Oranje Leeuwinnen WK 2023 Nederland-Spanje

Het WK van MAX Vandaag: beste speelsters ter wereld tegenover elkaar en wie vervangt terriër Daniëlle van de Donk?

Terug van weggeweest: het WK van MAX Vandaag. Na het mannen-WK in Qatar volgen we nu de verrichtingen van de Oranje Leeuwinnen op de voet, ondanks het grote tijdsverschil met Australië en Nieuw-Zeeland. Onze analisten Robbert en Hein bespreken opnieuw het wel en wee van het nationale voetbalelftal. In deze aflevering: opnieuw nachtbraken voor de kwartfinale tegen Spanje, op vrijdag 11 augustus 2023.

Hein: Nou Robbert, daar zijn we weer. De ene na de andere grootmacht uitgeschakeld, maar Oranje is er nog bij. Heb jij de wekker al gezet voor Nederland-Spanje?

Robbert: Wat dacht je dan, Hein? Jazeker, net als afgelopen zondag voor de wedstrijd tegen Zuid-Afrika (2-0)! Toen werden onze dames direct na de aftrap al behoorlijk fel aangepakt. Dus ik was wel direct klaarwakker toen. Gelukkig scoorde Oranje vrij snel al en bleef ik wakker. Maar het leek erop dat ze zelf niet zo uitgeslapen waren die 1e helft. Laten we hopen dat ze er tegen Spanje meteen invliegen. Wat weten we eigenlijk van La Roja, de roden? Behalve dan dat Aitana Bonmatí de grote uitblinkster was in die memorabele vijfklapper tegen Zwitserland (5-1)?

Hein: Die Bonmatí viel me inderdaad ook op, hele venijnige kapbeweging in de kleine ruimte. Dus ik denk dat onze topkeepster het weer druk gaat krijgen. Als je 5 open kansen weggeeft tegen Zuid-Afrika, kun je zeker 5 open kansen verwachten tegen Spanje. Aanvallend zit het dus wel goed bij de tegenstander, maar aan de andere kant: tegen Japan in de poulefase zijn ze helemaal weggecounterd, 4-0. Dus dat biedt weer mogelijkheden voor Oranje.

Robbert: Dat zie je goed, Hein. Bovendien: wat zijn de prestaties van Spanje tot nu toe op een WK…? Het is nou ook weer niet zo’n vaste waarde op toernooien als in het verleden de VS, Duitsland of Noorwegen. Maar we kunnen nu wel zeggen over die 3 al vroeg uitgeschakelde toplanden, dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Dit zou zomaar het ‘doorbraak-WK’ kunnen worden van Spanje, zoals wij dat ook hebben gekend. En ze hebben sowieso met Alèxia Putellas de beste speelster ter wereld in huis. Daar zetten wij Lieke Martens tegenover, die ooit ook die eretitel mocht dragen. Die is weer helemaal terug. Ze is de grote inspiratiebron voor haar grootste fan, wingback Esmee Brugts, maakster van 2 identieke prachtgoals tegen Vietnam 1 week geleden. Als die linkervleugel weer zo lekker gaat draaien, dan kan het zeker wat gaan worden. Toch mis ik de geblesseerde Vivianne Miedema. Ik mis een killer in de voorhoede.

Oranje Leeuwinnen WK
Lees ook: Oranje Leeuwinnen bij laatste 16: hoe is de route naar de finale?

Hein: Om even een vergelijking te maken met het mannenvoetbal: Spanje won in 2008 pas voor het eerst een grote prijs, maar heeft vervolgens wel jarenlang het voetbal gedomineerd. Met een gouden lichting spelers, die bovendien al jarenlang samen hebben gespeeld bij FC Barcelona en Real Madrid. Gaan we hetzelfde zien bij deze generatie Spaanse vrouwen, als ze eenmaal over die drempel heen zijn? Verder is het inderdaad genieten van Brugts. Al is er ook het gevaar dat ze juist te aanvallend denkt, waardoor er achterin ruimte ontstaat. We hebben tegen Zuid-Afrika gezien hoe gevaarlijk dat kan zijn. En naast Miedema ontbreekt ook Daniëlle van de Donk, de geschorste terriër op het middenveld. Gaan we dat nog voelen, verwacht je?

Robbert: Dat denk ik wel. Die Van de Donk is toch een beetje de stille kracht van Oranje. Pas als ze er niet is, ga je het merken. Haar gele kaart tegen Zuid-Afrika was niet zo slim, gaf ze grif toe na de wedstrijd. Tegelijkertijd was het ook een beetje ongelukkig dat ze zo ver doorgleed, na eerst wel de bal te hebben gespeeld. Maar goed, haar afwezigheid zal wel gevoeld worden. De balans op het middenveld zou verstoord kunnen worden. Maar bondscoach Jonker weet daar vast wel iets op te bedenken. We hebben natuurlijk nog Damaris Egurrola in de selectie. Dat is ons geheime wapen. Die is namelijk half Spaans en kan de tegenstanders ‘afluisteren’. Voor de balans is het misschien beter om wingback Pelova op de plek van Van de Donk te zetten en een échte rechtsback als Casparij er in te gooien.

Hein: Ja, dat was inderdaad een probleem tegen Zuid-Afrika, beide wingbacks die ruimte weggeven, met het risico op counters. Durf je een voorspelling te wagen? Ik ben toch optimistisch en ik zeg 2-1 voor Oranje, winnende goal van uitgerekend Damaris.

De WK-kwartfinale Spanje-Nederland is te zien bij de NOS, in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 augustus 2023. Het aanvangstijdstip in speelstad Wellington is 13.00 uur, oftewel 3.00 uur in Nederland.

(Foto: David Gray/ANP)

Geef een reactie