oorpijn

Pijn in de oren bij kou of wind? Hier komt dat door

Bij temperaturen rond het vriespunt, maar ook bij een frisse, harde wind kunnen de oren daar behoorlijk gevoelig op reageren. Buiten rode oorlellen kan een stekende pijn optreden in de oren zelf. Waar komt dit door en is dit schadelijk?

Oren zijn gevoelig voor (temperatuur)veranderingen

Terwijl andere uitstekende lichaamsdelen beschermd worden door een laagje vet, moeten onze oren het zonder dit laagje doen. Een vetlaagje biedt normaal bescherming tegen kou, maar dat gaat voor de oren dus niet op. Niet zo gek dus dat oren bij wat kou of wind al snel gaan tintelen. Echt vervelend wordt het als ook de binnenkant van de oren flik koud wordt, want dat kan resulteren in flinke steken. Dit komt door de duizenden zenuwen in de gehoorgang, die gevoelig zijn voor grote veranderingen, zoals het snel dalen van de temperatuur. Waait het erg hard, dan kan die koude wind zelfs het trommelvlies bereiken, wat de pijn nog verergert.

Is het schadelijk?

Oorpijn veroorzaakt door kou of wind is over het algemeen onschuldig. In de meeste gevallen trekt de pijn weg zo gauw de oren weer opgewarmd zijn of als u uit de wind gaat. Houdt de pijn echter aan, dan kan er sprake zijn van bijvoorbeeld een ontsteking. In dat geval doet u er goed aan met uw huisarts te overleggen, maar meestal trekt de pijn net zo snel weg als die gekomen is.

Zo voorkomt u het

Door het gebruiken van oorwarmers, een muts of een haarband kunt u de pijn voorkomen. Gebruikt u weleens watjes tegen de kou, pas dan wel op dat u die niet te diep in de oren drukt, want dan kan er een oorsmeerprop ontstaan. Gebruik de watjes ook niet te lang, in verband met bacteriegroei. Maakt u uw oren weleens schoon? Doe dit dan niet te vaak en te grondig, want dit verhoogt de gevoeligheid van de oren. Oorsmeer heeft daarnaast een aantal belangrijke taken. Het beschermt de gehoorgang en het trommelvlies namelijk tegen uitdroging, bacteriën, schimmels, water en stof.

Lees ook: Zo kunt u uw oren beter niet meer schoonmaken.

(Bron: Margriet, Gezondheidsnet, Huffinton Post, thuisarts.nl)

Geef een reactie