Kunnen we aankomen door stress

Kunnen we door stress aankomen?

Stress. We hebben er allemaal wel eens last van. Af en toe een beetje stress kan geen kwaad, maar als af en toe chronisch en langdurig wordt, kan stress voor behoorlijk wat gezondheidsklachten zorgen. Dat mensen afvallen van stress is wel bekend. Maar kunnen we ook aankomen van stress?

Vluchten of vechten

In een situatie waarbij acute stress optreedt, maakt het lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Dat is goed, want ze zorgen ervoor dat we alert zijn. Ons hart gaat sneller kloppen en de bloeddruk stijgt. Daarnaast wordt het bloed bevoorraad met extra suikers vanuit de lever en onze spieren. Al deze handelingen zijn nodig om ons in een stressvolle situatie te helpen bij het maken van de keuze: vluchten of vechten? Is de situatie achter de rug, dan normaliseert dit proces zich weer.

Cortisol speelt hoofdrol bij stress

Bij chronische of langdurige blootstelling aan stress, stopt dit proces niet en maakt het lichaam dus veel te veel cortisol aan. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en zorgt voor de afbraak van eiwitten in onze spieren zodat aminozuren vrij komen die energie geven. Dat is in een normale situatie een goed werkend systeem, maar een continue aanmaak van dit hormoon is niet goed voor ons lichaam. Cortisol is namelijk ook verantwoordelijk voor ons hongergevoel en bij de extra aanmaak van het hormoon, levert dat dus ook een verhoogde eetlust op. Het hormoon heeft ook effect op onze vetverbranding, vandaar dat de kans bestaat dat we aankomen bij stress. En doordat het hormoon een versterkte behoefte aan ‘slecht’ voedsel geeft en dat juist weer voor een verhoging van cortisol in ons lichaam veroorzaakt, komen we uiteindelijk in een spiraal terecht en is aankomen onvermijdelijk.

Nachtrust is ook bepalend

Maar niet alleen cortisol is van invloed op of we wel of niet aankomen in tijden van stress. Vermoeidheid is ook een alles bepalende factor. Stress kost energie, veel energie. En die vermoeidheid is niet zomaar bijgeslapen. Wie niet genoeg slaapt, of ’s nachts wakker ligt, wordt futloos en heeft minder zin om goed voor zichzelf te zorgen. Dan schiet gezond koken en -eten er vaak als eerste bij in. Sporten of een wandelingetje maken, daar is ook geen energie meer voor en voor u het in de gaten heeft, vliegen de kilo’s eraan. Door slaapgebrek wordt er ook meer van het hormoon ghreline aangemaakt. Dit hormoon zorgt ook voor een versterkt hongergevoel. En slaapgebrek maakt ons overgevoelig voor insuline, waardoor we op de termijn een vergroot risico op diabetes type 2 kunnen ontwikkelen.

Drink maar met mate

Ontspanning is dus van groot belang. Maar wie denkt er goed aan te doen om in tijden van stress een glas wijn of bietje te nemen, heeft het mis. Ook alcohol verhoogt het cortisolgehalte in ons lichaam. Daarnaast remt alcohol de vetverbranding en zorgt het er ook weer voor dat we meer trek hebben in doorgaans niet gezond voedsel. Wees daarom in tijden van stress matig met alcohol.

Ontspanning

Natuurlijk reageert niet iedereen hetzelfde op stress en ook niet iedereen komt aan. Veel mensen vallen in tijden van stress af. Zij kunnen van alle spanningen niet eten of zijn over actief. Beide situaties zijn niet gezond voor het lichaam. En in beide situaties is de hormoonhuishouding verstoord. Probeer bij stress toch in beweging te blijven. Ga een klein blokje om, let op uw eetpatroon en probeer zoveel mogelijk uw rust te pakken. Zoek iets wat u ontspant, dat ontlast lichaam en geest. Kijk of er iets is wat u kunt doen om de stress te verminderen, vraag hulp en praat erover.
(Bron: Gezondheidsnet/archief)

Geef een reactie

Reactie

    Annie van Es says:

    Ik ben door stress wel aangekomen. Maar naast genoemde verschijnselen in het lichaam is er nog een risico. Neurotransmitter serotonine speelt een belangrijke rol bij stress. En indien men dan ook gevoelig is voor histamine, dan moet men opletten, wat men eet. Maar bovendien is er grote kans, dat er heftige lichamelijke reacties kunnen gebeuren. o.a. anafylactische shock,of anafylactische reactie. Gunt men zich dan nog steeds niet genoeg ontspanning, dan kan er zelfs een tia ontstaan. Zelf heb ik vanaf mijn kindertijd altijd grote stress in mijn leven gehad. En bovenstaande verschijnselen heb ik ook doorgemaakt. Toch is het moeilijk om , indien men zichzelf wil ontwikkelen en laten zien, wie men wel is, om acceptatie te krijgen. zichzelf overtreft. Wel gunstige resultaten boekt, maar toch een groot risico op je leven aanwezig is. Motto van mijn huisarts is dus ontspannen. !!!!!