plassen

Hierdoor moet u vaker plassen bij koud weer

Misschien herkent u het wel, zodra u de deur uit gaat, heeft u het gevoel dat u moet plassen. Grote kans dat het door het koudere weer komt. Ons lichaam reageert namelijk heel snel op de wisseling van temperatuur. Waarom we daardoor vaker moeten plassen, heeft verschillende oorzaken.

Reactie op kou

Dat we door het koude weer het gevoel krijgen dat we vaker moet plassen, heeft alles te maken met de reactie van ons lichaam op kou. Dit merkt u bijvoorbeeld ook als u met blote voeten op een koude vloer loopt, of als u zomers gekleed een koude supermarkt inloopt. Er is al veel onderzoek gedaan naar waarom we moeten plassen van kou. Eén van de onderzoeken wijst uit dat het komt door het krimpen van de bloedvaten als reactie op de wisselende temperatuur. Er is hierdoor minder ruimte voor het bloed, waardoor de nieren meer water uit het bloed moeten halen. Dit water komt in de blaas terecht en zou sneller voor een volle blaas zorgen.

ademhalen
Lees ook: Altijd last van koude handen? Probeer deze ademhalingstechnieken eens

Ingebouwde thermometertjes

Een andere theorie is dat het wordt veroorzaakt door de ingebouwde thermometertjes van onze huid. Deze moleculaire thermometers worden ook wel TRP-kanalen genoemd. Als deze voelen dat het koud is, sturen ze als een soort reflex, seintjes naar de hersenen. Door deze seintjes denken we dat de blaas vol is en dat we moeten plassen. Deze theorie wordt nog verder onderzocht.

Aanspanning van de blaas

Volgens veel urologen is er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs verzameld over of de plasfrequentie echt wordt beïnvloed door kou. Het gevoel dat de blaas vaker geleegd moet worden, komt ook vaker voor bij mensen die al blaasproblemen hebben. Bij die mensen is de plasbuis namelijk al erg gevoelig. De blaas zal zich door de kou sowieso meer aanspannen. Hierdoor ontstaat sneller het gevoel dat deze vol is. Hoewel het probleem bij mannen en vrouwen voorkomt, hebben vrouwen na de overgang meer kans op deze klachten. Dit komt door de afname van het beschermende slijmvlies rondom de plasbuis. Het hormoon oestrogeen, dat zorgt voor de productie van het slijmvlies, is bij deze vrouwen veel minder of nauwelijks aanwezig.

blaas
Lees ook: Meer thuiszitten zorgt voor slappere blaas: zo gaat u dat tegen

Veel plassen voorkomen

Om te voorkomen dat u bij vaker moet plassen bij koud weer, kunt u het best de huid rond de plasbuis zo goed mogelijk warm houden. Ook bekkenbodemspieroefeningen worden aangeraden. Hierdoor krijgt u meer controle over uw eigen blaas en kunt u uw plas langer ophouden. Bij kou hebben we vaak minder dorst, maar toch wordt aangeraden genoeg te blijven drinken. Vermijd wel de cafeïnehoudende dranken. Die zorgen juist voor meer irritatie van de blaas. Heeft u het idee dat uw blaasproblemen uw leven belemmeren of heeft u pijn bij het plassen? Raadpleeg dan uw huisarts.

(Bron: Trouw, Depend, Gezondheidsnet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  wodan60 says:

  ga eens met rijkswaterstaat of iets dergelijks praten die alle parkeerplaatsen afsluiten waar je eventueel kunt plassen
  nu zijn er alleen maar invoegstroken wat levensgevaarlijk is er zijn al mensen hierdoor aangereden door auto’s met het gevolg overleden.
  Bij wegwerkzaamheden mag je maar 50 km rijden en of de weg word afgesloten ivm gevaar voor de wegwerker IS DIT NIET VREEMD ?

  Riny6 says:

  ach wodan, als je daar vaak last van hebt, dan schaf je toch een plasbuis aan. Op de pechstrook met je alarmlichten aan, deur stukje open en………….. de verlgting is nabij

  bijbloem says:

  Ontlasten in de houding dat deze meer gekanteld is. (Zie de denker van Rodin.)

  Hoe zit het dan met bier drinken?
  Dat laat je ook vaker naar het toilet gaan voor kleine plasjes.
  Waar komt dan die drang vandaan?

  bijbloem says:

  Kampeerders nemen vaak een draagbaar toilet mee.
  Vaak is dat gewoon zo’n bakje of emmertje van verpakkingsmateriaal.
  Zoek maar een op plastuit en toiletemmer.
  De goedkoopste plantengieter van IKEA heeft geen deksel, maar wel de vorm om te plassen.

  Ton Voorn says:

  Mijn ervaring is, dat het ontspannen van de spieren in het onderlijf heel goed helpt. wel even trainen.