Oranje Leeuwinnen uitschakeling sportweekend

Het sportweekend: tijd voor afscheid van gouden generatie Oranje Leeuwinnen?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Afscheid van een gouden generatie Leeuwinnen?

Hein: Gewogen en te licht bevonden in de Nations League, dus helaas geen Olympische Spelen voor de Oranje Leeuwinnen. Wordt het tijd om langzaam maar zeker afscheid te nemen van deze gouden generatie, Robbert?

Robbert: Doorselecteren bedoel je, Hein? Dat gebeurt na zo’n moment altijd. Andries Jonker zal toch ook wel de successen van de Ajax Vrouwen in de Champions League in de smiezen hebben? Ik zou eens beginnen met werk te maken van een Nederlands paspoort voor Lily Yohannes.

Hein: Neemt natuurlijk niet weg dat Vivianne Miedema, Sherida Spitse, Lieke Martens, Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen en al die anderen enorm veel betekend hebben voor het vrouwenvoetbal in ons land. Europees kampioen in 2017, vicewereldkampioen in 2019, pech op de Olympische Spelen van 2021 met die strafschoppenserie tegen Team USA. Maar sindsdien is het steeds net iets minder geworden. Tijd voor vers bloed dus?

Femke Bol alweer op recordjacht in Glasgow?

Robbert: Denk dat Sherida nog wel even doorgaat. Die moeten ze ooit dwingen om te stoppen. Maar Lieke Martens heeft al veel langer niet meer die schwung van 2017 toen ze veruit de beste was. Baanwielrenster Shanne Braspennincx heeft in elk geval geen moeite om haar moment van afscheid aan te kondigen. Dat heeft de olympisch kampioene op de keirin net gedaan: per direct nog wel! Ze heeft er geen lol meer in. Hopelijk steekt ze haar vent, Jeffrey Hoogland, niet aan. want die hebben we nog wel even nodig in de teamsprint, dunkt me.

Hein: Wij hebben ondertussen afscheid genomen van de maand februari, die dit jaar een dagje langer duurt. Maar nu is het maart en kan het wielerseizoen op de weg pas echt beginnen. Eerst de Strade Bianche op zaterdag, dan begint zondag de rit naar de zon, van Parijs naar Nice. En Max Verstappen mag ook weer los in Bahrein. Ik geloof dat we oren en ogen tekort gaan komen, want Irene Schouten moet ook nog afscheid nemen.

Formule 1-kalender
Lees ook: Hoe ziet de Formule 1-kalender eruit en met welke veranderingen krijgt Max Verstappen te maken in het nieuwe seizoen?

Robbert: Officieel bedoel je, in het geval van Schouten? Dat is zondag tijdens de Marathon Cup. Gestoken in een oogverblindend mintgroen vrijetijdstenue, heeft ze vorige week in een uitverkocht Thialf al afscheid genomen. Even tussendoor: gaat Ajax dit weekeinde afscheid nemen van de 5e plaats? Want Angstgegner FC Utrecht komt op bezoek. En de Amsterdammers zijn niet zo heel goed in lunchwedstrijden. Laten we voor de gezelligheid eerst maar eens stilstaan bij het WK indoor atletiek in Glasgow, waar nationale heldin Femke Bol weer in actie zal komen. Ik kan ook altijd erg genieten van haar ploeggenote Lieke Klaver. Hun interviews zijn ook altijd zo aanstekelijk enthousiast.

Hein: In Glasgow, zeg je? Historische grond sinds de zegetocht van Mathieu van der Poel, dus mijn onderbuik zegt dat het wel goed moet komen. Femke Bol heeft net in Apeldoorn een wereldrecord op de 400 meter gelopen, met Lieke Klaver als goede nummer 2, maar misschien gaat dat wereldrecord er nu alweer aan. Terug naar de Strade Bianche, de jongste wielerklassieker. Ik neem aan dat jij er zaterdag eens goed voor gaat zitten?

Hoe vaak gaan we dit weekend het Wilhelmus horen?

Robbert: Het is dat de term ‘Hoogmis’ al gereserveerd is voor de Ronde van Vlaanderen. Maar zeker: de Strade is het eerste hoogtepunt van het nog prille wielerseizoen. Helaas doen recente winnaars als Mathieu en Wout niet mee. Tom Pidcock en Tadej Pogačar wel. Ik zie ook wel kanshebbers in Mohorič, Cosnefroy en Cort-Nielsen. Bij de vrouwen zal het wel weer uitdraaien op een onderlinge strijd tussen ploeggenotes Kopecky en Vollering. Of gaat Marianne Vos – net begonnen aan haar ‘derde jeugd’ – zich ermee bemoeien…? Of ene Puck Pieterse?

Hein: De kans dat we het Wilhelmus horen, is inderdaad groter bij de vrouwenkoers. En in Bahrein ligt het bandje uiteraard ook al klaar…. Vorig seizoen heeft Max Verstappen 19 van de 22 GP’s gewonnen. Gekker dan dat kan eigenlijk niet, maar misschien wordt hij met zijn nieuwe auto zelfs nóg dominanter. En om het feest compleet te maken: zondag is PSV-Feyenoord. Blijft PSV ongeslagen en kan de platte kar alvast van stal? Of gaat kersvers bekerfinalist Feyenoord de competitie toch nog een beetje spannend maken?

Robbert: Zelfs als Feyenoord zou winnen, dan is het seizoen al gelopen. PSV gaat dit niet meer weggeven. Behalve Max racet dit weekend ook nog de viermansbob met piloot Dave Wesselink ,op het WK in Winterberg. Ik verwacht daar niet direct het Wilhelmus, maar misschien kunnen we er een leuk reggaeplaatje bij draaien? Dan druk ik de Betamax-video van Cool Runnings, over het legendarische Jamaicaanse olympische bobsleeteam, nog maar eens in de al jaren stof happende speler.

(Foto: Gerrit van Keulen/ANP)

Geef een reactie