dementie openbaar vervoer

Help mensen met dementie in het openbaar vervoer

In Nederland leve ruim 280.000 mensen met (beginnende) dementie. Voor hen is reizen met het openbaar vervoer (ov) niet vanzelfsprekend. De drukte op het station, de vele handelingen die gedaan moeten worden, het zijn allemaal factoren die het voor mensen met dementie niet makkelijk maken om met het ov te reizen. Om deze reizigers te helpen start maandag 16 september 2019 de campagne GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer. De campagne moet medereizigers en ov-personeel inzicht geven bij het herkennen van mensen met dementie zodat zij deze reizigers op de juiste manier te hulp kunnen schieten.

Belangrijk om eropuit te blijven gaan

Toegangspoortjes, het opladen van de OV-chipkaart, drukke stations, overstappen, het hoort allemaal bij reizen met het ov. Voor velen een fluitje van een cent en iets wat hoort bij de dagelijkse routine. Maar voor mensen met (beginnende) dementie, zijn dit zaken die het reizen met de trein, metro of bus niet gemakkelijk maken. Sterker nog, het zijn factoren waardoor zij vaak besluiten om de reis toch maar niet te maken. En dat is zonde, want vooral voor hen is het zo belangrijk om eropuit te gaan.

GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer

Om ov-medewerkers en medereizigers bewust te maken van reizigers met dementie, is de campagne GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer van start gegaan. De campagne is een initiatief van Samen dementievriendelijk, de NS en Connexxion. Met de campagne willen zij reizend Nederland bewust maken van hun medereizigers met dementie. Vaak door een klein beetje moeite te doen zijn zij enorm geholpen. Reizigers zien tijdens de campagne op de verschillende infoschermen in treinen en bussen een campagnefilm. Hierin krijgen zij te zien hoe zij eventueel hulp kunnen bieden. Zowel ov-medewerkers als medereizigers kunnen op de website van Samen dementievriendelijk een gratis test doen.

Campagne van start

Maandag 16 september 2019 trapt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge samen met de NS, Connexxion en Alzheimer Nederland de campagne af op Utrecht Centraal. Kijk voor meer informatie over de campagne GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer op de website.

(Bron: ANP/Samen dementievriendelijk)

Geef een reactie