Lezen verkleint de kans op dementie

Lezen kan het risico op dementie verkleinen

Is het nog niet zo lang geleden heel normaal dat we met een boek in de hand zitten, tegenwoordig kiezen we vaker voor de e-reader en telefoon. Toch doen we er goed aan om af en toe een boek in de hand te nemen. Want het lezen van een boek is goed voor onze hersenen. Zelfs zo goed dat het de kans op het ontwikkelen van dementie kan verkleinen. 

Trainen maakt sterker

Wanneer we ons lichaam trainen, wordt het sterker. En dat geldt niet alleen ons lichaam. Ook onze hersenen zijn te trainen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, het trainen van de hersenen, maar het kan relatief eenvoudig: door te lezen. Want wie leest daagt de hersenen uit en dat is precies wat ze nodig hebben. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat door te lezen het verouderingsproces met maar liefst 32 procent wordt verlaagd.

Lezen doet meer

Naast het trainen van het brein, is lezen ook ontspannend. Lezen biedt de mogelijkheid om even aan het gewone dagelijkse leven te ontsnappen. En dat is precies wat nodig is om echt te ontspannen. Engels onderzoek wijst uit dat door te lezen ons stressniveau met ruim 65 procent wordt verlaagd. Het loont zich de moeite om af en toe met een boek op de bank te kruipen, dan klakkeloos de tv aan te zetten. Lezen draagt ook bij aan een beter nachtrust. Dus voor wie lekker wil slapen is het goed om te lezen. Maak er een vast ritueel van. U geeft daarmee het lichaam een signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Het helpt om de dag af te ronden en eventuele vervelende gedachten te verzetten en zelfs los te laten zodat u dieper en rustiger slaapt.

Nog meer voordelen

Wie leest heeft nog een voordeel. Het vergroot namelijk het inlevingsvermogen. Door te lezen leert u zich in te leven in de personages en dat heeft effect op uw kijk op de werkelijke wereld. U leert indirect meer over de karakters van mensen. Uit onderzoek door de Amerikaans New School for Social Research blijkt dat mensen die lezen beter in staat zijn om de emoties en gedachten van anderen te voorspellen. Het gaat dan vooral om het lezen van fictie.

Verklein de kans op dementie

Toch is één van de belangrijkste conclusies dat lezen de kans op dementie kan verkleinen. Dementie is complex en of u het krijgt is van meerdere factoren afhankelijk. Maar feit is wel dat we ons brein moeten blijven stimuleren en daar kan lezen bij helpen. Een Amerikaanse studie wijst uit dat door te lezen, maar ook puzzelen of schaken, de kans 2,5 keer minder groot is dat u alzheimer ontwikkelt. Door de hersenen niet goed te gebruiken, gaan ze sneller achteruit. Dus pak vaker een goed boek of doe een spelletje. De MAX Geheugentrainer zit vol met spelletjes om het geheugen te trainen. Het is elke werkdag te zien rond 09.30 uur op NPO 1. Of doe een spelletje in de MAX Geheugentrainer-app.

Lees ook: 1 op de 3 Nederlanders houdt dementie geheimHelp mensen met dementie in het openbaar vervoerGroot genetisch risico op dementie? Dan helpt een gezonde levensstijl niet altijd en Aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar, bekijk tips hoe u het herkent en het beste helpt

(Bron: Margriet/archief)

Geef een reactie