Voetbalseizoen 2023/2024 Almere City FC

7 redenen om uit te kijken naar het nieuwe voetbalseizoen

Het Eredivisie-seizoen 2023/2024 staat op het punt van beginnen. Kan Feyenoord zijn verrassende landstitel prolongeren of rechten rivalen Ajax en PSV de rug? Maar er is nog veel meer om naar uit te kijken in het nieuwe voetbalseizoen. Met een debuterende club in de Eredivisie, een Olympische droom voor de Oranje Leeuwinnen en een EK in Duitsland voor de deur.

Feyenoord verdedigt landstitel

Halverwege 2022 valt de naam van Feyenoord opvallend weinig in de voorbeschouwingen op het nieuwe Eredivisie-seizoen. Het zal opnieuw een strijd tussen Ajax en PSV worden, zo is de verwachting. Maar op 14 mei 2023, een half jaar na het winterse WK in Qatar, gaat de schaal omhoog in De Kuip. Uiteindelijk besluit het soevereine Feyenoord de competitie met 7 punten voorsprong op PSV en 13 op Ajax.

Nu is Feyenoord opeens titelfavoriet voor het nieuwe voetbalseizoen, ondanks de nederlaag in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV. De transfermarkt is nog tot 1 september 2023 open, maar voor Feyenoord is de schade vooralsnog meegevallen. Met middenvelders Orkun Kökcü en Sebastian Szymanski zijn er 2 belangrijke pionnen vertrokken, maar verder is de selectie redelijk bij elkaar gebleven. Calvin Stengs is de gelederen komen versterken, maar de belangrijkste meevaller is het aanblijven van succestrainer Arne Slot. Hoe gaat Feyenoord om met de favorietenrol, inclusief wedstrijden in de zware Champions League?

PSV opent de aanval

Aan prijzen geen gebrek bij de uitdager uit Eindhoven. PSV heeft 2 keer op rij de KNVB Beker en 3 keer op rij de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Maar het laatste Eredivisie-kampioenschap dateert alweer van 2018. Peter Bosz, opvolger van de voortijdig opgestapte Ruud van Nistelrooij, is de trainer die hierin verandering moet gaan brengen. De aanval van PSV is versterkt met Oranje-international Noa Lang en de Amerikaan Ricardo Pepi. Bosz kan ook nog beschikken over de ervaren doelpuntenmaker Luuk de Jong, maar is met Xavi Simons de beste speler van het vorige Eredivisie-seizoen kwijtgeraakt. PSV is ondertussen ook actief in de Champions League-voorrondes en hoopt voor het eerst in 5 jaar het hoofdtoernooi te halen. Kan het ook in de Eredivisie weer de dienst uitmaken?

Ajax aast op revanche

Na 3 landstitels op rij (als we het afgebroken coronaseizoen 2019/2020 niet meetellen) heeft Ajax een pas op de plaats moeten maken. De Amsterdammers hebben het vorige voetbalseizoen als nummer 3 afgesloten, vlak voor AZ en FC Twente. Na een tegenvallend seizoen, met onrust in alle geledingen, moet Ajax aan een nieuw elftal bouwen. Dat doet het zonder uitblinker Jurriën Timber, ijzervreter Edson Álvarez en boegbeeld Dusan Tadic, die allen een transfer hebben gemaakt. De Nederlandse middenvelder Branco van den Boomen is vooralsnog de bekendste nieuwkomer. Ook is er een nieuwe trainer, namelijk de van Sparta overgekomen Maurice Steijn, vorig seizoen knap 6e geworden met de Rotterdamse Kasteelclub. Op naar eerherstel in Amsterdam?

1978
Lees ook: Oranje weer 2e, op het omstreden wereldkampioenschap voetbal 1978

Almere City FC debuteert op het hoogste niveau

Voor het eerst sinds FC Emmen in 2018 is er een nieuwkomer op het hoogste niveau in Nederland. Almere City FC is in 2005 toegetreden tot het betaald voetbal, met de ambitie om ooit de stap naar de Eredivisie te wagen. 18 jaar later is het dan zover, na gewonnen promotie-degradatiewedstrijden tegen hetzelfde FC Emmen. Op zondag 13 augustus 2023 speelt Almere City FC tegen FC Twente zijn allereerste wedstrijd in de Eredivisie. Dat gebeurt overigens in het op een na kleinste stadion van de competitie. In het Yanmar Stadion passen 4.501 toeschouwers, net iets meer dan in het Van Donge & De Roo Stadion van Excelsior.

Oranje naar Euro 2024?

De afsluiter van het voetbalseizoen is het volgende grote eindtoernooi voor landenteams. Want op 14 juni 2024 begint het EK in Duitsland. Om zich hiervoor te plaatsen, moet het Nederlands elftal 1e of 2e worden in zijn kwalificatiepoule. Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar zijn hierin de tegenstanders. Na 2 van de 8 wedstrijden (4-0 nederlaag tegen Frankrijk, 3-0 winst op Gibraltar) is kwalificatie nog allerminst zeker voor Ronald Koeman en zijn mannen. Op 7 september (tegen Griekenland in Eindhoven) en 10 september 2023 (tegen Ierland in Dublin) is er meteen een belangrijk tweeluik. Mocht Oranje uiteindelijk niet bij de bovenste 2 eindigen, dan krijgt het overigens nog een herkansing in de play-offs.

Oranje Leeuwinnen naar Olympische Spelen in Parijs?

Een jaar na het WK in Australië en Nieuw-Zeeland lonkt het volgende grote toernooi voor de Oranje Leeuwinnen. Op 25 juli 2024 begint het Olympische voetbaltoernooi voor vrouwen in Parijs. Maar het is dringen geblazen, want er is plek voor slechts 2 Europese landen, naast organisator Frankrijk. Die Olympische tickets kan Oranje bemachtigen in het allereerste Nations League-toernooi in het vrouwenvoetbal. De mannen van het Nederlands elftal hebben al meerdere Nations League-edities achter de rug, zoals u in dit artikel kunt lezen.

Wat is de opzet van deze ‘Olympische’ Nations League? De Oranje Leeuwinnen spelen tussen 22 september en 5 december 2023 hun 6 poulewedstrijden, met België, Schotland en Europees kampioen Engeland als tegenstanders. Eindigt Oranje op plek 1 in de poule, dan mag het door naar de eindronde van februari 2024 en is de Olympische droom nog in leven. Aan deze eindronde, bestaande uit 2 halve finales en een finale, doen 4 landen mee. De winnaars van de halve finales strijden met elkaar om de Nations League-winst, maar zijn ook alvast zeker van een plekje op de Olympische Spelen. Frankrijk doet overigens ook mee aan de Nations League, maar is dus al geplaatst voor de Spelen. Verder vallen Wales en Schotland onder het Verenigd Koninkrijk en kunnen die landen zich niet met hun eigen team kwalificeren.

zuivere speeltijd
Lees ook: Waarom is voetbal de enige teambalsport zonder zuivere speeltijd?

Einde aan wangedrag op en naast het veld?

Veldbestormers, biergooiers, kwetsende spreekkoren, vuurwerk en een enkele aansteker… Clubs en lokale autoriteiten hebben in de vorige seizoenen hun handen vol gehad aan het bestrijden van wangedrag op de tribunes. Het is zelfs meerdere keren nodig geweest om wedstrijden na een paar minuten al te staken. Maar ook op het veld zijn de grenzen van het toelaatbare vaak opgezocht, met de bekerfinale tussen PSV en Ajax als meest schrijnende voorbeeld. Dat moet anders in het nieuwe voetbalseizoen, blijkt uit het ‘Gastvrij en Veilig Voetbal’-project van de voetbalbond KNVB.

De strenge regels met betrekking tot het gooien van voorwerpen blijven gehandhaafd. Als er een voorwerp op het veld belandt, volgt er een onderbreking van de wedstrijd. Gebeurt dit nog eens, dan wordt de wedstrijd definitief gestaakt. Dit is ook het geval als één van de personen op het veld direct geraakt wordt. Maar de KNVB heeft hier een bepaling aan toegevoegd. Als de club de dader meteen opspoort en uit het stadion zet, volgen er juist geen sancties.

Dilan Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid, schaart zich achter dit initiatief van de KNVB. “Voetbal verbindt miljoenen mensen. Ieder seizoen weer, ook het aankomende seizoen. Wat die miljoenen mensen ook verbindt, is hun afkeer tegen racisme en geweld. Hier is simpelweg geen plek voor.” Verder gaat de voetbalbond strenger optreden tegen homofobe spreekkoren en moeten ook spelers en trainers op hun tellen passen. Als er opstootjes of het veld ontstaan of als ze de scheidsrechter belagen, zullen er sneller gele kaarten volgen. Met deze maatregelen moeten de goedwillende fans in het nieuwe voetbalseizoen weer ongestoord van hun favoriete sport kunnen genieten.

(Bron: FIFA, KNVB, UEFA, ANP, NOS. Foto: Gerrit van Keulen/ANP)

Geef een reactie