zorgdieren

Waarom zorgdieren een positief effect hebben

Het komt regelmatig in het nieuws: vrijwilligers die met een huisdier langsgaan in verzorgingstehuizen. Dit worden ook wel zorgdieren genoemd. Het klinkt gezellig, een hond of kat die langskomt bij de bewoners. Maar is het ook goed voor zowel mens als dier?

Huisdieren geven steun

Door de jaren heen zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar dit vraagstuk. Daar komen verschillende uitkomsten uit. Maar over het algemeen is het resultaat positief. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft uitgebreide informatie hierover. “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het omgaan met huisdieren lichamelijke voordelen biedt, zoals meer ontspanning en een lagere bloeddruk. Maar huisdieren kunnen ook steun geven, motiveren, het zelfbeeld verbeteren en contacten bevorderen”, schrijft het LICG op de website.

Speciale therapieën

Die positieve effecten zorgen ervoor dat er speciale therapieën bedacht zijn met huisdieren. Zo is er Animal Assisted Therapy (AAT) en worden activiteiten met dieren georganiseerd, Animal Assisted Activities (AAA). Die zijn gericht op het verminderen van eenzaamheid. Het gaat dan om huisdieren zoals honden, katten, konijnen, andere knaagdieren en vogels. Maar ook paarden of ezels kunnen ingezet worden.

Animal Assisted Activities

Bij AAA gaan vrijwilligers langs met hun huisdier bij verzorgings- en verpleegtehuizen. Het dier en hun baasje brengen zo vrolijkheid en afleiding. Het zorgt ervoor dat de bewoners iets anders over te praten hebben en het bevordert onderling contact. Zo vergeten ze hun eigen ziektes of problemen even. Het aaien van een dier werkt ontspannend en geeft een mogelijkheid voor lichamelijk contact en genegenheid. Stichting ZorgDier is een organisatie die zich hiermee bezig houdt. Ze ontwikkelen en bieden programma’s aan waarin vrijwilligers en professionals worden opgeleid om met hun dier op pad te gaan.

huisdier aaien
Lees ook: Is het nodig om uw handen te wassen na het aaien van uw huisdier?

Welzijn van de zorgdieren

Voor de bewoners van tehuizen heeft het dus positieve invloed. Maar hoe zit dat met de dieren? Daar wordt ook zorgvuldig naar gekeken. Zo wordt de hond of kat vooraf goed gescreend. De dieren moeten goed kunnen omgaan met nieuwe situaties, goed gesocialiseerd zijn en zich ook snel kunnen herstellen als ze schrikken. Ook moet het harige beestje het leuk vinden om aangeraakt te worden. Een dier dat te veel stress ondervindt van dit alles is niet geschikt als zorgdier. Ook vindt het LICG dat de dieren zelf de keuze horen te houden of ze de mensen die ze bezoeken ook willen benaderen of niet. Ze mogen niet gedwongen worden.

Gezondheid van de dieren

Ook de gezondheid van de hond of kat is belangrijk. Ouderen zijn sneller vatbaar voor infecties en andere overdraagbare aandoeningen, zoals zoönosen. De dieren moeten dus het hele jaar door goed behandeld worden tegen vlooien, wormen en andere parasieten. Ook mogen ze geen huidklachten zoals schimmels hebben. Bijten en krabben wordt ook afgeraden.

(Bron: Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, Stichting ZorgDier, Omroep West. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie