Oranje Leeuwinnen WK

Oranje Leeuwinnen bij laatste 16: hoe is de route naar de finale?

De weg is nog lang, maar de Oranje Leeuwinnen mogen dromen van WK-goud in Australië en Nieuw-Zeeland. De vicewereldkampioen van 2019 is de poulefase glansrijk doorgekomen en mag zich nu melden bij de laatste 16. Zuid-Afrika is de volgende tegenstander. Als Oranje ook die horde neemt, hoe ziet de verdere route er dan uit? En hoe kunt u de wedstrijden volgen, ook als u geen nachtbraker bent?

De Oranje Leeuwinnen in de groepsfase

Het Nederlands elftal speelt de 3 poulewedstrijden in Nieuw-Zeeland en pendelt heen en weer tussen Dunedin (Zuidereiland) en Wellington (Noordereiland). De openingswedstrijd tegen Portugal is meteen de belangrijkste. Een vroege kopgoal van Stefanie van der Gragt volstaat voor een 1-0 overwinning op de taaie tegenstander. De volgende wedstrijd tegen de Verenigde Staten, ook al tegenstander in de verloren WK-finale van 2019, levert een verdienstelijk 1-1 gelijkspel tegen de titelfavoriet op.

Jill Roord maakt in die wedstrijd tegen Team USA de openingstreffer en scoort ook 2 keer in het laatste pouleduel, met Vietnam. Esmee Brugts doet hetzelfde, terwijl Lieke Martens, Katja Snoeijs en Daniëlle van de Donk elk 1 doelpunt maken. En dus sluiten de Oranje Leeuwinnen hun poulefase af met een klinkende 7-0 overwinning. Het is genoeg voor de 1e plek in poule E, nog boven de regerend wereldkampioenen uit de VS. “Ze spelen goed, maar kunnen ze zich meten met de grote tegenstanders? Nou, ze hebben die proef echt met glans doorstaan”, concludeert sportjournalist Barbara Barend in Lunch Lekker met Daniël Dekker (NPO Radio 5).

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De Oranje Leeuwinnen in de knock-outfase

Hierdoor mag de ploeg van Andries Jonker de oversteek naar Australië maken, voor het vervolg van het toernooi. Op zondag 6 augustus 2023 is Zuid-Afrika de tegenstander in Sydney, om 12.00 uur lokale tijd. Oftewel: 4.00 uur in Nederland. Liefhebbers mogen dus de wekker zetten (of terugkijken op zondagochtend natuurlijk).

Weet Oranje te winnen van Zuid-Afrika, dat in de groepsfase verrassend heeft afgerekend met Italië? Dan wacht Zwitserland of Spanje in de volgende ronde, op vrijdag 11 augustus. Die wedstrijd vindt plaats in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, ook weer midden in de Nederlandse nacht. De Oranje Leeuwinnen hebben nog nooit tegen Spanje gespeeld op een groot toernooi en hebben Zwitserland getroffen op het uitgestelde EK in 2022 (4-1 zege).

Daarna volgt mogelijk de halve finale in Auckland (Nieuw-Zeeland), op dinsdag 15 augustus om 10.00 uur. Als Oranje zo ver komt, dan zijn Japan, Noorwegen, Zweden en de VS de mogelijke tegenstanders. En in dat geval volgt er sowieso nog 1 wedstrijd op Australische bodem, hoe de halve finale ook afloopt. Dat kan de wedstrijd om plek 3 in Brisbane zijn (zaterdag 19 augustus, 10.00 uur Nederlandse tijd) of de finale in Sydney (zondag 20 augustus, 12.00 uur).

VAR
Lees ook: Alles over de VAR in het voetbal: wat, hoe en waar?

Het speelschema van de Oranje Leeuwinnen

Poulefase:
Zondag 23 juli 2023: NEDERLAND-Portugal 1-0
Donderdag 27 juli 2023: Verenigde Staten-NEDERLAND 1-1
Dinsdag 1 augustus 2023: Vietnam-NEDERLAND 0-7

Laatste 16:
Zondag 6 augustus 2023: NEDERLAND – Zuid-Afrika (Sydney, 4.00 uur)

Verdere knock-outfase (eventueel):
Vrijdag 11 augustus 2023: kwartfinales tegen Spanje of Zwitserland (Wellington, 3.00 uur)
Dinsdag 15 augustus 2023: halve finale tegen Japan, Noorwegen, Zweden of de Verenigde Staten (Auckland, 10.00 uur)
Zaterdag 19 augustus 2023: wedstrijd om plek 3 (Brisbane, 10.00 uur)
Zondag 20 augustus 2023: finale (Sydney, 12.00 uur)

De aftraptijden zijn Nederlandse tijden. In Australië is het 8 uur later dan in Nederland, in Nieuw-Zeeland 10 uur later. U kunt de live-uitzendingen van de Oranje Leeuwinnen volgen via de NOS. Tijdens de eerdere nachtwedstrijd tegen de VS heeft de NOS ervoor gekozen om in de loop van de dag de samenvatting en de wedstrijdanalyses te herhalen.

(Bron: Archief, FIFA, NOS. Foto: Ritchie B. Tongo/ANP)

Geef een reactie