personeel

‘Extra geld voor verpleeghuizen móet naar personeel’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid trekt in 2018 435 miljoen uit om de verpleeghuiszorg te verbeteren. Hier moeten de woon- zorginstellingen voor ouderen nieuw personeel van betalen. Besteden zij het geld ergens anders aan? Dan moet het terugbetaald worden, vindt De Jonge.

Problemen in ouderenzorg

De afgelopen jaren is er flink bezuinigd op de (ouderen)zorg, waardoor er grote problemen zijn ontstaan. Zo kampen veel verpleeghuizen voor ouderen met grote personeelstekorten, waardoor de bewoners soms niet de beste mogelijke zorg krijgen. Een gevolg daarvan is bijvoorbeeld het manifest Scherp op ouderenzorg van schrijver Hugo Borst en onderzoekster Carin Gaemers, waarin zij oproepen de zorg voor ouderen te verbeteren. Minister De Jonge probeert dit nu te doen door het budget voor de verpleeghuiszorg op te schroeven.

Extra geld voor personeel

Het extra geld is enkel en alleen bedoeld voor 10.000 man extra personeel. Als de instellingen het ergens anders aan uitgeven, dan moeten zij het toegekende geld terugbetalen. Die constructie bestaat al, maar door de contracten die er door het bemiddelingsorganisatie van de overheid met de verzorgingshuizen zijn afgesloten, kan er niet altijd overgegaan worden tot terugvordering. De Jonge wil dat dit aangepast wordt, zodat er altijd teruggevorderd kan worden als het geld toch ergens anders naartoe gaat.

In de komende 4 jaar zal er in totaal 2,1 miljard worden uitgegeven aan het verbeteren van de verpleeghuiszorg.

(Bron: de Volkskrant, Trouw, NOS, ANP)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Dat kan de minister Hugo de Jonge wel vinden, maar er zijn andere krachten, die iets anders vinden. Resultaat. … Niks erbij voor die arme oudjes. Alle geld gaat naar het management, en als het terug geeist wordt, is het geld allang verdwenen in de zakken van het management. En krijg het daar maar eens uit.

    Hanneman says:

    Zouden er werkelijk eerste stapjes worden gezet? Deze minister heeft er misschien de schoenen voor maar na dit artikel las ik op teletekst “De Jonge wil ook dat het kabinet het laatste woord krijgt over de verhoging van de zorgbudgetten. Het extra budget van 2,1 miljard was eenzijdig door Zorginstituut Nederland vastgesteld.” Met andere woorden zullen de miljoenen voor 2018 door dit kabinet moéten worden betaald. Een Mark een Mark, een woord een woord. Wat er met “de rest” gebeurt lijkt mij af of samen te hangen met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Ik leest op teletekst dus eigenlijk dat we maar moeten zien hoe dienstbaar dit kabinet – de VVD – is aan onze samenleving. Zeer waarschijnlijk niet. In 2018 zal het misschien nog een beetje lopen maar in de volgende jaren loopt het vast. Rutte roept dan “dat het nooit formeel was toegezegd en we te maken hebben met onverwachte omstandigheden.” Er is ook te lezen dat van de 435 miljoenen die in 2018 vrijkomen 10.000 extra zorgmedewerkers moeten worden betaald. Nou ja, directeuren en zorgbestuurders zijn dat in wezen ook en er wordt vast een aardige verdeling bedacht.