EK

EK voetbal voor vrouwen van start

Op 6 juli 2022 begint in Engeland het EK voetbal voor vrouwen. De Oranje leeuwinnen zijn de regerend kampioen en proberen tijdens dit toernooi hun titel te prolongeren.

2e titel?

In 2017 worden de Nederlandse vrouwen in eigen land kampioen na een 4-2 winst op Denemarken. Het is de 1e keer dat de vrouwen Europees kampioen worden op het voetbalveld, maar in 2022 gaan zij uiteraard voor een 2e titel.

Of dit gaat lukken, zal gaandeweg het EK duidelijk worden. Eerst maar eens de eerste wedstrijd in de poulefase, die tegen Zweden op 9 juli. Naast Zweden, bestaat de poule uit Portugal en Zwitserland. De nummers 1 en 2 gaan uiteindelijk door.

Topfavoriet

De verwachting is dat de vrouwen van Oranje de knock-out fases halen, maar of de finale op 31 juli er ook in zit? De selectie lijkt nog wat zoekend en de vrouwen bestempelen zichzelf ook niet als de grote favoriet. Er is veel vernieuwd, maar ook grote spelers als Vivianne Miedema en Lieke Martens doen weer mee. De praktijk moet uitwijzen hoe dit zal lopen.

Miedema martens

Geen favorietenrol (nog) voor Oranje. De eer komt de Engelse vrouwen toe. De verwachtingen rondom de Engelsen, onder leiding van voormalig Oranje-coach Sarina Wiegman, zijn zeer hooggespannen. Vrouwenvoetbal is enorm populair in dit land en dit EK lijkt de uitgelezen kans te zijn voor de vrouwen om te laten zien wat ze waard zijn.

Naast Engeland, zijn er nog een aantal andere landen die meedoen om de prijzen. Frankrijk, Spanje en Zweden zijn hier voorbeelden van.

Volg de wedstrijden

De kaarten zijn dus nog niet geschud in Engeland. Benieuwd hoe EK zich zal ontvouwen? U kunt alle wedstrijden live volgen bij de NOS. Deze omroep heeft ook een speciale webpagina gemaakt waarop u alles over het EK voetbal voor vrouwen kunt lezen.

(Bron: ANP, NOS, Trouw, NRC, Volkskrant. Foto: ANP)

Geef een antwoord