Spontaan last van eczeem? Hier kan het aan liggen

Eczeem is een erfelijke huidaandoening, maar het kan ook uit het niets komen opzetten. Heeft u last van spontane eczeem? De volgende ingrediënten en producten kunnen de oorzaak zijn van uw jeukende huid. 

Contacteczeem

Er bestaan verschillende soorten eczeem. Kinderen hebben vaak last van constitutioneel eczeem. 10 tot 15 procent van de baby’s heeft hier last van. De meeste kinderen groeien over hun eczeem heen, maar als allergie de eczeemveroorzaker is, kan het weer terugkomen. Als dit het geval is, spreken we over contacteczeem. Wie in contact komt met hetgeen waarvoor hij of zij allergisch is, krijgt een allergische reactie in de vorm van eczeem.

Eczeemveroorzakers

Er bestaan ontelbaar veel allergieën die eczeem in de hand kunnen werken, waardoor het onmogelijk is ook alle veroorzakers op te noemen. Toch zijn wij tot een selectie gekomen van producten en ingrediënten die erom bekend staan dit effect op de huid te hebben.

Metalen

Metalen zoals chroom en nikkel kunnen huidproblemen veroorzaken. Chroom is vrij makkelijk te ontwijken, omdat het niet wordt verwerkt in alledaagse spullen. Nikkel is een ander verhaal. Deze stof wordt veel gebruikt in knopen van kleding, sieraden en gespen van riemen of schoenen. Meestal merkt iemand die allergisch is voor nikkel direct als het in contact komt met de huid. Deze gaat jeuken en er ontstaan rode bultjes die na lang krabben zelfs open kunnen gaan. Nikkelhoudende producten vermijden is de beste remedie. Koop bijvoorbeeld alleen sieraden van echt zilver of goud; daar zit het sowieso niet in.

Parfum

Bepaalde stoffen in parfum kunnen eczeem veroorzaken. Zij irriteren de huid en zodoende ontstaan er jeukende bultjes. Het kan voorkomen dat u pas na jaren eczeem krijgt van een bepaalde parfum, omdat een allergie voor 1 of meerdere grondstoffen opbouwt. Een acute reactie kan ook voorkomen, maar meestal duurt het dus even voordat u er last van krijgt.

Bepaalde stoffen

Sommige mensen kunnen ook eczeem krijgen van kleding. Stoffen zoals polyester en wol zijn bijvoorbeeld notoire eczeemopwekkers.

Zeep en doucheschuim

Zeep en doucheschuim maken de huid schoon, maar drogen deze ook uit. Bij sommige mensen zorgen de chemicaliën die erin zitten zelfs voor eczeem.

Make-up en andere cosmetica

Net als zeep en doucheschuim, bevatten ook cosmeticaproducten chemicaliën die een allergische reactie kunnen opwekken. Cocamidopropyl-betaïne is één van die chemicaliën. Producenten zijn verplicht om op etiketten te vermelden wat er precies in zit, dus het is de moeite waard deze altijd goed te lezen als u van uzelf weet dat uw huid sterk kan reageren op dit soort stoffen. Wie haarverf koopt, moet uitkijken voor de stof Parafenyleendiamine. Deze kan jeukende plekken op het hoofd veroorzaken.

Schoonmaakmiddelen

Net als in cosmetica, worden ook in schoonmaakmiddelen chemicaliën gebruikt waar lang niet iedereen tegen kan. Een bekende eczeemopwekker is Isothiazolinonen. Dit wordt vaak verwerkt in vloeibare schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel. Het is een antibacteriële stof die goed ontsmet, maar de huid ook kan aantasten.

Roken

Naast chemicaliën, kan ook sigarettenrook eczeem veroorzaken. Daarnaast raakt huid met eczeem snel geïrriteerd door rooklucht. Dit bemoeilijkt het genezingsproces.

Stress

Eczeem kan dus veroorzaakt worden door allerlei elementen van buitenaf, maar het kan ook veroorzaakt worden door stress. Wie veel stress ervaart, kan last krijgen van lichamelijke klachten. De één krijgt in dat geval diarree of een keelontsteking, maar het is ook goed mogelijk dat het zich manifesteert in de vorm van eczeem. Vaak verdwijnt dit naarmate de stress afneemt, maar het kan ook zijn dat u een zalf nodig heeft om de eczeem onder controle te krijgen en te houden.

(Bron: Woman’s health, huidarts.com, thuisarts.nl, archief)

Geef een reactie