik vind het mooi. We hebben Erben Wennemars vorige week al aangehaald, nu concludeert hij dat Irene Schouten ‘het schaatsen heeft uitgespeeld‘. En wat mij betreft slaat hij weer de spijker op zijn kop.

Slepen de Oranje Leeuwinnen het olympische ticket binnen?

Robbert: Is ze niet zelf uitgespeeld in haar speeltuin? Afijn, zolang onze voetbalvrouwen vandaag uit tegen Spanje maar niet uitgespeeld raken. Ze staan in de halve finale van de Nations League. Het gaat niet over 2 wedstrijden, zoals je zou verwachten. Nee, het wordt in 1 potje beslist! Er staat nog veel meer op het spel, heb ik begrepen, Hein? Olympische kwalificatie?! Is dat niet heel vreemd met 2 ploegen uit de wereldtop? Die horen toch allebei in Parijs mee te doen? Leg eens uit hoe dat precies zit alsjeblieft!

Hein: Haben Sie eine Stunde?, zou trainer in ruste Leo Beenhakker zeggen… MAX Vandaag heeft eerder een poging gewaagd om het kwalificatietraject zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Maar het is werkelijk waar onnavolgbaar. De poulefase met Engeland en Schotland, die als Groot-Brits team samen naar de Spelen zouden zijn gegaan, is alvast overleefd. Maar nu zitten de Leeuwinnen bij de laatste 4 van de Nations League. Samen met Spelen-organisator Frankrijk, dat al zeker is van een startbewijs… Heel simpel gezegd: vanavond winnen, in Spanje tegen de wereldkampioen, en dan zijn ze erbij in Parijs 2024. En zo niet, dan maar hopen dat Frankrijk de andere halve finale van Duitsland wint. In dat geval staat tijdens Nederland-Duitsland het laatste olympische ticket op het spel, naast de onbelangrijke 3e plek in de Nations League.

Formule 1 en wegwielrennen: het seizoen 2024 bijna van start

Robbert: Mooi uitgelegd zeg! Pfffff, dat had ik je niet kunnen nadoen. Intussen zijn de Formule 1-teams bezig hun nieuwe auto’s te testen. Alweer gooide een loszittend putdeksel roet in het eten. Ook wel weer geestig: zo’n hightech sport waar zoiets aards van grote invloed is.

Hein: En toch verwacht ik wederom een buitenaardse Formule 1-kampioen. Dat is natuurlijk onze Max, op weg naar 4 op een rij. Van 4 wielen naar 2 wielen: de koers ontwaakt langzaam uit haar winterslaap. In het Vlaamse land staan Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma. Mathieu van der Poel is nog niet van de partij, maar dat lijkt me zeker iets om naar uit te kijken, toch?

Robbert: Man, de Omloop is het officiële startschot van het Europese wegseizoen! Of ik daarnaar uitkijk! Visma-Lease a Bike (de nieuwe naam van Jumbo-Visma, red.) komt met de laatste 2 winnaars, Wout van Aert én Dylan van Baarle. Maar ik durf wel een gokje aan met de Belg Arnaud De Lie, die als eerste over de streep komt in Gent. Bij de vrouwen reken ik op titelprolongatie van Lotte Kopecky. En jij, Hein?

Hein: Mijn niet zo gewaagde voorspelling: Visma mag na de Omloop aan de champagne. Mijn iets gewaagdere voorspelling: Christophe Laporte komt als nummer 1 aan de meet. Waarom ook niet? Deze sterke Fransman heeft al vaker de zegen gekregen van Wout van Aert, die dit seizoen veel grotere doelen heeft. Bij de vrouwen is het uitkijken naar Puck Pieterse, die vers uit het veldritseizoen komt, maar ik denk ook dat Lotte Kopecky het Nederlandse feestje gaat verstieren.

Robbert: Nog een Nederlands feestje dat verstoord kan gaan worden: Kimberley Bos gaat nog niet helemaal volgens schema op het WK skeleton in Winterberg. Door problemen met haar helm zakte ze van de 1e naar de 11e plaats na 2 runs. Ze moet dus nog flink aan de bak vandaag, om überhaupt weer in een medaillepositie te komen. Weet je nog dat ze vorig jaar op 0,01 seconde de wereldtitel misliep?

Slapstick-voetbal in Noorwegen, dramatische penaltyreeks in Rome

Hein: Maar al te goed, Robbert. Net zoals ik nog goed weet hoe Ajax niet zo lang geleden de Europese hemel heeft bestormd. En hoe staan de zaken er nu voor, anno 2024? Door het oog van de naald tegen Bodø/Glimt en zondag naar Alkmaar, jacht maken op de 4e plek van AZ…

Robbert: Mooie goals van Ajax, maar verder in Europa met slapstick-voetbal. Leuk wel dat het ‘kind van de club én van de rekening’ Kenneth Taylor de winnende scoort in de verlenging (1-2). En dan zondag in de Eredivisie als nummer 5 naar Alkmaar. Andere leuke potjes dit weekend: nummer 3 tegen 6, Twente-Go Ahead en de nummer 8 tegen 7, NEC- Sparta. Dan eindigen we met Feyenoord in de Europa League. Wat vond je daarvan?

Hein: Daar heb ik eigenlijk geen woorden voor. Ze komen elke keer weer een stapje dichterbij tegen AS Roma, hun eeuwige tegenstander. En toch valt het muntje telkens weer de verkeerde kant op. Na penalty’s ditmaal, hoe is het mogelijk? De column van deze week stopt niet op het hoogtepunt, zullen we maar zeggen.

(*) = Onder de naam W.A. van Buren schaatste onze huidige koning Willem Alexander de Elfstedentocht van 1986.

(Foto: Iris van den Broek/ANP)

Geef een reactie