Oranjeleeuwinnen Europees Kamipioen

Oranjeleeuwinnen Europees kampioen

Na een zinderende finale met een 4-2 overwinning op Denemarken zijn de Nederlandse voetbalsters voor het eerst in de geschiedenis Europees Kampioen. Nederland kleurt oranje. Ruim 4 miljoen kijkers zien de Oranjeleeuwinnen kampioen worden. De huldiging vindt maandag 7 augustus 2017 plaats in Utrecht.

4-2

Al in de eerste minuten komt Nederland achter te staan. De gelijkmaker volgt door een doelpunt van Vivianne Miedema. In de 28e minuut komt Oranje op voorsprong. Lieke Martens scoort. De voetbalsters staan voor met 2-1. De race is nog niet gelopen. De Denen vechten terug en weten de stand op een 2-2 gelijk te zetten. De leeuwinnen zijn strijdbaar. Kort na de rust weet Sherida Spitse Oranje op een 3-2 voorsprong te krijgen. De overwinning is compleet als Miedema in de 88ste minuut Oranje op een beslissende 4-2 voorsprong krijgt.

Kijkcijferhit

Ruim 4 miljoen kijkers zien Oranje kampioen worden. Op het hoogtepunt, de laatste minuten en de prijsuitreiking, zitten er bijna 5,4 miljoen kijkers voor de buis. De populariteit van het voetbal stijgt naar mate het toernooi vordert. Naar de poulewedstrijden wordt door gemiddeld 2 miljoen mensen gekeken. De halve finale waarin de voetbalsters zich plaatsen voor de finale is door ruim 3 miljoen mensen bekeken.

Succesvol Oranje weekend

Naast de overwinning voor de voetbalsters, is er nog meer vieren. Op de WK Atletiek in London behaalt Dafne Schippers de bronzen medaille op de 100 meter. Meerkampster Anouk Vetter weet ook een medaille binnen te halen. De regerend Europees kampioen verovert een bronzen plak op het WK in London.

Huldiging in Utrecht

De titel is binnen en dat wordt gevierd. De huldiging vindt plaats in Utrecht. De dames stappen bij de Sterrenwacht op een boot die over de Stadsbuitengracht naar Lepelenburg vaart. In het park op het podium maken de Europees kampioenen hun opwachting voor het Oranjepubliek. De huldiging is vanaf 18.00 – 20.30 uur live te volgen op NPO 1.

(Bron: ANP/NOS)