schilfers wenkbrauwen

Oorzaken van schilfers in de wenkbrauwen en oplossingen

Net als tussen de haren kunnen er in de wenkbrauwen, soms jeukende schilfers ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals roos, eczeem, uitdroging of stress. We zetten mogelijke redenen op een rij en wat er eventueel aan te doen is.

Schilfers bij vernieuwing van de huid

De huid vernieuwt zich voortdurend en oude cellen komen los in de vorm van schilfers. Bij sommige mensen gaat deze celdeling 2 keer zo snel, waardoor er dus ook 2 keer zoveel huidschilfers worden losgelaten. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door externe factoren (zoals het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten), gisten of erfelijke factoren. De schilfering kan poederig zijn, maar ook vettig als gisten en talgkliertjes op de huid harder gaan werken. Dat kan jeuk veroorzaken en door krabben laten schilfertjes los. Tussen de haren wordt dan van roos gesproken, maar het kan op meer plekken in het gezicht optreden, waaronder de wenkbrauwen en verschillende oorzaken hebben.

roos
Lees ook: Last van roos? Zo pakt u het aan

Uitdroging door verzorgingsproducten

Op onze huid zit een beschermlaagje. Door een uitdrogend verzorgingsproduct te gebruiken, verdwijnt dit beschermlaagje voor wie hier gevoelig voor is en droogt de huid uit. Eén van de boosdoeners kan de gebruikte shampoo zijn, die vaak ook de wenkbrauwen raakt. Het ingrediënt dat deze reactie veroorzaakt is sodium lauryl sulfate. Het maakt het haar schoon en zorgt dat shampoo schuimt, maar het maakt té schoon. Want het wast ook de beschermlaag weg. Daarnaast hebben veel shampoos een te hoge pH-waarde, de zuurgraad. Voor de hoofdhuid is een pH-waarde van 5 goed, terwijl veel shampoos een waarde hebben van 7 of hoger. Ga op zoek naar een shampoo zonder sulfaten en parabenen en met een pH-waarde van 5 of lager. Was uw haar daarnaast niet dagelijks en wees zuinig met de hoeveelheid gebruikte shampoo en temperatuur van het water, om de beschermlaag intact te laten. Ook zeep om het gezicht te wassen kan de boosdoener zijn. Dit kunt u dus beter niet gebruiken of stap over naar een soort die de huid niet uitdroogt. Een wat vettere gezichtscrème gebruiken kan ook vaak helpen als de schilfers veroorzaakt worden door een uitgedroogde huid.

Seborroïsch eczeem

Schilfertjes in de wenkbrauwen kunnen veroorzaakt worden door een vorm van eczeem, seborroïsch eczeem genaamd. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend, maar wat wel duidelijk is, is dat het huidsmeer (talg) verandert en er zich veel gistcellen op de huid ontwikkelen, die harder groeien dan normaal. De huid wordt hierdoor rood en er ontstaan gele, vettige schilfers. Dit kan ook jeuk veroorzaken. Veel zeep gebruiken of vaak een pet of muts dragen kan de klachten verergeren. Dit geldt ook voor stress, koude en droge lucht. De kwaal treedt relatief vaker op in het najaar en de winter, vanwege drogere lucht in centraal verwarmde ruimtes. En bij warmte in ruimtes die gekoeld worden.

Seborroïsch eczeem kan erfelijk zijn, als u familieleden met deze soort eczeem heeft is de kans groter dat u er ook mee te maken krijgt. Het is niet schadelijk of besmettelijk, maar wel vaak hinderlijk. U kunt een shampoo, gel, lotion of crème gebruiken die werkt tegen gisten, zoals ketoconazol. Een antiroos-shampoo helpt meestal minimaal. Door na het wassen de huid droog te deppen in plaats van te wrijven wordt extra irritatie voorkomen. Blijft u erg veel last houden? Dan kan de huisarts een hormooncrème of lotion voorschrijven, die ontstekingen remt.

Psoriasis

De niet besmettelijke huidaandoening psoriasis komt soms ook voor in het gezicht. Het uit zich met witte/ zilvergrijze schilfers, roodheid en jeuk. De klachten kunnen beginnen of verergeren door een beschadiging of verbranding van de huid, stress en infecties. Er kunnen ook nagelafwijkingen en gewrichtsklachten optreden. Het is raadzaam om niet te lang of te heet te douchen of in bad te gaan en weinig of geen zeep te gebruiken. Vaak kan zonlicht helpen om de klachten te verminderen. Het is hierbij wel belangrijk dat de huid niet verbrandt. Door de huid regelmatig in te smeren met een neutrale, vette zalf of crème kunnen de klachten vaak onder controle gehouden worden. Zijn de klachten heviger, dan kan de huisarts daarnaast een zalf of crème met medicijnen erin voorschrijven.

Huisarts

Twijfelt u waardoor de schilfers in uw wenkbrauwen veroorzaakt worden en hoe u ze het beste kunt behandelen, raadpleeg dan uw huisarts voor advies.

(Bron: Thuisarts, Apotheek.nl, Huidarts.com, Santé, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Laila Marga Tova says:

  Heel goede uitleg.
  Ik merk dat de schilfers erger worden met seizoenen. Douchen met te harde water zorgt ook dat het erger wordt bij mij.
  Ik gebruik Biologische rozemarijnolie tegen jeukende hoofdhuid. Haarmasker met witte klei en tea tree olie.
  Canndaderm Capillush shampoo vind ik ook top.

   Laila Marga Tova says:

   Heel goede uitleg.
   Ik merk dat de schilfers erger worden met seizoenen. Douchen met te harde water zorgt ook dat het erger wordt bij mij. Daarmee bedoel ik water met te veel kalk.
   Ik gebruik Biologische rozemarijnolie tegen jeukende hoofdhuid. Haarmasker met witte klei en tea tree olie.
   Cannaderm Capillus shampoo vind ik ook top.