Rode Kruis

In thuisquarantaine? Het Rode Kruis kan helpen

Het Rode Kruis krijgt steeds meer vragen van mensen die in thuisquarantaine zitten. Zit u momentele ook verplicht thuis en heeft u hier vragen over? Het Rode Kruis beschikt mogelijk over de antwoorden.

Corona hulplijn

Aan het begin van de coronapandemie opent het Rode Kruis een corona telefoonlijn waar iedereen naartoe kan bellen die vragen heeft over het virus of behoefte heeft aan een luisterend oor. Eerst komen er vooral veel vragen binnen over het virus zelf en de genomen maatregelen, maar inmiddels wordt er volgens het Rode Kruis veel gebeld over het verloop en de gevolgen van thuisquarantaine.

Lang niet iedereen heeft bijvoorbeeld iemand die de boodschappen kan doen, of die de medicijnen bij de apotheek kan ophalen. Bovendien kan het verplicht thuiszitten ook voor mentale klachten zorgen; het leven ziet er immers opeens heel anders uit.

Praktische tips

Om deze mensen te helpen en te adviseren is er dus een corona-telefoonlijn, maar het Rode Kruis heeft ook veel praktische tips op de eigen website gezet waarmee u de lichamelijke én mentale gezondheid op peil kunt houden.

Blijf in beweging

Zo adviseert het Rode Kruis om voldoende te blijven bewegen tijdens verplichte thuisisolatie. Hoe u dat doet? Bijvoorbeeld door een online sportles te volgen of dagelijks mee te doen met het MAX-programma Nederland in beweging. Nederland in beweging is elke werkdag te zien om 09.10 uur te zien op NPO 2 en op MAX vandaag kunt u ook veel afleveringen terugkijken. Daarnaast geeft Nederland in beweging-presentator Olga Commandeur op MAX Vandaag ook geregeld extra beweegtips. 

Kijk rond in huis én op het internet

Ook raadt het Rode Kruis aan om eens rond te kijken in huis. Ligt er bijvoorbeeld nog een puzzel in de kast die u jaren geleden heeft aangeschaft, maar nog nooit hebt gemaakt? Of zijn er klusjes in huis die u al jaren voor u uitschuift? Nu u in thuisquarantaine zit kunt u dit mooi oppakken. Als u niet zo’n goede klusser bent, kunt u overwegen om onze online cursus ‘Klusjes in huis’ te volgen.

Naast deze cursus staan er op MAX Vandaag nog heel veel andere cursussen die u wellicht ook interessant vindt. U vindt ze op onze speciale cursuspagina. Het Rode Kruis biedt hun EHBO-cursus overigens ook online aan. Let op! deze laatstgenoemde cursus is niet gratis.

Meer online vermaak

Naast cursussen, biedt MAX Vandaag u nog veel meer online vermaak waarmee u uw tijd in thuisisolatie kunt doden. Zo kunt u veel tv- en radio-programma’s van MAX terugkijken én luisteren en vertellen wij u in dit eerdere artikel over online vermaak over het bijzondere museumproject van zoekmachine Google. Een aantal zeer grote en beroemde musea over de hele wereld hebben speciaal voor Google een online expositie gemaakt, waardoor u vanuit huis kunt genieten van hun topstukken. Ook het Van Gogh Museum en Kröller-Müller Museum doen mee.  Het volledige aanbod ziet u op de website van Google Arts & Culture.

Eerste levensbehoefte

Naast vermaak en beweging is het natuurlijk ook belangrijk dat mensen in thuisquarantaine genoeg mogelijkheden hebben om in hun eerste levensbehoefte te voorzien. Volgens het Rode Kruis is het daarom raadzaam om de eigen omgeving in te schakelen. Zij kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen en zo af en toe polsen hoe het gaat. Wie geen mensen heeft om op terug te vallen, kan zich aanmelden voor het Rode Kruis-vrijwilligersprogramma Ready2Help. Ready2Help bestaat uit vrijwilligers van de hulporganisatie die klaarstaan voor mensen die door de coronacrisis extra kwetsbaar zijn geworden.

Als u wilt weten hoe Ready2Help werkt, kunt u bellen met de corona hulplijn van het Rode Kruis. Deze hulplijn is te bereiken via 070-4455 888. Alle praktische thuisisolatie-adviezen van het Rode Kruis kunt u nalezen op hun website.

(Bron: NOS, archief, Rode Kruis)

Geef een reactie