magnesiumgehalte

Magnesiumgehalte in bloed mogelijk belangrijke indicatie voor dementie

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben mogelijk een belangrijke ontdekking gedaan in het opsporen en voorspellen van dementie. 55-plussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed worden vaker dement dan ouderen met gemiddelde waarden. Dat blijkt uit een bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC.

Afwijkende magnesiumspiegel risico

Volgens de wetenschappers is het risico op dementie bij een afwijkende spiegel 30 procent hoger. Deze mogelijke risicofactor kan een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie. De relatie tussen het magnesiumgehalte en dementie is nog niet eerder aangetoond en het Erasmus MC geeft aan dat er vervolgonderzoek nodig is of een afwijkende magnesiumspiegel een beïnvloedbare oorzaak is van dementie.

Magnesiumspiegel makkelijk beïnvloedbaar

De onderzoekers wijzen erop dat magnesiumspiegels makkelijk te beïnvloeden zijn met voeding of supplementen. “Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwen en zit in voeding zoals spinazie, amandelen, cashewnoten, soja en zwarte bonen, granen, yoghurt en avocado’s.”

Medicijnen van invloed

Huisartsen en internisten meten meestal niet het magnesiumgehalte in het bloed van ouderen. “Magnesiumwaarden zijn vrij constant, dus dit hoeft niet heel vaak, maar een check op gezonde waarden kan geen kwaad in het kader van dementie”, zegt hoogleraar neuro-epidemiologie Arfan Ikram. Hij wijst erop dat ouderen vaak medicijnen slikken die de magnesiumspiegel kunnen verlagen, zoals plastabletten of maagbeschermers.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 9500 gezonde mensen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. De uitkomsten ervan zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

(Bron: ANP, erasmusmc.nl)

Geef een antwoord