zwemmersoor

Zo ontstaat een zwemmersoor en dit is eraan te doen

Een zwemmersoor komt vaak voor en hoewel het erg hinderlijk is, is het in de meeste gevallen niet ernstig. Zoals de naam doet vermoeden, kan het door water tijdens het zwemmen veroorzaakt worden. Maar er zijn ook andere oorzaken. We vertellen hoe het ontstaat, hoe u er weer vanaf komt en hoe u het kunt voorkomen.

Hoe ontstaat een zwemmersoor?

Een zwemmersoor (ook gehoorgangontsteking of Otitis Externa genoemd) wordt veroorzaakt door een bacterie. Die kunt u oplopen wanneer u zwemt in vies water of wanneer u een douche of bad neemt en het water vervolgens in het oor blijft zitten. Maar ook door in de oren te peuteren, met de vingers of een wattenstaafje, kan besmetting optreden. Sommige mensen hebben er meer kans op. Dat gaat om wie gevoelig is voor eczeem, mensen met een gehoorapparaat en mensen met suikerziekte.

Zo herkent u een zwemmersoor

Bij een zwemmersoor ontstaat er een ontsteking bij de ingang van het oor. Daardoor kunt u last krijgen van oorpijn, korstjes en jeuk in het oor. De huid kan dik en rood zijn. Ook kunt u het gevoel houden dat er water in uw oor zit en kan er vocht uit uw oor komen. Zelfs als u niet gezwommen heeft. Het kan er ook voor zorgen dat u minder goed hoort. In sommige gevallen kan er koorts optreden.

oordopjes slapen
Lees ook: Is het slecht voor uw oren om met oordopjes in te slapen?

Wat is er aan te doen?

In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over, maar wanneer u er veel last van ondervindt, is het zaak om een afspraak te maken met uw huisarts. Die kan uw oor behandelen, door hem schoon te maken. Ook kan het zo zijn dat u oordruppels voorgeschreven krijgt. Soms wordt het oor aan de buitenkant dik, dan kan uw arts u pillen voorschrijven. In het geval van oorpijn kan een pijnstiller de pijn verlichten. De infectie gaat meestal na 1 tot 2 weken weer over.

Zorg er zelf verder voor dat er geen water in uw oor terecht komt en gebruik geen verzorgingsproducten die de huid van het oor verder kunnen irriteren. Gebruikt u een gehoorapparaat en heeft u vaker last van een zwemmersoor, laat uw apparaat dan bij een audicien controleren.

Een zwemmersoor voorkomen

U kunt meerdere dingen doen om een zwemmersoor te voorkomen. Peuter om te beginnen niet in uw oren en gebruik geen wattenstaafjes om uw oren te reinigen. Een teveel aan oorsmeer kan vervelend zijn, maar over het algemeen is het heel nuttig en moet u het dus ook niet verwijderen of verstoren. Het werkt namelijk waterafstotend en beschermt het oor tegen vocht. Ook is het wat zuur en dat beschermt dan weer tegen bacteriën en schimmels. In een eerder artikel vertellen we hoe jeuk in het oor ontstaat en wat u daar tegen kunt doen en waarom het zo belangrijk is om geen wattenstaafjes te gebruiken bij het reinigen van de oren.

Let daarnaast op met het gebruik van shampoo, haarspray en haarverf. Bij mensen die daar gevoelig voor zijn, kan dat de huid beschadigen, waardoor die vatbaarder wordt voor infecties.

Gehoorverlies
Lees ook: Gehoorverlies, aan deze tekenen herkent u het

Aandachtspunten tijdens het zwemmen

Ook tijdens het zwemmen kunt u voorzorgsmaatregelen nemen, om een zwemmersoor te voorkomen. Vermijd om te beginnen het zwemmen in vies water. Mocht er water in uw oor terecht komen, laat dat er dan uit lopen, door het hoofd schuin te houden. Spoel u na het zwemmen af onder de douche en droog niet alleen uw lichaam, maar ook uw oren. Gebruik eventueel oordopjes, zodat er helemaal geen water in uw oor kan komen.

(Bron: archief, RIVM, Thuisarts, Schoonenberg, Margriet, kno.nl, moetiknaardedokter.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie