plassen douche

Dit is waarom plassen onder de douche geen goed idee is

Plassen onder de douche, heel fris klinkt het misschien niet maar goed voor het milieu is het wel. Het scheelt immers een hoop water, omdat u het toilet niet hoeft door te trekken. Toch blijken er ook nadelen te kleven aan dit milieuvriendelijke plasje. 

Staand plassen is slecht

Wanneer u onder de douche een plasje pleegt, doet u dat hoogstwaarschijnlijk terwijl u staat. Dat klinkt misschien alsof het geen probleem is, maar zittend plassen is toch echt beter, zeker voor vrouwen. Staan is een slechte plashouding, aangezien de bekkenbodemspieren zich in die houding niet volledig kunnen ontspannen. Hierdoor is het lastiger om helemaal uit te plassen. Eens in de zoveel tijd het douchen combineren met een toiletbezoek kan niet veel kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Op de lange termijn kan dit namelijk zelfs voor een verstoring in het zenuwstelsel zorgen en dit kan weer lijden tot een verminderde continentie. Wel goed om te weten is dat dit niet veel voorkomt en dat wanneer het al voorkomt, er vaak een extra onderliggend probleem is dat voor incontinentie zorgt. Toch kunnen vrouwen het dus – uitzonderingen daargelaten – beter bij zittend plassen houden, maar hoe zit dat eigenlijk bij mannen?

Mannen

Mannen kunnen vanwege hun anatomie niet alleen een stuk gemakkelijker staand plassen, ook is dit niet per se slecht voor hun bekkenbodemspieren. “Als u gezond bent en goed kunt plassen, maakt het niet uit of u dat staand of zittend doet”, legt uroloog Bert Messelink van het UMCG uit op de website van het medisch centrum. Wel zegt hij er nog het volgende over: “Maar als het niet zo gemakkelijk gaat, bijvoorbeeld als u steeds vaker naar de wc moet, of de straal wordt minder krachtig, dan kunt u beter zittend plassen.”

Lees ook: Plasklachten bij mannen

Laat de kraan niet lopen

En dan is er nog een reden waarom u beter niet te vaak kunt plassen tijdens het douchen. Als u hier een gewoonte van maakt gaan de hersenen het geluid van stromend water namelijk koppelen aan plasdrang. Dit kan er op den duur voor zorgen dat u iedere keer wanneer u water hoort lopen het gevoel krijgt naar het toilet te moeten. Om deze reden is het bijvoorbeeld ook geen goed idee om de kraan open te draaien om uw plas op gang te brengen wanneer u hier moeite mee heeft.

Goed voor het milieu is het dus wel om onder de douche te plassen, maar voor uw lichaam kunt u deze milieuvriendelijke actie toch maar beter laten.

(Bron: UMCG, LINDA.nl, Margriet.nl)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Dick Sassem says:

  Als zeiler heb ik van mijn moeder geleerd: zittend plassen. Als je dat niet doet op een zeilboot, moet je na staand plassen vaak de vloer schoonmaken… Ook zie je in de toiletten op zeilboten soms leuke bordjes: heren, s.v.p. niet staan zeiken, ga er rustig bij zitten. En als het stevig waait op het IJsselmeer, dan geldt zittend plassen ook op motorboten.
  En nu ik senior ben negeer ik nog steeds urinoirs, want dat zijn dingen waarvan je vieze spetters op je kleren krijgt.

  Justme58 says:

  Nu is het net alsof mensen tijdens het douchen plassen dus verder nooit op een wc plassen. Ik vind dit echt een onzinnig artikel. Ik plas soms als ik douche en de rest van de dag gewoon op het toilet hoor.

   Kees4444 says:

   Hallo, ik ben inmiddels met pensioen maar als loodgieter moest je eens weten (ruiken) hoeveel mensen onder de douche plassen. En natuurlijk de meeste onder het douchen maar de aanslag alleen al in de douchput breng vieze lucht met zich mee, en als de hele familie dat doet is echt smerig…doucheputjes is een van de smerigste plekken in je hele huis…

  ppjj says:

  Wat een onzinnige opvatting ! Gevaarlijk ook omdat het de mening van een uroloog is, waardoor veel mensen geneigd zullen zijn te denken dat dit berust op wetenschappelijk onderzoek.
  Dit is gewoon een mening van iemand die het niet kan laten psycholoogje te spelen. Een mening die nergens op is gebaseerd behalve misschien op zijn eigen plasgedrag. Niet doen, Bert Messelink…!!

  parrhesia says:

  Plassen is een onderwerp wat op latere leeftijd een andere beleving kan worden.Bij mannen wordt het dikwijls een gewoonte om s’nachts dikwijls het toilet te bezoeken. Minder drinken in de avonduren is bij velen geen optie om hierin verandering te zien ontstaan.

  Toch is het zittend plassen(zekerthuis) wel degelijk een goed oplossing voor het volledig ledigen van je blaas,dit kunt u makkelijk controleren door even ongehaast te blijven zitten na uw eerste plas,dan volgt direct erna een naplasje uitstekend om uw blaas ook volledig leeg te maken.
  Verder is het een betere mannier van plassen om rondvliegende spetters te voorkomen, wat een toiletbezoek voor andere bezoeker aangenamer maakt. Een controle met ultravioletlicht laat je schrikken als je ziet wat voor een vuiligheid aan urinesporen achter blijft
  bij het staandplassen,vele heren tonen hier weinig inzicht om verandering in hun plasgedrag aan te brengen of zijn zich hier niet van bewust. Trouwens het naast de pot plassen is hiermee ook te voorkomen.

  Mijn eerdere baan als installateur hebben me wel de nodige inzichten gebracht hoe smerig mensen gebruikmaken van ruimtes als douche/ toilet/ wastafels etc. Kort gezegd, gebruik deze waarvoor ze bedoelt zijn, een douche is niet om te plassen of poepen, een wastafel even min,(ja u leest het goed). Het toilet is geen spoelbak om allerhande ongemak in weg te spoelen, en zeker niet om alles er naast te droppen. ongelukjes kun je dikwijls voorkomen, als het toch gebeurt,draagzorg voor de achtergelaten sporen.

  Dit ongemakkelijk thema is ontstaan, na vele confrontaties die te smerig zijn om te benoemen, daarbij noem ik dan o.m. appartementen,huurwoningen, studenten verblijven en openbare gelegenheden.

  Ps: het begon met hoe je het beste kunt plassen, maar deze rubriek zal nog jaren thema’s behandelen (soms te onnozel om te benoemen) waardoor hopelijk toch veel gedragsverandering mag ontstaan.