Last van jeuk in het oor? Dit kunnen de oorzaken zijn

Jeuk in de oren is een vervelend euvel. Het veroorzaakt veel overlast en het liefst zou u waarschijnlijk met een wattenstaafje of iets dergelijks in de weer gaan, maar dat is af te raden. We zetten een aantal veelvoorkomende oorzaken op een rij en tips om oorproblemen te voorkomen.

Verstoord oorsmeer door schoonmaken

Oorsmeer is heel nuttig. Het werkt waterafstotend en beschermt ons oor tegen vocht. Ook is het wat zuur en dat beschermt tegen bacteriën en schimmels. Door de oren schoon te maken wordt oorsmeer verstoord. Er wordt soms van alles gebruikt om jeuk aan het oor te stoppen, van lucifers tot pennen en van paperclips tot wattenstaafjes. Dit gepeuter en geschraap beschadigt de huid in de gehoorgang. Ook worden de kliertjes in de gehoorgang geprikkeld, waardoor er alleen maar meer oorsmeer wordt aangemaakt. Bovendien kan het smeer naar achteren worden geduwd, waardoor een prop ontstaat.

Sommige mensen hebben last van teveel oorsmeer. In dat geval kan de huisarts door lauwwarm water in het oor te spuiten een eventuele prop verwijderen. Maar over het algemeen is het oor volledig zelfreinigend. Oorsmeer wordt vanzelf naar buiten gewerkt door te kauwen, praten, lachen en gapen. Het komt in de oorschelp terecht en verdwijnt bij het wassen. Laat het oorsmeer dus zijn werk doen en verstoor het niet middels peuteren of schoonmaken.

Ontsteking van de gehoorgang

De huid van de gehoorgang kan ontsteken en is dan pijnlijk, jeukt of het geeft een branderig gevoel. Door zwelling of afscheiding van vocht of schilfers kunt u tijdelijk minder goed horen. Oordruppels met een zuur en een corticosteroïd erin helpen. Maak de oren ook in dit geval in niet zelf schoon. Meestal is de ontsteking binnen 1 tot 3 weken genezen. De gehoorgangontsteking kan deel uitmaken van een huidziekte, zoals eczeem, psoriasis of contactallergie. Bij deze aandoeningen staat jeuk op de voorgrond.

Oordopjes / gehoorapparaat

Als de gehoorgang langere tijd wordt afgesloten, met oordopjes of een gehoorapparaat, kan het oorsmeer niet uit het oor gewerkt worden. Vuil, huidschilfers en eventueel ook water kan zo niet optimaal uit het oor afgevoerd worden. Hierdoor kan het in de gehoorgang gaan broeien of ontsteken. Per persoon verschilt het hoe gevoelig de oren hiervoor zijn. Er is dus geen allesomvattend advies te geven over de maximale duur van het dragen ervan.

Water in het oor

Door water in het oor, bijvoorbeeld na het zwemmen of douchen is de vochtigheidsgraad in de gehoorgang verhoogd en wordt deze minder zuur. Hierdoor wordt de kans op een ontsteking groter. In dit geval een ‘zwemmersoor’.

Tips tegen oorklachten

 • Maak de oren niet binnenin schoon en peuter er niet in. De gehoorgang reinigt zich over het algemeen zelf. Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg.
 • Laat na het zwemmen of douchen het water uit de gehoorgang lopen door het hoofd scheef te houden en te schudden.
 • Droog de oorschelp en de ingang van de gehoorgang goed af na het zwemmen of douchen.
 • Voorzichtig uitdrogen met een tissue of föhn mag ook.
 • Ontstaat er vaak een ontsteking na het zwemmen? Gebruik dan voortaan een badmuts of oordopjes of doe watjes met vaseline in het oor.
 • Vermijd (cosmetica)producten als u merkt dat ze de huid irriteren.
 • Draagt u een gehoorapparaat en heeft u vaak klachten? Laat dan bij de audicien controleren of het apparaat goed past.
 • In het geval van een teveel aan oorsmeer moet u de gehoorgang soms laten uitspuiten bij de huisarts.

Lees ook: zo kunt u uw oren beter niet meer schoonmaken.
Dokter Ted over oorsmeer.
Pijn in de oren bij kou of wind? Hier komt dat door.

(Bron: Thuisarts.nl, kno.nl, Margriet, archief)

Geef een reactie

Reacties (12)

 1. MauHe says:

  Je krijgt ook van die sproeiflesjes van bijv. A.Vogel tegen oorsmeer en jeuken en met name die laatste werkt bij mij heel goed. Zijn deze eigenlijk aan te raden?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste MauHe, bedankt voor uw reactie. Dat zou u misschien eens met uw huisarts kunnen overleggen. In het artikel https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/zo-kunt-u-uw-oren-beter-niet-meer-schoonmaken/ gaan we wat dieper in op het schoonmaken van de oren en geven we onder andere de tip om bij oorsmeer dat slecht wordt afgevoerd een beetje olie in de oren te druppelen. Het is namelijk vaak droog oorsmeer wat in de gehoorgang blijft zitten. Olie zorgt ervoor dat het oorsmeer zachter wordt, zodat het gemakkelijker uit de gehoorgang komt.

 2. Marleen H-B says:

  Ik vrees dat ik mijn oren jaren geleden al in de war heb gebracht en het lukt me niet om het weer gezond te krijgen. Noem het maar een tic. Ik blijf dus pulken. Wat kan ik doen?

 3. Teus Kampert says:

  Max vandaag.
  Ik heb veel last van oorsmeer ook al van alles geprobeerd. Het enige wat een beetje helpt is schoonmaken met een wattenstaafje. De grootste oorzaak van de jeuk is. Ik draag een gehoorapparaten gemiddeld 15 uur per dag.

 4. Iris 070 says:

  Jeuk die aanvoelt alsof het in de uitwendige gehoorgang is kan ook jeuk achter het trommelvlies zijn. Die wordt bij mij veroorzaakt door (voedsel-) allegiën die het slijmvlies in de keelholte irriteert. En doortrekt naar ogen, neus èn oren!! Dol word je daar van!

 5. WiHo says:

  Ik draag ook het gehoorapparaat van opstaan tot naar bed gaan. Maak met een wattenstaafje het voorste gedeelte schoon. Indien het gaat jeuken neem ik ’s avonds een beetje crème (ongeparfumeerde) op mijn pink en draai dat rond in de ingang van het oor. Bij mij helpt dat uitstekend.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste WiHo, bedankt voor uw reactie. Wellicht helpt u anderen er ook mee.

 6. madelaar says:

  Ik gebruik al een tijdje die anti oorjeuk van Vogel.
  In het begin elke dag en daarna twee maal in de week.
  Werkt prima.

 7. Schol58 says:

  In periodes van hooikoorts/ allergie heb ik last van jeuk in de oren.
  De Slijmvliezen (oor, neus en keel) zijn volgens mij geirriteerd in die periode, ook al gebruik ik antihistaminitabletten, iedere dag één.

 8. Pascal Visser says:

  Ik heb ook vaak last van langdurige jeuk in vooral mijn linker oor. Het enige wat ik durf te gebruiken in mijn oor zijn wattenstaafjes om iets te ‘krabben’. Dit MOET echt want ik word schreeuwend gek van de jeuk. Mijn oor woord daardoor wel extreem droog en schoon omdat al mijn oorsmeer verdwijnt. Ik gebruik daarom nadat de jeuk dan eindelijk even over is een wattenstaafje met een druppeltje gewone zonnebloem olie zodat het daarbinnen een beetje vettig blijft. Ik weet echter niet hoe ik de constante jeuk kan tegen gaan. Ik heb alles al geprobeerd.

  1. st-al says:

   Ik had de zelfde symptomen voor vele jaren… mijn KNO-arts adviseert om de behandeling met plantenfytotherapie te gebruiken. Ik was snel en definitief genezen. Werkt goed voor mij. Ik adviseer.

  2. st-al says:

   Ik had de zelfde symptomen voor vele jaren… mijn KNO-arts adviseert om de behandeling met plantenfytotherapie oplantamednaturo te gebruiken. Ik was snel en definitief genezen. Werkt goed voor mij. Ik adviseer.