Dementie

Groot genetisch risico op dementie? Dan helpt een gezonde levensstijl niet altijd

Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat een gezonde levensstijl de ontwikkeling van dementie kan vertragen. Toch is dit niet altijd het geval. Een nieuwe studie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam laat juist zien dat mensen met een groot genetisch risico op de ziekte niet altijd baat hebben bij een verandering in leefstijl.

Gezond eten helpt

De meeste mensen in Nederland kennen of hebben iemand gekend met de Ziekte van Alzheimer, waarvan dementie de meest voorkomende vorm is. De ziekte treft immers steeds meer mensen in ons land. De laatste jaren wordt er enorm veel onderzoek gedaan naar de toedracht van hoe het dementierisico teruggebracht kan worden. Eén van de antwoorden op die laatste vraag is een gezondere leefstijl. Wie gezond leeft, heeft minder kans op bepaalde ziektes of kan de ontwikkeling ervan afremmen. Dementie is dus 1 van de ziektes waarbij dit doorgaans helpt. Met name het volgen van een mediterraan dieet heeft veel voordelen.

Genetisch zwaar belast

Toch lijkt niet iedereen baat te hebben bij zo’n gezonde levensstijl. Uit nieuw onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam blijkt dat dementie bij 3 op de 10 mensen niet wordt afgeremd door gezond leven. Deze mensen zijn allemaal genetisch zwaar belast. Kortom: wie een groot risico loopt dementie te krijgen, kan dit niet afwenden door gezond te eten. Wanneer we spreken over zware genetische belasting? Volgens de betrokken onderzoekers is hier sprake van als er iemand in de familie al op jonge leeftijd dementie heeft gekregen. Onder jong dementerenden verstaan we mensen die tussen hun 40e en 60e levensjaar getroffen worden door deze ziekte.

Voor deze mensen heeft het wél zin

Hoewel gezond eten volgens deze Rotterdamse studie dus niet altijd effect heeft, heeft het in de meeste gevallen wél zin. Bij 7 op de 10 onderzochte personen is het dementierisico gedaald doordat zij een gezonde levensstijl aanhangen. In totaal neemt de universiteit 6.000 Rotterdammers van 55 jaar en ouder onder de loep. De gemiddelde leeftijd van de onderzoekspersonen is 65 jaar.

Brits onderzoek naar dementie

Hoewel het onderzoek een ander licht laat schijnen op de geldende opvatting, zijn er ook onderzoeken die juist wél aantonen dat gezond eten helpt dementie te vertragen bij genetisch zwaar belaste mensen. Dit is onder meer de uitkomst van een recente Britse studie. Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats, omdat de gemiddelde leeftijd van de mensen die hiervoor worden onderzocht 55 jaar is. Dat is 10 jaar jonger dan de mensen die meedoen aan de Nederlandse studie. Hieruit kan wellicht worden gedestilleerd dat hoe eerder men begint met gezonder leven, hoe groter het effect is op het dementierisico. Hier moet wel meer onderzoek naar gedaan worden voordat dit als feit kan worden gepresenteerd.

 (Bron: Erasmus Universiteit, NPO Radio 1)

Geef een reactie