reisapotheek

Welke medicijnen en andere producten moeten er allemaal in een reisapotheek zitten?

Het is het laatste waar we aan willen denken tijdens vakantie, maar helaas slaan er ook dan weleens gezondheidsproblemen toe. En dan is het fijn om de juiste medicijnen bij u te hebben. Een reisapotheek meenemen, is dan ook geen overbodige luxe. We zetten op en rij wat die allemaal moet bevatten.

Uw eigen medicatie

Neem voldoende voorraad van de medicijnen mee, die u gewoonlijk al gebruikt. Inclusief de bijsluiters. Zoals medicijnen voor hart- en vaatziekten of insuline. Doe ze niet in de koffer, maar in uw handbagage. In het ruim kan het namelijk erg koud worden en daarnaast raakt de bagage weleens zoek en dan staat u met lege handen. Houd rekening met eventuele vertragingen of calamiteiten, waardoor u op een later moment thuiskomt dan gepland. Neem daarom ook voor een aantal dagen extra medicijnen mee.

Medicijnpaspoort en medische verklaring

Bij uw apotheek kunt u een medicijnpaspoort aanvragen. Daarin staat vermeld welke medicijnen u gebruikt. Heeft u er tijdens uw vakantie dan onverhoopt meer van nodig, dan bent u goed op de hoogte van de precieze namen ervan. Voor sommige medicijnen is het daarnaast vereist om een officieel document mee te nemen. Dat geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, waaronder slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Bij reizen naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert moet u een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. Voor landen buiten het Schengengebied heeft u mogelijk een medische verklaring nodig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar u doorheen reist om bij uw eindbestemming te komen.

Inhoud reisapotheek

  • Neem om te beginnen medicijnen mee tegen pijn of koorts. Paracetamol is daar een goede keuze voor. Wat ook goed van pas kan komen, is een thermometer, zodat u weet of u verhoging of koorts heeft.
  • Voor het geval de maag en darmen van slag raken, is ORS onmisbaar. Dit poeder met suikers en zouten lost u op in water en het zorgt ervoor dat u niet uitdroogt en het zoutgehalte op peil blijft. Tegen hevige diarree kunt u diarreeremmers meenemen in uw reisapotheek. Bedenk u echter wel dat eventuele ziekmakers dan langer in uw lichaam blijven.
  • Het tegenovergestelde komt ook veel voor tijdens vakantie: niet kunnen poepen. Naast voedsel met vezels eten en voldoende drinken, kunt u daar ook zakjes vezels, psylliumzaad of sterculiagom voor meenemen van uw apotheek.
  • Een jeukstillend middel komt van pas bij insectenbeten of wanneer u met een kwal in aanraking komt.
  • Neusdruppels zijn ook altijd goed om bij u te hebben. Ook als u niet verkouden wordt, kunnen ze verlichting geven bij dichtzittende oren tijdens het rijden door de bergen of het vliegen. Gaat u naar een hoog liggende bestemming, dan kunt u te maken krijgen met hoogteziekte. In dat geval kunt u in overleg met uw huisarts eventueel het middel acetazolamide meenemen.
  • Heeft u geregeld last van wagenziekte of lucht- of zeeziekte, neem dan een middel tegen reisziekte mee.
verstopping
Lees ook: Last van verstopping? Dit is er aan obstipatie te doen

EHBO-materialen

Neem pleisters, ontsmettingsmiddel (jodium), steriele gazen en een schaar om te kunnen knippen mee. Ook een tekenpincet kan soms goed van pas komen.

Reisapotheek voor (sub)tropische bestemmingen

Bij sommige bestemmingen komen extra gezondheidszaken kijken, die om een specifieke reisapotheek vragen. Zo kunt u om u tegen insecten te beschermen een insectenwerend middel meenemen. Afhankelijk van het gebied waar u naar toe gaat, heeft u soms ook malariapillen nodig. Gaat u naar gebieden waar het water niet drinkbaar is, dan kunt u waterzuiveringstabletten meenemen. Op die manier kunt u bijvoorbeeld altijd ORS oplossen, mocht dit nodig zijn.

Is het erg warm op de bestemming waar u heen gaat, dan kan dat van invloed zijn op uw medicijnen en hoe u die moet bewaren. Onderweg kunt u de medicijnen dan misschien het beste in een koeltas bewaren. In een eerder artikel vertellen we er meer over.

Nummers zorgverleners

Noteer de gegevens van uw zorgverzekeraar, reisverzekering, huisarts, tandarts en apotheek, dan bent u echt goed voorbereid op reis. U heeft misschien in sommige gevallen wel te maken met tijdverschil, maar over het algemeen is het mogelijk om ook vanaf uw vakantieadres uw eigen huisarts om hulp te vragen.

Meer tips van dokter Ted

Bekijk ook de video van dokter Ted, waarin hij naast tips over de reisapotheek zelf, ook advies geeft hoe u gezondheidsproblemen tijdens uw vakantie zoveel mogelijk kunt voorkomen.

(Bron: archief, dokter Ted, Rijksoverheid.nl, GGD reisvaccinaties, ANWB, Margriet, Travel Clinic Erasmus MC, Radboud umc. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie