blauwlichtbril

Een blauwlichtbril voor de computer, werkt dat of is het een verkooppraatje?

Wie lang achter de computer zit, kan vermoeide of geïrriteerde ogen krijgen. Kan een blauwlichtbril dat voorkomen of is er sprake van een verkooppraatje?

Blauw licht schadelijk?

Het klopt dat een beeldscherm van de computer blauw licht afgeeft. Dit is echter minimaal. Zeker in vergelijking met het natuurlijke blauwe licht dat van de zon afkomstig is. Die dosis is vele malen hoger. Uit onderzoek is gebleken dat blauw licht pas schadelijk is bij een extreme blootstelling. Zoals te lang recht in de zon kijken. De hoeveelheid blauw licht dat van een scherm afkomstig is, is veel te weinig om de ogen te beschadigen. Er is op het moment van schrijven geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het blauwe licht van een beeldscherm schadelijk is.

Vermoeide en geïrriteerde ogen

Toch ervaren mensen die veel met een computer werken regelmatig vermoeide, droge of geïrriteerde ogen. Dat heeft echter niets met blauw licht te maken, concluderen experts. Oogarts Marnix Claeys stelt tegenover NEMO Kennislink dat dat door een gebrek aan knipperen komt. Daardoor drogen de ogen uit en ontstaan er klachten. Buiten computerschermen kijken veel mensen op een dag ook nog eens langdurig televisie en kijken ze elk vrij moment op hun mobiele telefoon. Knipperen met de ogen wordt daarbij verwaarloosd. Normaal knipperen we maar liefst 14.000 keer per dag, maar ongemerkt komt het daar niet van als we naar een beeldscherm turen.

Bovendien zijn mensenogen niet gemaakt om continu naar iets te kijken dat zich dichtbij bevindt. Volgens natuurkundig oogspecialist Tom van den Berg zijn onze ogen gemaakt om door het bos te lopen. Waarbij dichtbij en ver weg kijken continu met elkaar wordt afgewisseld.

zonlicht
Lees ook: Zijn uw ogen gevoelig voor licht? Dit kan aan de kleur liggen

Blauwlichtbril verkooppraatje

Dat wetende, is eigenlijk al duidelijk dat een blauwlichtbril dus allerminst onmisbaar is voor degenen die vaak lang achter een computer actief zijn. Dat is nog eens extra bewezen via onderzoek. Zoals een experiment uit 2021, waarbij 120 computergebruikers in 2 groepen zijn verdeeld. De ene groep heeft een blauwlichtbril gekregen en de andere groep een gewone bril. Na enkele uren is er geen enkel verschil in oogklachten ontdekt.

Ondanks het missen van wetenschappelijk bewijs, zijn er wel degelijk mensen die ervaren dat het gefilterde blauwe licht rustiger is voor hun ogen. De blauwlichtbril heeft geen nadelen, buiten dat er extra voor moet worden betaald, dus voor wie hem prettig vindt, is het wellicht toch een optie. Maar laat u dus in elk geval niet wijsmaken dat u er 1 nodig heeft om uw ogen te beschermen. Het wisselt per opticien of het wel of niet als belangrijke optie aangeboden wordt. Op de redactie van MAX Vandaag hebben we in elk geval als ervaring dat het juist als tamelijk overbodige optie is omschreven.

Goede eigenschappen van blauw licht

Op een te extreme blootstelling van blauw licht na, heeft het blauwe licht zelfs ook nog positieve eigenschappen voor de mens. Het is van invloed op onze biologische klok, waardoor er lichtgevoelige processen in het lichaam geregeld worden. Zoals de aanmaak van het hormoon cortisol, wat energie levert. Terwijl de melatonineproductie wordt geremd. Het zorgt er kort gezegd voor dat we een wakker gevoel hebben. Ook kan het blauwe licht van de zon een winterdepressie tegengaan. Bij kinderen stimuleert blauw licht de oogontwikkeling en voor hen wordt een blauwlichtbril dan ook zelfs afgeraden.

Vermoeide ogen door het beeldscherm voorkomen

Oogarts Marnix Claeys adviseert de 20-20-2-regel aan te houden. Daarbij kijkt u steeds maximaal 20 minuten op een scherm, waarna u 20 seconden in de verte kijkt. Ga daarbij elke dag liefst 2 uur naar buiten. Probeer er daarnaast meer op te letten dat u regelmatig even extra knippert.

Blauw licht en de slaap

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het blauwe licht van beeldschermen tot slaapproblemen leidt. Toch kan het geen kwaad om er rekening mee te houden wanneer u laat op de avond nog naar beeldschermen kijkt. Veel mobiele telefoons en computers hebben tegenwoordig een nachtmodus, die u daarvoor kunt instellen.

(Bron: NEMO Kennislink, Quest, AD, Libelle.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie