Oranje Leeuwinnen WK uitgeschakeld Spanje

Het WK van MAX Vandaag: wakker met een kater, tocht door de ‘Gragten’ voor boegbeelden Oranje Leeuwinnen?

Terug van weggeweest: het WK van MAX Vandaag. Na het mannen-WK in Qatar volgen we nu de verrichtingen van de Oranje Leeuwinnen op de voet, ondanks het grote tijdsverschil met Australië en Nieuw-Zeeland. Na de razend spannende kwartfinale tegen Spanje, midden in de Nederlandse nacht, is het alweer tijd voor de laatste aflevering. Onze analisten Robbert en Hein blikken terug en vooruit.

Hein: Weer een beetje bijgekomen en bijgeslapen?

Robbert: Man, Hein, alsof ik uit een kater ontwaak! En dat zou ik toch niet hebben gedacht na die 1e helft, waarin Oranje totaal werd overklast. In 1 aanval zelfs 2 ballen van Redondo op de paal, oké met de handen van Van Domselaar er nog tussen. Maar door de 0-0 ruststand was nog alles mogelijk. We leefden nog.

Hein: Met een nederlaag na 90 minuten had ik nog wel kunnen leven, want daarin was Spanje gewoon een paar maten te groot. Maar dan die 12 minuten blessuretijd, Stefanie van der Gragt in de Wout Weghorst-rol. En dan blijkt het allemaal voor niets te zijn geweest, maar wat hebben ze een kansen gehad in de verlenging.

Robbert: Het leek wel alsof Lineth Beerensteyn, die overigens werkte als een berin, de rekening kreeg gepresenteerd voor haar opmerkingen over het arrogante gedrag van de al uitgeschakelde Amerikaanse ploeg. Daarmee had ze overigens volkomen gelijk, maar ik had liever een winnende treffer van haar schoen gezien. In de verlenging stond Oranje ineens weer ‘logisch’ met ouderwetse échte verdedigsters te spelen, omdat eerder in de wedstrijd het systeem met de moderne wingbacks totaal niet werkte tegen een super aanvallend ingestelde ploeg als Spanje. Dat Nederland überhaupt over een plan B beschikte, vond ik mooi om te zien. Ook de reserves waren er klaar voor.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

 

Hein: Eens, ik kon me ook volledig vinden in haar analyse over Team USA, al zijn dit uiteraard geen handige uitspraken vlak voor de wedstrijd. Had ze voor de goal maar iets van de koelbloedigheid van Van der Gragt gehad… En iets meer geluk met de VAR, al vond ik die schouderduw die ze kreeg, eerlijk gezegd, ook net te licht voor een penalty. Op het arbeidsethos van Beerensteyn is inderdaad niets aan te merken, maar dat geldt voor de hele ploeg. Zonder 2 cruciale schakels (Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk) tegen zo’n topploeg moeten aantreden, maar gestreden voor elke meter.

Robbert: De VAR schoot ons gelukkig wel te hulp bij die terecht afgekeurde goal van Esther González in de 1e helft. Anders was het toen al voorbij geweest. Vreemd dat Stéphanie Frappart, toch de allerbeste scheidsrechter ter wereld, daar videobeelden bij nodig had. Dat zag ik met het blote oog nog wel. Hetzelfde was het geval bij die onnodige, bizarre handsbal van haar Nederlandse naamgenote. Kennelijk wil de FIFA 100 procent duidelijkheid tegenwoordig. En het VAR-oordeel was in elk geval eerlijk over beide teams verdeeld. Daar hadden we dus weinig te klagen. Ik heb zelf nog wel 1 klacht: zoals FIFA-voorzitter Infantino met voetbalsjaal om nonchalant, haast ongeïnteresseerd, de wedstrijd gadesloeg, vond ik veelzeggend. Dat zou hij op het mannen-WK nooit gedaan hebben.

Voetbalseizoen 2023/2024 Almere City FC
Lees ook: 7 redenen om uit te kijken naar het nieuwe voetbalseizoen

Hein: Wat betreft de FIFA en meneer Infantino verbaas ik me nergens meer over, laten we het daarop houden. Verder ben ik benieuwd of we in deze wedstrijd de wereldkampioen van 2023 aan het werk hebben gezien. Of wordt het toch Japan, Engeland of Frankrijk? Voor de Oranje Leeuwinnen is het op naar Euro 2025 in Zwitserland. En misschien nog de Olympische Spelen in Parijs tussendoor.

Robbert: Vergeet je Zweden niet, Hein…? Mag ik nog 1 vraagje opwerpen? Van der Gragt gaat stoppen. Spitse wil doorgaan. Is dat wel zo’n goed idee? Aan de bal is ze nog altijd de beste, haar schot is fenomenaal, maar op snelheid komt ze tekort. Tegelijkertijd is zij de belichaming van de strijdlust van onze Leeuwinnen. Ik pleit voor een ‘rol in de kleedkamer’, met af en toe een invalbeurt tegen de zwakkere landen. En anders een glorieus afscheid voor boegbeelden Sherida en Stefanie met een tocht door de ‘gragten’.

(Foto: Kerry Marshall/ANP)

Geef een reactie