Vrouw heeft vermoeide ogen. Wat veroorzaakt vermoeide ogen en hoe voorkomt u het?

Hoe voorkomt u vermoeide ogen?

Heeft u wel eens last van vermoeide ogen? Dat kan behoorlijk vervelend zijn en zorgen voor hoofdpijn en concentratieproblemen. U kunt er last van krijgen wanneer uw oogspieren overbelast raken. Maar wat kunt u doen om vermoeide ogen tegen te gaan?

Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken voor vermoeide ogen. Beeldschermgebruik is vaak de boosdoener, dat komt doordat u lang op hetzelfde punt focust. Deze klacht kan ontstaan door langdurig televisie te kijken, maar ook als u hele dagen achter een computer werkt. U kunt ook vermoeidheid aan uw ogen ervaren nadat u urenlang bent weggedroomd in een boek of na een lange autorit. Uw ogen leveren dan langdurig een flinke inspanning waarbij ze voortdurend scherp moeten stellen. De klachten kunnen toenemen als u in het donker autorijdt of met slechte verlichting een boek leest.

Vermoeide ogen kunnen verder ontstaan als gevolg van stress, een vitaminetekort of te weinig slaap. Een gebrek aan frisse lucht en een lage luchtvochtigheid helpen ook niet mee, zeker als u zich lang in zo’n ruimte bevindt. Daarom is het verstandig om voor voldoende frisse lucht te zorgen in huis of op uw werkplek. Mensen met een oogafwijking krijgen vrij snel last van vermoeide ogen wanneer ze geen bril of lenzen dragen. Heeft u vaak last van vermoeide ogen zonder verklaarbare reden? Dan kan het zinvol zijn om een oogmeting te laten doen.

zonlicht
Lees ook: Zijn uw ogen gevoelig voor licht? Dit kan aan de kleur liggen

Vermoeide ogen herkennen en voorkomen

Misschien heeft u regelmatig last van vermoeide ogen zonder dat u er erg in heeft. U kunt het herkennen aan de volgende klachten: droge of tranende ogen, wazig zicht en moeite met scherpstellen, zware ogen, dubbelzien, rode ogen en hoofdpijn.

Hoe kunt u vermoeide ogen voorkomen? Het kan al helpen om regelmatig naar een punt in de verte te kijken. Langdurig naar een beeldscherm of boek kijken vraagt nogal wat van uw ogen. Het natuurlijke focuspunt van uw ogen ligt namelijk 2 tot 3 meter voor u. Focussen op iets vlak voor uw ogen, wat vooral bij een smartphone het geval is, vergt extra inspanning voor uw oogspieren. Daarnaast knippert u over het algemeen minder met uw ogen wanneer u naar een beeldscherm kijkt. Experts voorspellen dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend is. Dat houdt in dat het zicht van dichtbij scherp is, maar veraf wazig. Om bijziendheid te voorkomen raden oogartsen aan om 20 seconden in de verte te kijken na elke 20 minuten achter een beeldscherm.

Het is verder belangrijk om voldoende te slapen. Te weinig slapen verstoort namelijk de samenstelling van uw traanvocht, waardoor u last krijgt van droge, vermoeide ogen. Probeer dagelijks 7 tot 8 uur te slapen om droge ogen als gevolg van een slaaptekort te voorkomen. Voldoende drinken helpt ook. Door dagelijks minimaal 2 liter water te drinken, krijgen uw ogen voldoende vocht. Een andere manier om vermoeide ogen tegen te gaan, is door de juiste voeding te eten. Uw ogen hebben behoefte aan een gezond, gebalanceerd dieet, waarin groenten een belangrijke rol spelen.

Toch vermoeide ogen, wat nu?

Als u toch last krijgt van vermoeide ogen, is het zaak om voldoende rust te nemen. Drink een extra glas water en neem indien mogelijk even afstand van uw beeldscherm. Heeft u per se een beeldscherm nodig, bijvoorbeeld omdat u aan het werk bent? Zet dan de helderheid van uw scherm omlaag. Misschien overweegt u om een blauwlichtbril op te zetten, maar in een eerder artikel leggen we uit dat zo’n bril meer een verkooppraatje is dan een effectieve manier op uw ogen te beschermen.

(Bron: Pearle, Vision Direct, Oogwereld, Zeiss, IVG. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie