aften

Ontstaan aften door een tekort aan vitaminen?

Heeft u weleens last van pijnlijke blaasjes in de mond? Dit kunnen aften zijn. Er wordt gezegd dat die ontstaan door een tekort aan vitaminen, en in het bijzonder vitamine C. Klopt dit? En wat kunt u eraan doen als u ze heeft?

Aften en vitaminen

Aften kunnen behoorlijk pijn doen, zeker tijdens het eten en drinken. De rode, ontstoken rand die er toch al omheen zit kan dan nog vuriger worden, wat een branderig gevoel kan opleveren.

Het is niet helemaal duidelijk hoe aften ontstaan, maar een tekort aan vitamine C wordt vaak genoemd als oorzaak. Op de website thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap, wordt dit niet genoemd als mogelijke ontstaansreden. Volgens de experts kunnen aften soms ontstaan als er te weinig ijzer, vitamine B12, of foliumzuur in het bloed zit, maar zijn andere oorzaken veel voor de hand liggender.

Kleine wondjes

Zo is het aannemelijker dat aften voortkomen uit kleine, al bestaande wondjes in de mond. Zulke wondjes kunnen ontstaan tijdens het tandenpoetsen, flossen of als iemand een kunstgebit draagt dat niet goed past. Daarnaast kunnen stress, een droge mond, hormonale veranderingen of erfelijke belasting er ook voor zorgen dat er sneller aften in de mond groeien. Verder kunnen ze tevens een bijwerking zijn van zware pijnstillers of medicatie tegen kanker, maar dit is zelden het geval.

Remedie tegen aften

Hoewel aften erg pijnlijk kunnen zijn, zijn ze niet gevaarlijk en trekken vaak vanzelf weer weg. Als ze erg veel pijn doen en  niet kleiner worden, kunt u een mondgel met de werkzame stof lidocaïne gebruiken. Op thuisarts.nl wordt uitgelegd hoe dit werkt:

 • Doe een klein beetje mondgel op een wattenstaafje. Smeer het met het wattenstaafje precies op de aft.
 • Doe dit bijvoorbeeld voor het slapen. Of vlak voordat u gaat eten.
 • Het eten is dan minder pijnlijk.
 • De gel werkt vaak binnen een paar seconden. Het blijft een uur werken.
 • Gebruik de gel maximaal 8 keer per dag.

Aften voorkomen

Een manier om aften helemaal te voorkomen is er niet. Uiteraard kunt u wel proberen te achterhalen hoe het komt dat u aften krijgt. Poets u bijvoorbeeld te hard? Of met een versleten tandenborstel? Probeer de poetskracht dan te verminderen en gebruik altijd een borstel waarvan de haartjes nog overeind staan. Dat voorkomt dat zij tijdens het poetsen tegen uw wang bewegen en zodoende wondjes kunnen veroorzaken.

Ga ook na of uw aften wellicht langer aanhouden door uw eetgewoontes. Aften raken vaak extra geïrriteerd door pittig eten en dranken als sinaasappelsap. Probeer deze links te laten liggen, zodat u het helingsproces een handje helpt.

(Bron: thuisarts.nl, Maag Lever Darm Stichting)

Geef een reactie

Reacties (16)

 1. Carla123 says:

  Goedemorgen, mijn ervaring is zodra je een aften hebt, s’morgens voordat je iets hebt gegeten of gedronken een theelepel bosbessenjam. Binnen 2 a 3 dagen is het absoluut weg. Succes

 2. inekebijl says:

  Mijn vriend had geen aften al dacht hij het wel ,het was lichen planus, daar is hij voor naar het ziekenhuis geweest en heb een speciale mondspoeling gekregen.
  Als de aften niet weg gaat er mee naar de dokter.

 3. GvdB says:

  Ik heb al van jongs af aan last van aften, ben nu 74. heb van alles geprobeerd niets helpt.
  Een aantal jaren geleden heb ik zelfs 3 jaar lang onafgebroken last gehad, vreselijk. Ook ben ik in het ziekenhuis geweest, zonder resultaat. Ik gebruikte jaren zendium tandpasta want dit zou goed zijn als je last van aften hebt
  totdat ik een jaar of 6 geleden bij toeval een minitubetje oral B tandpasta kreeg sindsdien bijna geen last meer,
  een enkele keer een heel kleintje maar dat is dan met 2 dagen weg, ik ben een blij mens.
  Ook suiker zou een slechte invloed zijn op aften.

 4. CarelD says:

  Er is wel degelijk iets aan aften te doen. Ter voorkoming en ter genezing: tanden poetsen met Zendium en als er toch een aft ontstaat -bij mij als ik op mijn tong gebeten heb- een paar keer Zendium op smeren en het is over.

 5. Willyk says:

  Ik heb er ook jarenlang last van gehad. En die blaasjes werden gewoon een gat in je mond, soms wel een paar tegelijk, zo pijnlijk dat je er chagrijnig van werd. Hetgeen ik gebruikte was Zendium tandpasta. Ik poetste ermee en smeerde daarna een beetje op de afte. Dat was het enige waar ik baat bij had. De arts had wel een vloeistof voorgeschreven om aan te stippen, dat brandde, maar hielp totaal niet. Ik kan me niet meer de laatste keer herinneren dat ik aften had, maar ben inmiddels 83, dus dat zal ook wel een rol spelen, dat mijn lichaam nu anders functioneert. Ik weet wel dat die aften ontstonden door een beschadiging in mijn mond, door bijvoorbeeld pinda’s of i.d. te eten en wanneer ik per ongeluk op mijn wang of lip beet.

 6. Crijns says:

  Er kunnen twee redenen zijn waarom ik nooit last heb van aften. Door te eten zoals omschreven op harriecrijns.nl bij: Gezond oud worden, of door het feit dat ik al 8 jaar geen enkel merk tandpasta gebruik. Ik heb mooie witte tanden maar vooral ook een gezond gebit. Tandpasta verwijdert alle bacteriën in je mond. Dus ook de voor heel veel functies in je lichaam noodzakelijke goede bacteriën! Een enkele keer poets ik met kokosolie of baked soda!!

 7. Corrykb says:

  Er is wél een remedie om van aften verlost te zijn: geen varkensvlees eten! Er was een andere reden om geen varkensvlees meer te eten – ook geen vleeswaren- maar na verloop van tijd hadden zowel mijn man als mijn dochter geen last meer van aften. Dit is al 20 jaar zo! Dus…..er is wél iets aan te doen!

  1. dupje says:

   Ik ben al 50 jaar vegetarier maar heb regelmatig aften

 8. Nelleke31 says:

  Heb ontdekt dat ik elke keer dat ik mandarijnen en sinaasappelen had gegeten er aften ontstonden. Nadat ik na het schillen eerst mijn handen goed was en daarna pas eet heb ik nergens geen last meer van. Dat doe ik inmiddels jaren.

  1. dupje says:

   Ja het viel mij ook op dat ik er vaak last van heb als ik enkele dagen na elkaar vers geperst sinaasappelsap drink

 9. polletje says:

  Corrykb: Geen varkensvlees eten om aften te voorkomen? Welk fysiek mechanisme zou daaraan ten grondslag liggen? Ik kan geen enkele relatie bedenken tussen alle stoffen die in varkensvlees zitten en hoe die, via je maag-darmstelsel en je bloed, in je mond aften zouden kunnen veroorzaken. Ik vermoed dan ook dat je een meer een fanatieke strijd voert tegen de consumptie van vlees dan dat je oog en verstand hebt van gezondheid.

 10. Pingel says:

  Stukje gember uit een potje in je mond op de aft laten smelten helpt bij mij heel goed.

 11. irma53 says:

  Ik heb sowieso een B12 tekort waarvoor ik elke maand een injectie neem.
  Daarbuiten kan ik niet tegen tomaten en ben er achtergekomen dat ik wel tegen Roma tomaten kan.
  Daar kan af en toe ook een hollands tomaatje tussen zitten en dan heb ik weer een aft of 2.

 12. Bierma says:

  Had jaren veel last van aften. Mijn huisarts adviseerde om voortaan te gaan poetsen met Zendium-classic tandpasta. Nooit weer last gehad

 13. WIM VAN STRALEN says:

  ALS AFTEN HEB BIJT IK HET DOOR MET MET TANDEN JE MOET NET ZO ZIEN ALS EEN BLAAR DOOR PRIKKEN.
  JE MOET JE LIP TUSSEN BOVEN EN BENENEN GEBIT HOUDEN EN DAN BIJT JE OP DAT BLAASJE EN DAN BLOED HET WEL MAAR DAT GENEENST SNEL.

 14. TeeDee says:

  Van kindsaf aan (9,10 jaar) had ik last van aften. Het begon met een enkele, tien een paar, naarmate ik ouder werd meerdere tegelijk. Moest lauw water met zout spoelen. Vreselijk. Het werd steeds erger. Meerdere keren per mnd wel 10-15 aften. Op een gegeven moment zelfs ook meerdere op mijn tong. Vanaf mijn 18e at ik geen varkensvlees meer echter ze bleven komen. Spoelen met speciaal mondwater, bepaald eten laten staan. Snoepen deed ik sowieso nooit dus aan suiker lag het niet. Kon dan dagen soms weken niet eten, amper drinken of zelfs praten. Huisarts wist er geen raad mee. Rond mijn 35e kreeg ik de tip geen mint mentol tandpasta maar Paradontax en later Zendium te gebruiken. Aften verminderden en heb er nu (59 jr) amper of geen last meer van. Eet nooit pepermunthes. Gebruik nog steeds Zendium 😃