Oranje Leeuwinnen WK Australië Nieuw-Zeeland

Oranje Leeuwinnen op WK in Australië en Nieuw-Zeeland: wanneer en tegen wie spelen ze?

De Oranje Leeuwinnen gaan Down Under, op jacht naar nieuw voetbalsucces. Tussen 20 juli en 20 augustus 2023 vindt het WK voetbal voor vrouwen plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Hoe ziet het speelschema van Nederland eruit? Kunt u de wedstrijden volgen, ondanks het grote tijdsverschil? En hoe groot is de kans op nieuw succes, na de Europese titel in 2017 en het halen van de WK-finale in 2019?

De weg naar Australië en Nieuw-Zeeland

In het najaar van 2021, na de uitgestelde Olympische Spelen, begint Nederland aan de kwalificatie voor het WK 2023. De Brit Mark Parsons heeft de succesvolle Sarina Wiegman opgevolgd, maar de samenwerking verloopt niet vlekkeloos. Parsons combineert het bondscoachschap aanvankelijk met zijn clubverplichtingen in de Verenigde Staten. Zo komt hij een keer te laat voor de voorbereiding, vanwege een gemiste vlucht vanuit de VS. Bovendien raken de Oranje Leeuwinnen achterop in de ogenschijnlijk gemakkelijke kwalificatiepoule, door 2 gelijke spelen tegen Tsjechië.

Tussendoor is in de zomer van 2022 het (ook al uitgestelde) EK in Engeland. Maar dit draait uit op een teleurstelling voor de regerend Europees kampioen. De Oranje Leeuwinnen komen niet op stoom en verliezen in de kwartfinale na verlenging van Frankrijk. Parsons moet alweer vertrekken en Andries Jonker neemt het stokje over. Zijn 1e opdracht in september 2022 is meteen een belangrijke. Oranje moet winnen van concurrent IJsland om alsnog het WK te halen. Dat kost de nodige moeite, maar het lukt uiteindelijk, dankzij de 1-0 van Esmee Brugts in de blessuretijd. Eind goed, al goed.

De tegenstanders in Australië en Nieuw-Zeeland

De Oranje Leeuwinnen trappen het toernooi op zondag 23 juli af. Nederland staat dan in Dunedin tegenover Portugal, net als op het EK in Engeland (3-2 overwinning). 4 dagen later wacht in Wellington de beste ploeg ter wereld in het vrouwenvoetbal, de Verenigde Staten. Een nieuwe kans op revanche voor Oranje, na de WK-finale van 2019 en de verloren strafschoppenserie tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Deze kraker begint al wel tijdens de Nieuw-Zeelandse middag, wanneer het in Nederland 3.00 uur ’s nachts is. Op dinsdag 1 augustus is Nederland terug in Dunedin voor de laatste groepswedstrijd, tegen WK-debutant Vietnam.

VAR
Lees ook: Alles over de VAR in het voetbal: wat, hoe en waar?

Het reisschema in Australië en Nieuw-Zeeland

De Oranje Leeuwinnen blijven tijdens de groepsfase dus sowieso in Nieuw-Zeeland. Wel moeten ze voor de wedstrijd tegen Team USA heen en weer pendelen, tussen Dunedin op het Zuidereiland en Wellington op het Noordereiland. Wordt Nederland 1e of 2e in de poule, dan wacht een reis naar Australië. Want in hun kant van het schema zijn de 8e finales in Melbourne of Sydney. Hierin zijn Zweden, Italië, Argentinië en Zuid-Afrika de mogelijke tegenstanders.

De eventuele kwartfinale en halve finale zijn dan weer in Nieuw-Zeeland, namelijk in Wellington en Auckland. Het laatste gedeelte van het toernooi vindt plaats op Australische bodem, met de finale in Sydney en de wedstrijd om het brons in Brisbane. Eerst de poulefase door zien te komen, maar daarna kunnen de Leeuwinnen dus heel wat vlieguren maken.

De selectie in Australië en Nieuw-Zeeland

6 jaar na de Europese titel is de kern van de Oranje Leeuwinnen nog altijd bij elkaar. Lieke Martens, Jackie Groenen, Sherida Spitse en Daniëlle van de Donk zijn nog steeds dragende spelers in de nationale ploeg. Dat geldt al helemaal voor Vivianne Miedema, maar de sterspeelster herstelt van een zware knieblessure en ontbreekt op het WK. Andere bekende afwezigen zijn Sari van Veenendaal, Kika van Es (beiden gestopt) en Shanice van de Sanden (niet geselecteerd). Maar met Brugts, keepster Daphne van Domselaar, Jill Roord, Victoria Pelova, Wieke Kaptein en Lynn Wilms is er ondertussen een nieuwe generatie Leeuwinnen opgestaan. De volledige selectie ziet er zo uit:

Keepers: Daphne van Domselaar (Aston Villa), Lize Kop (Ajax), Jacintha Weimar (Feyenoord)
Verdedigers: Kerstin Casparij (Manchester City), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Stefanie van der Gragt (Internazionale, stopt na het WK), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Aniek Nouwen (Chelsea), Lynn Wilms (VfL Wolfsburg)
Middenvelders: Jill Baijings (Bayern München), Daniëlle van de Donk, Damaris Egurrola (beiden Olympique Lyon), Jackie Groenen (Paris Saint-Germain), Wieke Kaptein (FC Twente), Victoria Pelova (Arsenal), Jill Roord (Manchester City), Sherida Spitse (Ajax)
Aanvallers: Lineth Beerensteyn (Juventus), Esmee Brugts (PSV, kiest na het WK voor nieuwe club), Renate Jansen (FC Twente), Lieke Martens (Paris Saint-Germain), Katja Snoeijs (Everton)

zuivere speeltijd
Lees ook: Waarom is voetbal de enige teambalsport zonder zuivere speeltijd?

De kansen in Australië en Nieuw-Zeeland

Kan deze selectie eremetaal veroveren op een groot toernooi, net als in 2017 en in 2019? Oranje zal er in elk geval meteen moeten staan in de openingswedstrijd. Portugal is namelijk een taaie tegenstander, weten we sinds de moeizame 3-2 overwinning op het EK, 1 jaar eerder. De vorige ontmoetingen met de VS zijn steeds gelijk opgegaan, met Team USA toch nog als winnaar. Valt het dubbeltje in Nieuw-Zeeland wel de goede kant op? De laatste poulewedstrijd tegen Vietnam moet geen problemen opleveren, maar daarvoor zal Nederland dus al serieus aan de bak moeten. In de loop van het toernooi kan het heen en weer reizen tussen verschillende tijdzones nog een rol spelen.

Tot de topfavorieten behoort Nederland niet, mede door het ontbreken van Miedema. Aan de andere kant is het speelschema wel gunstig. Het doorkomen van de poulefase is niet vanzelfsprekend, maar ook zeker niet onmogelijk. Daarna wacht dus mogelijk Zweden, Italië, Argentinië of Zuid-Afrika. Zweden is de sterkste ploeg uit dit rijtje, maar Oranje heeft al lang niet meer van die Scandinavische tegenstander verloren. In de kwartfinale en halve finale zijn Spanje, Noorwegen en Japan de meest aansprekende potentiële tegenstanders. Sterke landen, maar normaal gesproken gelijkwaardig aan Nederland. Topfavorieten als Engeland, Duitsland, Frankrijk en Brazilië komt Nederland op zijn vroegst pas in de finale pas tegen.

Het schema in Australië en Nieuw-Zeeland

Poulefase:
Zondag 23 juli 2023: NEDERLAND-Portugal (Dunedin, 9.30 uur)
Donderdag 27 juli 2023: Verenigde Staten-NEDERLAND (Wellington, 3.00 uur)
Dinsdag 1 augustus 2023: Vietnam-NEDERLAND (Dunedin, 9.00 uur)

Knock-outfase (eventueel):
Zondag 6 augustus 2023: 8e finales (Sydney, 4.00 uur of Melbourne, 11.00 uur)
Vrijdag 11 augustus 2023: kwartfinales (Wellington, 3.00 uur of Auckland, 9.30 uur)
Dinsdag 15 augustus 2023: halve finale (Auckland, 10.00 uur)
Zaterdag 19 augustus 2023: wedstrijd om plek 3 (Brisbane, 10.00 uur)
Zondag 20 augustus 2023: finale (Sydney, 12.00 uur)

De aftraptijden zijn Nederlandse tijden. In Australië is het 8 uur later dan in Nederland, in Nieuw-Zeeland 10 uur later. U kunt de live-uitzendingen van de Oranje Leeuwinnen volgen via de NOS.

(Bron: UEFA, FIFA, KNVB, The Athletic, NRC, Algemeen Dagblad. Foto: Gerrit van Keulen/ANP)

Geef een reactie