zalfapp

App helpt hormoonzalf doseren

Wie hormoonzalf krijgt voorgeschreven, mag dit niet te lang gebruiken en moet het vooral ook niet te dik opsmeren. Dit is slecht voor de huid, maar wist u dat te dun smeren ook niet goed is? Om gebruikers van dit soort medicinale zalven te helpen deze goed te gebruiken, hebben 2 verpleegkundig-specialisten van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) de Zalf Smeerwijzer-app ontwikkeld.

Te dun smeren helpt niet

Hormoonzalf bevat – zoals het woord al zegt- hormonen. Die hormonen pakken niet alleen de huidaandoening aan waarvoor u deze krijgt voorgeschreven, maar kunnen ook andere effecten hebben. Zo kan de huid er dun van worden en enigszins verkleuren. Om die bijwerkingen zo min mogelijk ruimte te geven, wordt vaak geadviseerd dit soort zalven dun op te smeren. Toch kan dit ook nadelige gevolgen hebben, weten UMC-medewerkers en makers van de app Jette de Groot en Florine Schussler-Raymaker. “We zien dat dit in de praktijk vaak misgaat. Zo wordt hormoonzalf vaak te dun gesmeerd, maar dan werkt de zalf niet”, aldus De Groot op de site van het ziekenhuis. Daardoor wordt de huidaandoening onvoldoende behandeld en kunnen de huidklachten aanhouden. “Dat kan soms grote impact hebben op de kwaliteit van leven.”

Vintertopmethode

Om dit te voorkomen, kunt u de Zalf Smeerwijzer-app downloaden op uw smartphone of tablet.Deze app is speciaal ontwikkeld voor mensen met al dan niet chronische huidaandoeningen. In de app wordt uitgelegd hoe u hormoonzalf en de zogenoemde basiszalven het best kunt aanbrengen. Basiszalven zijn zalven die ervoor zorgen dat de huid niet uitdroogt, wat voor mensen met een huidaandoening erg belangrijk is.

Daarnaast bevat de app ook informatie over de zogenoemde vingertopmethode. Dit is een een handig systeem dat de vingertop gebruikt om uit te rekenen hoeveel zalf er precies nodig is om bepaalde delen van het lichaam te behandelen. Een voorbeeld: volwassenen hebben 2,5 gram zalf nodig om eczeem op het hoofd of in de hals te behandelen. Op een vingertop pas zo’n 0,5 gram zalf. Dat betekent dus dat u per smeerbeurt 5 vingertoppen met zalf nodig heeft. Dat lijkt misschien veel, maar is volgens ontwikkelaars van de app precies genoeg.

Lees ook

Meer over eczeem, een huidaandoening waartegen hormoonzalf doorgaans goed helpt

Meer over psoriasis, een huidaandoening die ook vaak behandeld wordt met hormoonzalf

(Bron: UMC Utrecht, archief)

Geef een reactie