Jordan Stolz sportweekend

Het sportweekend: nieuwe Eric Heiden opgestaan, surfkampioen moet 22 kilo aankomen

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

De nieuwe Eric Heiden en de tranen van La Jutta

Robbert: Zeg Hein, ik ben nog helemaal aan het nagloeien van Super Stolz, de Amerikaanse schaatser, van Jannik Sinner ‘The Winner’ van het Australian Open. En natuurlijk van de Ajax Vrouwen, die geschiedenis schreven met het behalen van de kwartfinaleplaats in de Champions League. Verder wil ik best kwijt dat ik tot op m’n botten geroerd was door de tranen van La Jutta (Leerdam, red.) met haar zere enkel. Ach, ik voelde haar pijn. Ook kijk ik uit naar Ajax-PSV met het debuut van Jordan Henderson en AZ-Feyenoord. Genoeg voer voor discussie.

Hein: Laten we dan beginnen met schaatssensatie Jordan Stolz, 19 jaar en nu al goed voor een wereldrecord op de 1.000 meter. Wij hebben met Jenning de Boo al een toptalent op deze afstand, maar deze Amerikaan is van een heel andere orde, nietwaar?

Robbert: Stolz is buitenaards. Hij is de nieuwe Eric Heiden, waarmee ik niet wil zeggen dat hij in de toekomst zomaar alle afstanden gaat winnen op de spelen. Ik denk dat dat niet meer kan in deze tijden van specialisatie. Maar omdat hij nu al 5e staat op de Adelaarskalender – het klassement van de beste schaatsers aller tijden op de 4 klassieke afstanden van de meerkamp – denk ik dat hij ver kan komen op een WK allround. Met zijn 500 meter pakt hij zo al 1,5 seconde op de allrounders. Daarmee zou hij een goed fundament kunnen leggen voor een klassement. Dan kan hij zich een matige 5.000 meter permitteren, om de volgende dag op de 1.500 de voorsprong weer verder te kunnen uitbreiden. Dan moet Roest wel een heel sterke 10.000 meter rijden om hem nog van de eindzege af te kunnen houden.

Ontknoping Australian Open

Hein: En je wilde het ook nog even hebben over de Italiaanse Winner van de Australian Open. Jannik Sinner, de beul van de Nederlanders Botic van de Zandschup en Jesper de Jong én van Novak Djokovic, heeft ook de finale naar zich toe getrokken. Na een meeslepende vijfsetter tegen de Rus Daniil Medvedev. Neemt de jonge garde het stokje definitief over?

Robbert: Dat denk ik wel ja, al verwacht ik dat iemand als Djokovic nog af en toe de kop zal opsteken. Bij Nadal is zijn tennispensioen nu wel aanstaande. Toch koester ik de hoop dat hij zich nog 1x kan opladen om voor de 15e keer Roland Garros te winnen. Maar dat zal wel tegen beter weten in zijn. O ja, ik wil ook nog even kwijt dat de altijd lachende Wit-Russische Aryna Sabalenka op prachtige wijze haar Australische titel heeft geprolongeerd.

Debuut Jordan Henderson tijdens topweekend in de Eredivisie

Hein: En laten we dan vooral onze Diede de Groot niet vergeten. Jordan Stolz hebben we hierboven al behandeld, door dan naar die andere Jordan. Uitgerekend tijdens de kraker Ajax-PSV van zaterdag kan Jordan Henderson zijn Eredivisie-debuut maken. Al denk ik persoonlijk dat PSV ook in Amsterdam zijn ongeslagen status vasthoudt. En als Feyenoord de volgende dag ook nog punten laat liggen bij AZ, hebben we al een Vorentscheidung in de Eredivisie.

Robbert: Nou nou, PSV heeft het anders momenteel niet gemakkelijk met al die topspelers die op de Afrika Cup of Azië Cup actief zijn, alhoewel Marokkaan Saibari weer terug is. Als hij weer mee kan doen en Joey Veerman hersteld is van zijn blessure, ja dan is PSV oppermachtig. Verder was er nog de transfersoap rond Yorbe Vertessen. Omdat hij meer wilde spelen, ging hij voor een wintertransfer. Hij stond al met 1 been in Berlijn, maar PSV wilde ‘m eerst niet laten gaan vanwege de zoveelste zware blessure van Noa Lang. Maar nu gunnen ze de Belg toch zijn overgang naar Union Berlin. Couhaib Driouech van Excelsior stond al in de coulissen als zijn vervanger, maar die transfer is op het laatste moment toch nog afgeketst.

Het ene WK na het andere, verplicht 22 kilo aankomen

Hein: Ondertussen staat er ook een weekend vol WK’s voor de deur. Neem het WK veldrijden in het Tsjechische Tábor. Een regenboogtrui voor Mathieu van der Poel en een regenboogtrui voor Fem van Empel, dat kan toch niet anders?

Robbert: Hein, ik weet niet wat het is, maar deze week ben ik het de hele tijd met jou eens. Kan inderdaad niet anders. Bij de mannen is er geen andere kandidaat dan Mathieu. Maar bij de vrouwen zijn er nog een paar outsiders, in het geval Fem lek rijdt. En dan denk ik aan Puck Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado. En dan hebben we ook nog Lucinda Brand. Eerlijk gezegd verwacht ik bij de vrouwen een Hollandse ‘clean sweep’ op het erepodium. Had je nóg een WK op het oog, Hein?

Hein: Ik geloof dat er ook een WK windsurfen op de planning staat, met Kiran Badloe?

Robbert: Zijn sport is totaal veranderd met die nieuwe plank met een kiel in vleugelvorm eronder waardoor de surfer boven het water zweeft. De olympisch kampioen moest ruim 20 kilo aankomen om dat ding überhaupt te kunnen besturen. Nu blijkt dat hij meer tijd nodig heeft en ‘Parijs’ dreigt te gaan missen. Het goede verhaal is dat zijn opvolger Luuc van Opzeeland er al is. Hij is nota bene de titelverdediger op het WK, waar hij ook nog eens ruimschoots aan kop gaat na de eerste serie races.

Hein: In een paar jaar tijd aan moeten komen van 73 naar 95 kilo, ook dat is topsport…

(Foto: Vincent Jannink/ANP)

Geef een reactie