echte kerstboom

De gezondheidsvoordelen en -nadelen van een echte kerstboom in huis

Een kunstboom is hartstikke praktisch, want u kunt hem elk jaar hergebruiken en hij verliest geen naalden. Maar de dennengeur en aanblik van een echte kerstboom zijn onbetaalbaar voor velen. Een extra voordeel is dat de natuurlijke chemicaliën die voor de geur zorgen allerlei positieve invloeden hebben op de gezondheid. Toch is een echte boom niet voor iedereen een goede keuze. De boom kan namelijk juist ook gezondheidsklachten veroorzaken.

Gezondheidsvoordelen echte kerstboom

De dennengeur die wij waarnemen is opgebouwd uit allerlei natuurlijke chemicaliën. Die worden ook gebruikt in etherische oliën om allerlei aandoeningen te behandelen. Aan Metro vertelt aromacoloog Kim Lahiri over deze gezondheid bevorderende chemicaliën. Waaronder alfa- en bèta-pineen, die volgens haar ​​geroemd worden om hun antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen. Terwijl stoffen als limoneen en kamfeen de stemming bevorderen, kalmerend werken en allerhande pijntjes en kwalen kunnen verlichten. Volgens Lahiri ondersteunen de plantenchemicaliën allerlei systemen in het menselijk lichaam, inclusief het ademhalings- en zenuwstelsel.

Gezondheidsnadelen echte kerstboom

Voor de meeste mensen kan het in huis halen van een echte kerstboom dus een echte weldaad voor hun gezondheid zijn. Maar er zijn ook mensen op wie het juist een nadelige invloed heeft. Mensen met hooikoorts kunnen reageren op stuifmeel dat zich op de boom genesteld heeft. Mensen die gevoelig zijn voor schimmels kunnen te maken krijgen met klachten doordat een boom die naar binnen gehaald wordt eigenlijk altijd wel schimmels ontwikkelt. De pollen en schimmels kunnen flink wat klachten veroorzaken. Waaronder benauwdheid, niezen, hoesten, een verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn of pijnlijke ogen. Merkt u dat u hier altijd last van krijgt nadat u een echte kerstboom heeft neergezet, dan kan dit dus de oorzaak zijn.

Het kan helpen de boom voordat u hem in huis haalt eerst even buiten te laten staan wanneer het regent of hem bij droog weer schoon te spuiten. Dan vermindert u ook meteen de kans dat er ongedierte mee naar binnen verhuist.

Huiduitslag

Bovenstaande klachten worden vooral veroorzaakt door inademing, maar ook aanraking van een echte kerstboom kan vervelende gevolgen hebben. In de vorm van huiduitslag. Sommige mensen zijn gevoelig of zelfs allergisch voor de plantaardige stof colofonium. Dit is te vinden in de hars van naaldbomen. Worden de naalden en de hars aangeraakt, bijvoorbeeld tijdens het optuigen van de boom, dan kan er een allergische huidreactie ontstaan. Aangezien deze stof ook voor komt in producten als bruine pleisters, plakband, lijm en make-up kan het zo zijn dat ook daar een reactie op ontstaat. Wie niet tegen colofonium kan, maar toch graag een echte kerstboom wil, kan dit oplossen door de boom niet aan te raken. Bijvoorbeeld door het dragen van handschoenen of door het versieren en aftuigen van de boom aan iemand anders over te laten.

Gevaar voor huisdieren

Wie huisdieren heeft doet er goed aan heel voorzichtig te zijn met een echte kerstboom in huis. Zowel de naalden als het water waar een afgezaagde kerstboom in staat zijn namelijk giftig voor ze. De sappen die de boom bevat veroorzaken diarree, braken, maag- en darmproblemen en soms ook problemen met het zenuwstelsel. De naalden zijn bovendien zo scherp, dat die in het ergste geval zelfs gaatjes in de slokdarm kunnen maken. Toch graag een echte boom in huis? Neem dan voorzorgsmaatregelen. Zorg dat de etensbakjes van uw dieren niet onder de boom staan, zodat er geen naalden in kunnen vallen en houd de vloer vrij van afgevallen naalden. Staat de boom in water, dek de bak dan zo af, dat uw dieren er niet van kunnen drinken. Nog veiliger is het natuurlijk om een kunstboom neer te zetten.

(Bron: Margriet, Metro, HLN, Alles over allergie, InfoNu.nl, tips en weetjes, archief)

Geef een reactie