Aardbeving Marokko

Grote aardbeving in Marokko: wat kunt u doen om te helpen?

Marokko is in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 september 2023 opgeschrikt door een aardbeving, waar ruim 2.000 mensen aan zijn overleden. Deze aardbeving is ontstaan in het binnenland, op zo’n 80 kilometer van de grote stad Marrakech. Inmiddels is de internationale hulp op gang gekomen, ook vanuit Nederland. Wat is de stand van zaken en wat kunt u doen om te helpen?

Aardbeving met naschokken tot in Spanje en Portugal

De aardbeving is ontstaan in het Atlasgebergte, in het binnenland van Marokko. Volgens officiële meldingen heeft de beving een kracht van 6.8 op de Schaal van Richter. Het epicentrum ligt ten zuiden van Marrakech, maar naschokken van de aardbeving zijn tot in Spanje en Portugal doorgedrongen.

Nationale rouw in Marokko, meer dan 2.000 doden

Koning Mohammed VI heeft inmiddels 3 dagen van nationale rouw afgekondigd. Na het weekend is het officiële dodental opgelopen tot meer dan 2.000. Hulpdiensten uit meerdere landen zijn in het rampgebied actief. Wel is het in een aantal gevallen wachten op een officieel verzoek van de Marokkaanse staat, zodat de hulpverleners daadwerkelijk aan de slag kunnen. Via dit liveblog van de NOS kunt u de actuele ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

Giro 6868 geopend, voorlopig geen Giro555

Het Rode Kruis heeft na de aardbeving Giro 6868 geopend. Wie geld wil doneren om noodhulp mogelijk te maken, kan dat dus op deze manier doen. In de 1e dagen na de aardbeving is er ruim 600.000 euro ingezameld. Een landelijke Giro555-actie, zoals na de aardbevingen in Turkije en Syrië van februari 2023, zal er voorlopig niet komen. De Marokkaanse Rode Halve Maan, de lokale tak van het Rode Kruis, is de enige aangesloten organisatie die in het gebied actief is en heeft dus zelf een hulpactie opgestart, via Giro 6868. Daarnaast zamelen organisaties als Islamic Relief Nederland en Maroc Relief geld in.

Benefietavond: Samen voor Marokko

Op vrijdagavond 15 september 2023 is er een ingelaste tv-uitzending op NPO 1, vanaf 21.30 uur, getiteld Samen voor Marokko. Tijdens deze uitzending zijn er verschillende optredens en wordt er geld ingezameld voor Giro 6868. De presentatie is in handen van Khalid Kasem en Nadia Mousaid. “We moeten iets doen”, aldus Moussaid over Samen voor Marokko. “Mensen zijn alles kwijt, hun leven, hun thuis. Met deze speciale uitzending laten we onze medemenselijkheid spreken en kunnen we iets doen in plaats van machteloos toekijken. Laten we als gemeenschap in actie komen, zodat mensen hun leven weer op kunnen bouwen.”

Reisadvies na de aardbeving

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om naar de getroffen plaatsen Imlil, Ouirgane en Asni te reizen. Voor de grensregio met Algerije geldt kleurcode oranje (gevaarlijk, alleen essentiële reizen) en voor de grens met Mauritanië geldt code rood (gevaarlijk, niet reizen). Maar verder is het nog steeds mogelijk om van en naar Marokko te reizen, omdat de vliegvelden en grote wegen nog toegankelijk zijn. Wat als één van uw naasten direct betrokken is bij de aardbeving? Neem contact op met de Nederlandse ambassade of bel Nederland Wereldwijd (+31 247 247 247). Wat u kunt doen als u in Marokko op vakantie bent of gaat, leest u op MAX vakantieman.

(Bron: ANP, NOS, MAX vakantieman, Rode Kruis Nederland, Margriet. Foto: Yoan Valat/EPA)

Geef een reactie