miljoenennota

Wat betekenen de plannen uit de Miljoenennota voor ouderen in Nederland?

Op Prinsjesdag is het zover: de minister van Financiën presenteert de Miljoenennota. In deze nota staat waar de regering in het politiek jaar 2018-2019 geld aan wil  uitgeven. Deze uitgaven hebben effect op de situatie van veel Nederlanders, zo ook op die van de ouderen. Wij hebben de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet. 

Koopkrachtreparatie

In de Miljoenennota van 2018 staat dat het economisch goed gaat met Nederland, waardoor in principe iedereen er qua koopkracht op vooruit gaat. Dat is in andere jaren vaak een ander verhaal, waardoor het kabinet in 2018 400 miljoen uittrekt voor zogenoemde ‘koopkrachtreparatie’. Dit geld is bedoelt om kwetsbare groepen, zoals gepensioneerde ouderen met alleen AOW of een klein pensioen, een financieel steuntje in de rug te geven. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de ouderenkorting. Verwacht wordt dat hun koopkracht minimaal met 1 procent stijgt.

Deze ouderen profiteren het meest

Getrouwde ouderen met een groot, aanvullend pensioen (rond de 30.000 euro per jaar) gaan er het meest op vooruit. Zij profiteren vooral van een verlaging van de belastingtarieven en hogere heffingskortingen. Geschat wordt dat zij hun koopkracht 2,7 procent stijgt. Gepensioneerden met een aanvullend pensioen tot 10.000 euro per jaar zien hun koopkracht waarschijnlijk stijgen met 1 procent.

Investeren in verpleeghuiszorg

Een andere maatregel die positief uitpakt voor ouderen, is de investering in de verpleeghuiszorg. Hier trekt het kabinet 435 miljoen voor uit, een bedrag dat niet volledig uit de lucht komt vallen. Minister De Jonge van Volksgezondheid belooft al aan het begin van zijn termijn dat deze investering gedaan wordt. Met dit geld wil de minister vooral de kwaliteit van de zorg verbeteren, wat onder meer betekent dat er meer personeel aangetrokken moet worden en dat zij een beter salaris krijgen. Veel van het nieuwe personeel is nu nog niet werkzaam in de zorg, dus krijgen verpleeghuizen tot 2021 zo’n 275 miljoen om nieuwe mensen op te leiden.

Totale besteding aan ouderenzorg

Het kabinet verwacht de komende jaren telkens geld te blijven investeren in de ouderenzorg, waardoor de uitgaven voor het verbeteren van de ouderenzorg uiteindelijk zullen uitkomen op 2 miljard euro. Dit geld gaat niet alleen naar het verbeteren van de zorg voor ouderen die in een verzorgingshuis of verpleeghuis wonen, maar hiermee moet bijvoorbeeld ook eenzaamheid onder thuiswonende ouderen worden bestreden.

(Bron: Rijksoverheid, NOS, ANP)

Geef een reactie

Reacties (11)

  Hanneman says:

  De plannen uit de miljoenennota betekenen voor de ouderen hetzelfde als wat ze voor hun kinderen en kleinkinderen betekenen. Een verslechtering van het sociale klimaat. Een verdere vervolmaking van het ultieme verdienmodel. Zorgvuldig achterwege gelaten serieuze problemen van gewone mensen. Oude mensen. Maar ook jonge. Die, hoe dan ook, geld zullen moeten gaan genereren ten behoeve van het bedrijfsleven. Werken, werken, werken. Betalen, betalen, betalen! Het zijn niet de eersten de besten, daar in Den Haag! Vaklui als Pechtold, Segers en Buma die doodleuk aanleunen wat baas Mark of onderbaas Klaas inbrengen. Althans alles wat ze in de rolverdeling zal houden zoals die nu is geregeld. Smoel vaak op hetkijkglas, veel mensen die je interessant vinden. Leuk salaris. Algemene beschouwingen nog maar juist begonnen en toch al een duidelijk draagvlak voor uitvoering van aangekondigd beleid. Ik bedoel in deze niet het draagvlak dat hoort te worden aangeleverd door een vertrouwenstellende bevolking. Ik bedoel met draagvlak dat het klimaat geschikt is, voldoende fundamenten zijn gelegd in wetgeving en ach, als die dividendgrap mag, wat mag er dan niet? Men voelt zich aan zet en zét! En misschien zou ik het ook doen. Of ieder ander. Misschien hoort dat ook zo te gaan. Het is alleen wel beroerd dat we dit met de verkeerde partij moeten uitvissen. En des te langer we wachten met concluderen dat dat klopt, des te langer duurt de verslechtering van het klimaat voor ouderen, maar eigenlijk voor iedereen. We zijn zo verschrikkelijk toe aan andere zetten. U hebt geen idee!

  Jans padding says:

  Dat AOW’ers met een groot aanvullend pensioen er veel meer op vooruit gaan dan AOW’ers met een klein pensioen is niet te begrijpen! Dit mag niet en kan niet door gaan! Alle AOW’ers zijn al 10 jaar lang gekort ook met een aanvullend pensioen zonder indexering! Het Kabinet, zou nog eens beter hun huiswerk kunnen doen, om te zien dat deze ongelijkheid niet te snappen is.

  Netteke says:

  Wij gaan er echt niet op vooruit de ouderen. Alleen de rijke ouderen met een pensioen van 30.000 euro.
  Waarom hebben ze het niet omgedraaid, maar de ouderen met weinig pensioen de meeste vooruit gang gegund.
  Maar ja, zo ons dit huichel kabinet van een lachende Rutte, Meneer lacht overal om. We worden gewoon bedonderd door dit kabinet. Alles wordt maar duurder. De pensioenen stijgen niet. Wij hebben toch recht op een WELVAARTSVAST PENSIOEN.Daar hebben wij voor betaald. Ze barsten van het geld. Wie komt er nu eens een keer op voor de ouderen, dat de PENSIOENEN IN HET NIEUWE JAAR IS GAAN STIJGEN, EN NIET NAAR BENEDEN. Wie gaan de ouderen nu eens keer helpen en zicht daar hard voor maken. Dat zal wel eens heel fijn zijn.

  Ceeshm says:

  Het ‘gezeur’ over ouderen die tekort worden gedaan steunt helaas op realiteit. Overheid en bevolking zijn twee totaal gescheiden grootheden en de kloof ertussen is niet meer te dichten. Volksvertegenwoordiger, is ook al een kreet die nergens meer op slaat, Slecht een enkeling voelt zich nog vertegenwoordigd. De jongens en meisjes in Den Haag zijn uit op eigen voordeel en zullen na een toneel gespeeld debat met alles instemmen, zolang hun eigen belangen worden veilig gesteld. Over de schande van de miljarden die verdwijnen in muil van de geld verslindende moloch EU met haar horden belastingvrij geld opstrijkende ambtenaren en de peanuts voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen, maakt geen volksvertegenwoordiger zich nog eerlijk druk. Dat heet dan de economie floreert. De vraag bij het volk is en blijft, voor wie? Wat zich dan niet laat begrijpen is dat die ouderen nog steeds op die uitknijpende politici blijft stemmen en die lachen zich een hoedje.

  Koekje van eigen deeg!!! Keuze?
  Ja, tussen wakker worden en je ogen openen of doorslapen en uitgemolken worden.

  Populisme? Bull sh.., zoals Klaas Dijkstra het uitdrukte.
  Cees de Bruin

  verontrust says:

  Aow’ers zonder pensioen kunnen al jaren hun toeslagen Niet Verzilveren! Ook in 2019 idem. ook al stijgt de algemene en ouderenkorting ! De 1e schijf van 18.65 wordt weliswaar veel langer ( bijna 14000euro) maar daar profiteren ” rijkere Aow’ers ” van.

  Volgend jaar komt de BTW de energie belasting de zorgpremie en alle anderen lasten verzwaring en met minimaal de inflatie erbij. Daarbij wordt de huur extra verhoogd door de hogere inflatie .de huurtoeslag wordt Lager doordat de z.g KAN bepaling wordt geschrapt.

  Onder de streep levert die groep behoorlijk in! Omdat nog tal van lasten verzwaringen er aan komen. Bedrijven of semie overheids instellingen zien hun kans schoon.de enige manier om die groep genoemd te laten profiteren is het GEDEELTE wat ze niet kunnen VERZILVEREN !uit te keren.m.i vallen de kosten mee.omdat volgens het kabinet 4 % niet profiteert welnu dat zijn 200.000 Aow’ers .dat kost hooguit 100 miljoen ! Waarvan akte !

  Willem 1 says:

  Hoera, hoera,

  0,4 % erbij en dat is wel 13 EURO per maand. Het moet niet gekker worden.
  Bedankt Rutte en je maatjes.
  Laat de “oudjes”maar stikken en verdeel het geld maar onder de kapitalisten.
  Stelletje ……………………………………………………………

  Jan b says:

  Zo is het altijd geweest met de VVD rijken rijker en arme armer Er zijn meer arme en daar is wat te halen

  G.H. Kwee says:

  We klagen wel sterk (ik ook) maar wie hebben er in vredesnaam gestemd op de politici in de 1e en 2e kamer en dus vóór dit kabinet? Wijzig je stemgedrag toch eens een keer! We moeten de hand ook in eigen boezem steken! Er zijn immers meer dan genoeg partijen waar je op kunt stemmen! Als het dan verkeerd gaat kun je pas echt ontevreden zijn. Stem géén VVD, D66 of CDA omdat je ouders dat ook al deden. Toen bestonden er nog minder slechte politici.
  Nu is het gewoon een kwestie van ikke ikke ikke en de burger kan stikken. Doe er zelf wat aan en wordt niet weer als “STEMVEE” misbruikt.

  oosterwijck says:

  Ik zie allerlei bedragen langskomen van koopkracht verbetering, maar helaas is het koopkrachtverslechtering, als je de lastenverhoging in ogenschouw neemt. Niemand wordt beter van de belastingverlichting/contra lastenverhogingen, in het komend jaar. Evenals in de voorgaande jaren. De koloniale jood Rutte, bezuinigd al sinds zijn aantreden, ten nadele van de Nederlandse bevolking, ten voordele van de internationale joden, die speculeren met aandelen, bij de joodse multinationals. Hiermee is gezegd dat Rutte geen volksvertegenwoordiger is, maar multinationalvertegenwoordiger. Dit kan twee persoonlijke belangen weerspiegelen: Ik zou er niet van staan te kijken, als Rutte persoonlijk financieel gewin heeft van afschaffing van de dividendbelasting (in de vorm van 10% provisie? Of dat hij straks op de loonlijst komt bij Shell, evenals minister Kok, voorafgaand aan de VVD regering). Zowel Europa als Amerika, zijn financieel leeggezogen door joodse machtshebbers, die via de banken en via de Staatskas, jaarlijks duizenden miljarden hebben buitgemaakt van hardwerkende burgers. In Amerika is de middenklasse volkomen weggevaagd om plaats te maken voor werklozen met voedselbonnen en een crackverslaving in spooksteden, waar je ’s avonds niet meer over straat kunt. Hetzelfde beeld als in de twintigerjaren, zowel in Europa als in Amerika. Dit staat ons ook te wachten. Ik kan U alleen maar adviseren, stem nooit meer VVD. Niet alleen Uw stem gaat verloren, maar ook uw spaarcentjes, pensioencentjes, ziektekostencentjes en belastingcentjes. Hiervoor in de plaats krijgt U ongedekt papieren geld (in de vorm van honderden miljarden vals geld, door de ECB elk jaar gekopieerd en verspreid)

  marc duyols says:

  Ik ben geen Nederlander, maar een Belg. Ook in België wordt er drastisch ingegrepen in de pensioenen. Maar niet alleen bij ons, zie ook eens naar Griekenland, Spanje, Portugal, Italië ….
  En het is weer eens de schuld van de sukkelaars, werklozen, immigranten … nooit de schuld van de graaiers in de publieke geldkassa’s.
  Tijdens WOII waren het de joden, nu zijn het ook de moslims, alleen is het niet de kleine sukkelaar die de banken groot hebben gemaakt, maar is het het Kapitaal zelf die de chaos bewust creëert, en het geld bij de kleine man STEELT en met Europa hebben ze een reden om te bezuinigen ( denk maar aan de crisis van 2008). We moeten van Europa zeggen de regeringen. Men legde de mensen in het westen octrooi wetten op, maar bleef handel drijven met de oosterse landen als china en India, die deze wetten naast zich neer legden. En nu zijn dit de landen die de wereldorde mee komen dicteren. Hoe dom kun je als regering zijn, dat je dit aanvaard.
  De geschiedenis heeft me geleerd dat elke keer men een groot Europees rijk wou uitbouwen, dit rijk ten onder ging. En nu is het niet anders. Denk maar aan het Romeinse Rijk of het Duitse Rijk , gelukkiglijk zijn ze er allemaal door vernietigd. Het is als de toren van Babel.
  Maar troost jullie maar. In het frans zeggen we ” l’histoire se répète” want het mensDOM grijpt altijd naar vertrouwde situaties, ook al liepen die in het verleden verkeerd af… Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, de mensheid daarentegen …..

  oosterwijck says:

  Geachte Jan Padding,

  Ik denk dat de regering héél goed haar werk doet. Het is juist de bedoeling om loonslaven zonder aanvullend pensioen, of met een klein pensioen nog verder te korten. Het is juist de bedoeling om een onderklasse met armoedzaaiers te creeeren. De veelverdieners met hoge pensioenen, moeten daar in tegen ontzien worden. Die bovenklasse, had in hun leven betere posities en hebben vaak bijgedragen aan het onderdrukken van de loonslaven. Ik kan begrijpen dat je dit onrechtvaardig vind, en dat is ook zo. Maar in de ogen van Rutte en de zijne, is dit precies volgens plan. Er is maar één remedie om dit tuig te stoppen en dat is massaal met 15 miljoen mensen in verzet komen en deze parasieten te verjagen met pek en veren. Of beter nog, zoals ze ooit de gebroeders de Wit het zwijgen hebben opgelegd.