migraine

Hormonen spelen grote rol bij mannen met migraine

Door het Leids Universitair Medisch Centrum en Erasmus MC is aangetoond dat er bij mannen een relatie is tussen migraine en een hoger niveau aan het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in het bloed. Ook is het mannelijke hormoon testosteron bij hen minder actief. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Schommelingen in oestrogeenconcentraties

Het is al langer duidelijk dat bij vrouwen de frequentie, duur en ernst van hun migraine-aanvallen samenhangt met natuurlijke schommelingen in oestrogeenconcentraties. Nu is wetenschappelijk bewezen dat geslachtshormonen ook een rol spelen bij mannen met migraine. De onderzoekers hopen dat hiermee nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen worden ontwikkeld.

Testosteron minder actief

Uit het onderzoek blijkt dat mannen met migraine een permanent verhoogd oestrogeenniveau hebben. Ook is het mannelijke hormoon testosteron minder actief. Ondanks dat zij dezelfde hoeveelheid testosteron hebben als mannen zonder migraine. Daardoor hebben mannen met migraine volgens de onderzoekers onder andere minder baardgroei.

Vervolgonderzoek migraine

Het onderzoek is in eerste instantie kleinschalig gedaan, met een beperkte groep mannen. Volgens onderzoeksleider Ron van Oosterhout zijn er nu nadere studies nodig met meer deelnemers om de resultaten te staven.

Lees ook: Dokter Ted over migraine.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

  1. Maximini says:

    Weet niet waarom al dat onderzoek nodig is. Veel mensen hebben insulineresistentie, wat tot allerlei klachten kan leiden. Zorgen voor evenwichtiger voeding en wat voedingssupplementen etc.