roos

Last van roos? Zo pakt u het aan

Het is een relatief onschuldige aandoening, maar wel één die lastig kan zijn, roos. Kleine witte schilfertjes die zeker op donkere kleding goed zichtbaar zijn. Over roos bestaan aardig wat misverstanden, bijvoorbeeld dat het met de persoonlijke hygiëne te maken zou hebben. Een fabel, maar wat is roos eigenlijk? En is er iets aan te doen? 

Vernieuwen van cellen

Roos is een teveel aan huidschilfers op de hoofdhuid. Dat we schilfers hebben is niet vreemd, want de hoofdhuid vernieuwd zich voortdurend. De oude cellen worden losgelaten in de vorm van schilfers. Bij wie last van roos heeft gaat deze celdeling 2 keer zo snel, waardoor er dus ook 2 keer zoveel huidschilfers worden losgelaten. Waarom de één er meer of sneller last van heeft dan de ander is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk spelen naast externe factoren ook gisten en erfelijke factoren een rol. Roos kan poederig zijn, maar ook vettig als de gisten en kliertjes op de hoofdhuid harder gaan werken, waardoor talg en vet op de hoofdhuid ontstaat. Dat kan jeuk veroorzaken en door het krabben laten de schilfertjes los en ligt de roos op uw schouders.

Shampoo is een boosdoener

Volgens tricholoog, specialist in haarziekten en -afwijkingen, Dylan Kok, is vooral shampoo de boosdoener. En dan met name de verkeerde soort (chemische)shampoo. Op onze hoofdhuid zit namelijk een beschermlaagje. Door een verkeerde shampoo te gebruiken, verdwijnt dit beschermlaagje en droogt de hoofdhuid uit. De uitdroging zet de talgproductie in gang en die activeert de gisten weer op ons hoofd.

Overigens krijgt niet iedereen die deze shampoos gebruikt last van roos. “Dat komt omdat de één een betere hoofdhuid heeft dan de ander en geen aanleg heeft voor irritaties en roos. Toch kan ook iemand die er geen aanleg voor heeft last krijgen van roos, door een verkeerde verzorging”, aldus Kok tegen nu.nl.

Wat in de shampoo zit is bepalend

Eén van de ingrediënten die deze reactie veroorzaakt is sodium lauryl sulfate. Het zit in veel shampoos. Het maakt het haar schoon en zorgt dat shampoo schuimt. Maar dit ingrediënt maakt het haar té schoon, want het wast de hele beschermlaag weg. Daarnaast hebben veel shampoos een te hoge pH-waarde, de zuurgraad. Voor de hoofdhuid is een pH-waarde van 5 goed, terwijl veel shampoos een waarde hebben van 7 of hoger. Dus ga op zoek naar een shampoo zonder sulfaten en parabenen en met een pH-waarde van 5 of lager.

Andere factoren

Naast het gebruik van een verkeerde shampoo zijn er nog een aantal omstandigheden die een rol kunnen spelen. Stress is er daar één van. Bij stress komt namelijk het stresshormoon cortysol vrij en dat hormoon kan de roosvorming versnellen. Dit kunt u overigens veel later ervaren dan op het moment van stress. Ook droge, niet goed geventileerde ruimtes kunnen bijdragen aan roosvorming. Daarom hebben mensen die last van roos hebben dit vaker in de winter als de kachels binnen op volle toeren draaien. Vochtigere lucht en hogere temperaturen helpen, dus ga naar buiten als de zon schijnt.

Behandeling

Wie een milde vorm van roos heeft, hoeft niet direct het haar te wassen met een anti-roos shampoo. “Probeer het eerst eens met een een goede natuurlijke shampoo. Werkt dat niet, stap dan over op een milde anti-roos shampoo.” Wie de plakkerige vorm van roos heeft dient wel direct te starten met een anti-roos shampoo. Zorg dat er in de shampoo schimmel- of bacterie-dodende ingrediënten zitten zoals ketaconazol. Is de roos verdwenen, stap dan direct over op een natuurlijke shampoo. Was uw haar niet elke dag en spoel de shampoo goed uit. Wees ook zuinig met de hoeveelheden, u heeft vaak minder nodig dan u denkt.

Zorg voor hoofdhuid en haar

Het goede nieuws is dus dat u van roos af kunt komen. Het is ook niet besmettelijk, hooguit vervelend. Roos tast de kwaliteit van het haar, de glans, ook niet aan en kan ook er ook niet voor zorgen dat u eerder kans heeft op haaruitval. Het is wel belangrijk om het aan te pakken, want anders kan het overgaan in eczeem. En zolang u de hoofdhuid goed blijft verzorgen, komt het in principe niet terug.

Lees ook: Haarverlies: dit zijn de oorzaken en de oplossingenZo overleeft uw haar een (koude) winterIs haarverf schadelijk voor het haar?

(Bron: Nu.nl, Thuisarts, Gezondheidsnet, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Lettie says:

    Er staat op mijn antiroos shampoo dat er Sodium Laureth Sulfate inzit. Lees zojuist dat dat er dan niet in moet zitten.

      Michaeliet says:

      Hoi Lettie, ja, het is even zoeken. Ik heb goede shampoo’s gevonden via google: kijk eens op: hebjehaarweer.nl en newpharma.nl (bv Copaïba via Bol.com) en kiesproduct.nl.(maar ik vind producten bij hen best wel duur) Op al deze sites vind je shampoo’s zonder sulfaten ne parabenen etc. Kruidvat heeft er ook eentje: Yari Naturalis maar die is momenteel niet op voorraad. Succes.

    Ans53 says:

    Hallo ik heb ge googled en op deze site
    voordeeldrogist.eu/yari-natural-shampoo-sulfaat-vrij-375-ml.
    gevonden en niet zo duur als bij bol.com
    misschien daar eens kijken

    Lettie says:

    Bedankt beiden voor de goede tips. Daar zit vast de juiste shampoo bij.