Nederlands elftal EK 2024

Nederlands elftal nagenoeg zeker van plaatsing EK 2024: hoe gaat het nu verder?

Bereidt u zich alvast voor op een oranje voetbalzomer als vanouds? Het Nederlands elftal is hoogstwaarschijnlijk van de partij tijdens het EK van 2024 in Duitsland. Wat moet hiervoor nog gebeuren in de 2 laatste kwalificatiewedstrijden? En welke data kunt u alvast in uw agenda noteren?

Wat is de stand van zaken voor Oranje?

Het Nederlands elftal heeft 6 van de 8 EK-kwalificatiewedstrijden gespeeld. Na 2 nederlagen (uit en thuis tegen poulefavoriet Frankrijk) en 4 zeges (op Gibraltar, Griekenland, Ierland en nogmaals Griekenland) is plek 2 in de poule binnen handbereik. Oranje heeft evenveel punten als Griekenland, maar is qua onderling resultaat in het voordeel en heeft bovendien 1 wedstrijd minder gespeeld.

Waar de Grieken alleen Frankrijk (al geplaatst) nog treffen, speelt Nederland thuis tegen Ierland en daarna uit tegen Gibraltar (beiden al uitgeschakeld). Kortom, 1 van deze wedstrijden winnen en Ronald Koeman en zijn mannen zijn er al. Dat dit nog misgaat, is onwaarschijnlijk. Maar mocht dit toch gebeuren, dan krijgt Nederland wel nog een herkansing via de play-offs.

VAR
Lees ook: Alles over de VAR in het voetbal: wat, hoe en waar?

Voor het eerst sinds 2014: ‘ouderwetse’ Oranje-zomer?

De wedstrijd tegen Ierland, waarin Nederland EK-deelname dus kan veiligstellen, staat gepland voor zaterdag 18 november (20.45 uur) in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA. Op het moment van schrijven is dit de laatste thuiswedstrijd van het Nederlands elftal. Eind maart, eind mei en begin juni 2024 zijn de volgende interlandperiodes, maar de KNVB moet nog tegenstanders voor oefenwedstrijden zoeken. Een datum om wel alvast in de agenda te noteren: zaterdag 2 december 2023. Dan is in Hamburg om 18.00 uur de loting voor de EK-eindronde.

Het EK in Duitsland loopt van donderdag 14 juni tot zondag 14 juli 2024. Tegen die tijd is de laatste echte Oranje-zomer alweer 10 jaar geleden. Het WK in Brazilië van 2014 (bronzen medaille) is namelijk gevolgd door het Oranje-loze EK van 2016, het WK van 2018 (ook al zonder Oranje), het pandemie-EK van 2021 en het winter-WK van 2022. Krijgen we een herhaling van het vorige EK op Duitse bodem, in 1988? De live-uitzendingen van het EK 2024 kunt u via de NOS volgen.

zuivere speeltijd
Lees ook: Waarom is voetbal de enige teambalsport zonder zuivere speeltijd?

Hoe gaat het na Euro 2024 verder voor het Nederlands elftal?

Hoe het EK van 2024 ook afloopt voor het Nederlands elftal, de volgende uitdaging volgt al snel. In september 2024 begint de volgende Nations League-reeks. Het Nederlands elftal behoort opnieuw tot de 16 best geplaatste landen in Divisie A. Welke 3 tegenstanders Oranje in de poule gaat treffen, weten we na de loting op donderdag 8 februari 2024. Deze Nations League is een competitie op zich, zoals we na de introductie in 2018 al uitgelegd hebben. Maar tegelijkertijd werpt de Nations League-campagne zijn schaduw ook vooruit op de volgende WK-kwalificatie.

Goede resultaten in de Nations League kunnen namelijk zorgen voor een extra vangnet. Wat als Oranje niet door de reguliere kwalificatie voor het WK van 2026 (Canada, Verenigde Staten, Mexico) komt? Dan is er de mogelijkheid om play-offs te spelen voor een extra startbewijs, afhankelijk van de prestaties in die Nations League dus. Die reguliere kwalificatiereeks gaat in maart 2025 van start. Aan de eindronde op Noord-Amerikaanse bodem doen voor het eerst 48 landen mee, waarvan 16 uit Europa.

Belangrijke data voor het Nederlands elftal:

  • Zaterdag 18 november 2023: NEDERLAND-Ierland (Johan Cruijff ArenA, Amsterdam)
  • Dinsdag 21 november 2023: Gibraltar-NEDERLAND
  • Zaterdag 2 december 2023: Loting EK 2024
  • Nog te bepalen, waarschijnlijk in maart, mei en juni 2024: oefenduels in aanloop naar EK 2024
  • Donderdag 14 juni 2024: Start EK 2024 in Duitsland
  • Zondag 14 juli 2024: Finale EK 2024 in Duitsland
  • September 2024: Start Nations League

De Oranje-selectie van Ronald Koeman, november 2023

Keepers: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)
Verdedigers: Daley Blind (Girona FC), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter Milaan), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Jorrel Hato (Ajax), Jordan Teze (PSV), Stefan de Vrij (Inter Milaan)
Middenvelders: Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Jerdy Schouten (PSV), Xavi Simons (RB Leipzig), Joey Veerman (PSV), Mats Wieffer (Feyenoord)
Aanvallers: Thijs Dallinga (Toulouse FC), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Calvin Stengs (Feyenoord), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim)

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken wekelijks vooruit op het sportweekend. U kunt al hun columns hier teruglezen.

(Bron: Archief, KNVB, OnsOranje.nl, UEFA, NOS. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP)

Geef een reactie