Duur 03:10
Gepubliceerd op 15 maart 2022

Dokter Teds Spreekuur: eczeem

In Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s op MAX Vandaag uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. Na de zomerse kwalen, komen in deze 10-delige reeks algemenere onderwerpen aan bod. Deze keer: eczeem.

Eczeem

Eczeem is de meest voorkomende huidaandoening. De huid ziet er vaak wat schraal, schilferig en jeukerig uit. Eczeem kan aangeboren zijn, maar ook door heel andere dingen worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een allergische reactie. Ouderen hebben vaak last van droogte-eczeem, vooral in de winter. Dat komt door de lage temperatuur en minder vocht in de lucht, dan droogt de huid makkelijker uit. Maar wat kan nog meer eczeem veroorzaken, is het besmettelijk, is het te behandelen en is het te voorkomen?

Bekijk hier alle video’s van Dokter Teds Spreekuur.

Geef een antwoord

Reacties (5)

  Elenora says:

  Beste Dokter Teds, toen ik u rapport las over eczeem was mijn eerste gedachte misschien kan hij mijn laste strooi zijn. Mijn man van 83 heeft al jaren last van extreem jeuk op zijn privé gedeelte. Daar is hij een keer voor bij een arts in het ziekenhuis ik geloof meer dan 10 jaar geleden. Hij kreeg een zalf mee naar huis. Deze zalf werkte niet maar er ooit mee terug voor gaan kreeg ik niet voor elkaar. Mijn man is ontzettend preuts. En voor zoiets iets helemaal. Hij heeft nooit meer een arts bezocht. Maar hij heeft nu zoveel jeuk dat hij iedere dag in zijn onderbroek bloed heeft zitten van het krabben.. ik koop van alles voor hem maar niets verminderd de jeuk. Sommige producten maken het alleen maar ergen omdat de zalf schilfers achter laten waarbij de jeuk nog erge word. Door zijn schaamte gevoel dat een arts zijn privé gedeelte vast houdt zal hij niet gaan. Heeft u een suggestie hoe ik verder moet met zo’n man. Hij lijd er ontzettend onder maar niet genoeg om over zijn schaamte gevoel heen te stappen. Ik vind het te ver gaan om hem een klap op zijn hoofd te geven waardoor hij bewusteloos is en dan de dokter bellen. HELP ME ik kan het niet aanzien hem zo te zien lijden.

   Dokter Ted says:

   Beste Elenora,
   Wat jammer! Ik weet zeker dat die jeuk te verhelpen is. Het zou een schimmelinfectie kunnen zijn of eczeem, maar voor beide zijn zeer werkzame cremes te krijgen. Misschien moet u dit maar aan uw man laten lezen. Voor huisartsen is het bekijken van uw man’s ‘privé gedeelte’ dagelijkse kost!

   Penelope says:

   Hebt u al eens geprobeerd om zijn ondergoed met een parfumloos wasmiddel te wassen zoals Neutral of Klok? Of na het wassen het ondergoed extra te spoelen? Bij mij was dat de oplossing van het probleem.

  De Pintelier says:

  Met gezonde darmen kan je al veel oplossen. Voeding en leefstijl is belangrijk. Er moet misschien gekeken woorden welke de triggers zijn en dan komt er een proces van elimineren en testen tot je gevonden hebt waar de schuldige zit. Elimineer zeker alle koeienzuivelprodukten: melk, yoghurt enz. en gluten… moeilijke opgave. Beter zijn geitenzuivelproducten of producten van A2 melk (van Jersey koeien). Ik denk dat een goede diëtiste zeker een uitweg kan vinden. Eczeem komt van binnenuit en zalfjes enz. bieden weinig uitkomst. Vergeet zeker niet veel water te drinken.

   Dokter Ted says:

   U heeft gelijk: heel soms komt eczeem door een allergie (gluten kan, allergie voor zuivel is zeldzaam), maar meestal is de oorzaak niet te vinden. Om een vicieuze cirkel van jeuk-krabben-jeuk te doorbreken is behandeling essentieel.

Bekijk ook

Meer