ouderenzorg

Minister De Jonge wil pact voor ouderenzorg

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil de komende maanden werken aan een zogenoemd pact voor de ouderenzorg. Alle organisaties die met deze vorm van zorg te maken hebben, worden erbij betrokken. Zodoende wil De Jonge ervoor zorgen dat ouderen ook daadwerkelijk merken dat er 435 miljoen wordt geïnvesteerd in de sector.

Bezuinigingen

De afgelopen jaren is er flink bezuinigd op de ouderenzorg, waardoor er bijvoorbeeld grote personeelstekorten zijn ontstaan in de verzorgingshuizen. Ook is er bezuinigd op maatwerk aan huis, waardoor mensen nu aangewezen zijn op de meer algemene zorg die vanuit de gemeente wordt aangeboden. Eerder in december 2017 blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat mensen die gebruik maken van deze algemene gemeentezorg, vaker eenzaam zijn dan in de voorgaande jaren.

Speerpunten

Het pact van De Jonge en de zorgverleners richt zich specifiek op zorgbehoevende, eenzame ouderen die nog thuis wonen. Ook de zorg in verzorgingshuizen moet beduidend beter worden door dit initiatief. “Iedere locatie zal een verbeteraanpak moeten hebben”, zegt De Jonge.

Al in 2018 resultaat

De effecten van het pact en de 435 miljoen die er de komende jaren aan de ouderenzorg wordt uitgegeven moeten in 2018 al merkbaar zijn. “Als oma er volgend jaar niets van merkt, dan hebben we het niet goed gedaan”, aldus De Jonge in De Telegraaf.

(Bron: De Telegraaf, NU.nl, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Dat gaat voor Hugo nog een klus worden. In een kabinet dat voornamelijk afpact. Hier zal hij zijn stoute schoenen moeten aantrekken om tegen het door de VVD ontworpen en vormgegeven beleid en haar uitvoerders óp te staan. Vrede te brengen op het zorgslagveld. Te denken dat dat kan worden afgekocht met miljoenen zilverlingen in de krant lijkt mij fout. Dit artikel hierboven wekt de indruk dat er de komende jaren met geld wordt gesmeten en dat voor vele opa’s en oma’s de oude dag weer een feestje zal zijn. Nou….. Ik geloof er geen zier van totdat het werkelijk gebeurt. Want de ouderenbusiness is big business en de traditionele, VVD beleid omarmende, managers, adviseurs, directies en andere, door het bedrijfsleven aan de zorg verbonden dure types zullen hun poen verdienen, hoé dan ook! Dus een aanzienlijk deel van al die toegezegde miljoenen zal uiteindelijk in Wassenaar of Baarn belanden. Hoort tegenwoordig de Zuidas ook bij. Het is trouwens een misvatting te denken dat met geld is te helen wat al jaren wordt verwond. Het vertrouwen in de samenleving weggedaan om een ietsje gunstiger begroting te realiseren. Báh! Ik heb het vermoeden dat het héél véél ouderen diép heeft gekwetst almaar te zijn behandeld als kostenpost. Gekwalificeerd als “te duur” en niet de moeite waard om lief te hebben, te respecteren. Weet u nog? M’n opa, m’n opa, m’n opa. In heel Europa was er niemand zoals hij…. M’n opa, m’n opa, m’n opa. En niemand was zo aardig voor mij…. En weet u dat dat ook geldt voor m’n oma, m’n oma, m’n oma………..