Plassen

Moet u vaak plassen? Dit kunnen de oorzaken zijn

Moet u vaak plassen? Dit kan simpelweg komen doordat u veel heeft gedronken, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Welke dit kunnen zijn, zetten wij op een rij.

Plassen

Normaal gezien plassen mensen 6 tot 7 keer per dag. Vaak is 1 keer hiervan ’s nachts. Maar wellicht moet u veel vaker en plotseling heel nodig plassen. Als dat het geval is kunnen er verschillende oorzaken zijn. We zetten ze hieronder op een rij.

 • Een overactieve blaas.
 • Veel dranken met cafeïne of alcohol drinken.
 • Zwangerschap
 • Ouderdom
 • Een blaasontsteking
 • Te veel drinken
 • Medicijnen zoals plaspillen
 • Stress
 • Diabetes insipidus.
 • Een tumor
plassen
Lees ook: Hierdoor moet u vaker plassen bij koud weer

Overactieve blaas

Een overactieve blaas kan de reden zijn dat u vaak moet plassen. Op de medische website thuisarts.nl, een initiatief van de Nederlands Huisartsen Genootschap, staat dat een overactieve blaas de blaas extra prikkelbaar maakt. De blaas spant zich namelijk al aan als hij nog niet helemaal vol is. Maar uw hersenen krijgen wel een seintje dat u naar de wc moet. De blaas voelt dus voller aan dan hij echt is. Hierdoor moet u vaak plotseling nodig naar de wc. Dit kan zowel overdag als ’s nachts voorkomen.

Cafeïne en alcohol

Drinkt u veel dranken die cafeïne of alcohol bevatten? Dan kan dat zomaar de reden zijn dat u vaak naar het toilet moet. Cafeïne en alcohol irriteren uw blaas namelijk een beetje, omdat ze zorgen voor meer afvalstoffen in uw urine, terwijl uw blaas die graag kwijt wil. Hierdoor gaat u meer plassen

Stress en plassen

Stress kan allerlei systemen in het lichaam aan het werk zetten, waaronder de urineproductie. Als u stress ervaart heeft u waarschijnlijk een verhoogde hartslag, wat ervoor kan zorgen dat de nieren harder gaan werken en dus meer urine produceren. Ook is er een theorie die meer plassen in stressvolle tijden toeschrijft aan de verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt er volgens een Amerikaans onderzoek uit 2015 voor dat de aanmaak van een ander hormoon, vasopressine, wordt geremd. Maakt u niet genoeg vasopressine aan, dan kunt u minder goed vocht vasthouden, waardoor u meer moet plassen.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een veelvoorkomende oorzaak van vaak moeten plassen. De bacteriën die de ontsteking veroorzaken, kunnen op 2 manieren de urinewegen binnendringen. Namelijk via de bloedsomloop of van buitenaf via de urinebuis. De laatste optie komt het meest voor. Een blaasontsteking kan vanzelf overgaan door veel water te drinken, maar hierdoor moet u hoogstwaarschijnlijk nog vaker plassen.

Ouderdom

Naarmate u ouder wordt, kan de capaciteit van uw blaas afnemen. Ook blijft bij mannen de prostaat vanaf hun 25e groeien. Een vergrote prostaat kan de blaas gaan irriteren, waardoor uw behoefte om te plassen sneller gestimuleerd wordt. Door ouderdom worden ook de bekkenbodemspieren slapper, waardoor u uw plas minder goed kunt ophouden.

plassen
Lees ook: Tips om minder vaak te hoeven plassen bij een lange autorit

Zwangerschap

Als u zwanger bent drukt de baby in uw buik steeds meer op uw blaas. Hierdoor heeft u sneller het gevoel dat u moet plassen.

Diabetes insipidus

Mensen met de zeldzame ziekte diabetes insipidus -niet verwant aan de suikerziekte diabetes–  zullen vaker moeten plassen. Deze ziekte zorgt er namelijk voor dat het lichaam minder goed vocht vasthoudt, waardoor iemand veel vaker moet plassen en ook heel veel moet drinken om niet uit te drogen.

Plaspillen

Bepaalde medicijnen zoals plaspillen zorgen ervoor dat u vaak naar de wc moet. De pillen voeren het teveel aan vocht dat u vasthoudt af. Dit doen ze door de aanmaak van urine in de nieren te stimuleren. Artsen schrijven plasmiddelen onder andere voor bij een hoge bloeddruk, hartfalen en diabetes.

Tumor

Natuurlijk wilt u hier niet aan denken. Maar mocht u een tumor hebben in de buurt van uw blaas, dan kan deze ruimte innemen wat druk veroorzaakt op de blaas. Dit kan plasproblemen veroorzaken.

plassen douche
Lees ook: Dit is waarom plassen onder de douche geen goed idee is

Twijfel over plassen

Twijfelt u of één van bovenstaande oorzaken van toepassing is op uw klachten? Of bevat uw urine bloed? Neem dan contact op met uw huisarts.

(Bron: Archief, Thuisarts, Maxima MC, Gezondheidsnet. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Dirck says:

  Effe snel en 10 minuten later weer?

  Neem rustig de tijd en ontspan je zodat je in 1x heel veel kunt lozen.
  Je blaas legen word vaak lastig als je AOW ontving en 3x lopen koste meer tijd & Water.

  Vooral werkgevers die op de tijd letten en nu alweer?
  Het is geen kraan die je openzet… neem rustig de tijd en ontspan jezelf…. moet je ook leren.

  De grotere prostaat + minder blaas ruimte geeft wel vaker een loopje helaas.

  Fadadomar says:

  Ik ben iemand die bij tijd en wijle vaak moet plassen. Waarschijnlijk stress, want ik drink niet overmatig veel en zeker geen alcohol. Ik blijf meestal best lang op de wc zitten als ik moet plassen en plas dan goed uit. Toch moet ik vaak plassen. Mij valt op dat wij in Nederland heel weinig openbare toiletten hebben. Bij uitgaansgelegenheden zie je wel vaak openbare urinoirs, maar voor dames is er weinig tot niets. Dit in tegenstelling tot veel landen waar ik geweest ben, komen wij vrouwen er hier maar bekaaid af. Dit beperkt mij enorm in mijn bewegingsvrijheid. Een bezoek aan de supermarkt moet door mij vaak afgebroken worden vanwege het gebrek aan toiletten. Ook winkelen is geen pretje op die manier.

  RoosKe says:

  Vaak plassen overdag en ’s nachts kan ook komen door een buikoperatie: interstitiële cystitis (blaaspijnsyndrome). Echt heel vervelend en nauwelijks iets aan te doen.