Nations League

Nederland verslaat Duitsland op z’n Duits en speelt finale Nations League

In het stadion van Schalke 04 heeft het Nederlands Elftal zich in de laatste minuten vanuit geslagen positie weer naast Duitsland weten te knokken (2-2). De ploeg van Ronald Koeman is daarmee groepswinnaar geworden in de hoogste divisie van de Nations League, bóven de wereldkampioenen van 2014 en 2018, Duitsland en Frankrijk.

Op z’n Duits gewonnen

Oranje mag nu meedoen aan de finaleronde van de Nations League en het eerste jaar van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal kan daarmee meer dan geslaagd genoemd worden. “Hier hadden we niet van durven dromen”, zegt Koeman na de geslaagde afsluiting van het interlandjaar in Gelsenkirchen. “We hebben dit jaar veel goede dingen laten zien, maar er waren ook momenten dat het beter moest. Tegen Duitsland waren we niet goed. Om eerlijk te zijn, is het voor deze groep misschien wel iets teveel om in zo’n korte tijd 2 van dit soort topwedstrijden te spelen en dan 2 keer top te moeten zijn. Maar de jongens hebben karakter getoond, dat zit wel in dit groepje”, zegt Koeman trots. “We zeggen altijd dat de Duitsers in de laatste seconden winnen. Maar als wij dat nu ook gaan doen, dan komt het allemaal wel goed, hoor.”

Nations League

Virgil van Dijk scoort de 2-2 tegen Duitsland.

Hét briefje

Tot de slotfase aan toe lijkt het er niet op dat Oranje nog iets kan veranderen aan de 2-0 achterstand tegen Duitsland, maar dan is daar… hét briefje. Ronald Koeman krijgt van zijn assistenten een briefje in de handen gedrukt met een andere opstelling. Zelf zeg Koeman daarover: Ik weet niet of het Dwight Lodeweges of Kees van Wonderen was, maar op het papiertje stond een opstelling met Virgil van Dijk in de spits.” Bij de 2-0 achterstand vindt Koeman het nog te listig om een verdediger naar voren te sturen, “want dan was het 3-0 en 4-0 geworden. Maar na die 2-1 van Promes in de 85e minuut moest het wel”, zegt hij.

De bondscoach geeft het briefje aan Kenny Tete, “want die stond dicht bij mij in de buurt”, legt Koeman uit. En het briefje is via Matthijs de Ligt in de handen van Virgil van Dijk beland. Die trekt daarop meteen naar voren en zorgt in de slotminuut voor 2-2. “Het is fantastisch dat het dan zo uitpakt”, zegt Koeman. “Maar nogmaals het was niet mijn briefje. Het handschrift was van Van Wonderen of Lodeweges. En zonder dat briefje met een opstelling met Van Dijk in de spits had ik mijn ploeg nooit zo snel kunnen bereiken. We kunnen spreken van een teamprestaties dus.”

Finale Nations League in Portugal

Oranje strijdt in juni 2019 in Portugal met Engeland, Zwitserland en het gastland om de eindzege van de Nations League. Op maandag 3 december 2018 wordt in Dublin geloot voor de halve finales. Die zijn op 5 en 6 juni 2019. Op zaterdag 9 juni wordt zowel de wedstrijd om de derde plaats als de finale gespeeld. De 4 groepswinnaars zijn allemaal al 4,5 miljoen rijker door de Nations League. Voor de eindwinnaar ligt nog eens 6 miljoen euro klaar, de verliezend finalist krijgt 4,5 miljoen. Het land dat als derde eindigt, wordt beloond met 3,5 miljoen euro en de nummer 4 mag zich troosten met 2,5 miljoen euro.

Oranje nu 2 kansen op EK-ticket

Als groepswinnaar in de Nations League heeft Oranje zich verzekerd van een extra kans om het EK 2020 te halen. Als het volgend jaar via de reguliere kwalificatiereeks niet lukt, dan krijgt Oranje in maart 2020 nog een kans in de play-offs. In elk van de 4 divisies van de Nations League strijden 4 landen om 1 ticket naar het EK. Op 2 december vindt in Dublin de loting plaats voor de EK-kwalificatie, met Oranje als 1 van de 10 groepshoofden. De 55 deelnemers uit Europa worden verdeeld over 10 poules, 5 van 6 landen en 5 van 5. De 4 finalisten in de Nations League komen in een poule van 5 terecht. Ze spelen in juni 2019 geen EK-kwalificatieduels, maar de finaleronde van het landentoernooi. De beste 2 landen uit elke groep plaatsen zich voor het EK. Als Oranje daar niet bij zit, dan strijdt de ploeg begin 2020 met 3 andere landen die het niet hebben gehaald om één ticket voor de Europese eindronde.

Lees ook: wat houdt de nieuwe competitie van de Nations League in?

(Bron: ANP)

Geef een reactie