Tour de France 2024 sportweekend

Het sportweekend van MAX Vandaag: nu al zin in Tour 2024, hulp uit Rotterdam voor Ajax?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Robbert: Hein, de korfbalploeg loopt op schema bij het WK in Taiwan. Zullen we het intussen hebben over het Eredivisie-programma van dit weekend met tegelijkertijd PSV-Ajax en Volendam-Excelsior? Je weet wel waarom… Ook is er de finale bij het WK rugby, reikhalzend naar uitgekeken door jou. En de route van de Tour van 2024 is bekendgemaakt. Genoeg om over te kletsen lijkt me.

Hein: We zijn inderdaad weer op weg naar een WK korfbal-finale tussen Nederland en België, weinig verrassend. Zondagmiddag 14.30 uur gaan we er eens goed voor zitten, de strijd om de rode lantaarn in de Eredivisie. PSV heeft midweeks niet veel indruk gemaakt in de Champions League, maar ik verwacht in Eindhoven geen Hedwiges Maduro-effect bij Ajax. Minstens zo interessant, vroeg en laat op de zondagmiddag: FC Twente-Feyenoord en AZ-NEC. Hoewel ik heb genoten van Feyenoord in de Champions League, zou het helemaal niet zo gek zijn als ze punten laten liggen in Enschede. En misschien kan AZ dan in alle stilte de lachende 3e worden, ondanks de Europese zeperd tegen Aston Villa?

Robbert: Dat kan inderdaad zomaar gebeuren. Maar wat ook nog kan, is dat Ajax en Feyenoord deze beladen wedstrijden allebei winnen. In dat geval profiteert 010 van 020. Ik zeg je: deze aartsrivalen kunnen niet zonder elkaar. Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat Ajax eerder met een schuin oog kijkt naar de ontwikkelingen bij Volendam-Excelsior. Bij verlies van Ajax en winst van Volendam staan de Amsterdammers laatste. Met stip! Is dat wat te verwachten valt na de glansloos verloren Europese uitwedstrijd tegen Brighton?

Hein: Het is crisis met hoofdletter C in Amsterdam en Ajax kan een helpende hand uit Rotterdam net zo goed gebruiken, of het nu de hand van Feyenoord of Excelsior is. Door naar het wielrennen, want ik vermoed dat de Tour de France-organisatie onze columns op de voet volgt. We hoeven het maar 2 keer te hebben over het zwarte gat na het wielerseizoen, of we worden al lekker gemaakt met de routeschema’s voor 2024. De Galibier, de Tourmalet en een stukje gravel bij de mannen. 4 etappes in Nederland en een ontknoping op Alpe d’Huez bij de vrouwen. Dat is iets om nu al naar uit te kijken, lijkt me?

Robbert: Is er op de Alpe d’Huez weleens sprake van dikke mist? Weet jij dat toevallig? Want ik wil niet weer de ontknoping van de vrouwentour moeten ‘raden’, omdat ik niks kan zien zoals afgelopen zomer. Ik wil La Demi (Demi Vollering, red.) goed kunnen waarnemen op haar weg naar de top, langs de beroemde 21 haarspeldbochten. Mooi dat ze beginnen in Nederland deze keer. Hopelijk mag het een hoop mensen – niet alleen jonge meisjes – stimuleren om meer te gaan bewegen. Want het gebrek aan beweging is een ‘stille pandemie’, lees ik overal. In de mannentour vind ik de gravelstroken een interessante toevoeging aan het parcours. Die kunnen net zo’n scherprechter worden als kasseien dat waren in sommige andere Tours. Er gaat hoe dan ook één favoriet op het grind sneuvelen. Dat is een ijzeren wielerwet. Zie Roglič in de ‘Hel van het Noorden’ in 2022.

Hein: Ik ben ook alvast benieuwd. Wordt het 3 op rij voor Vingegaard en Jumbo-Visma (dat tegen die tijd een nieuwe sponsornaam heeft)? Of gaat oude bekende Roglič revanche nemen? Hoe sterk moeten we rekening houden met landgenoot Pogačar of onze zuiderbuur Evenepoel? Bij de vrouwen verwacht ik dan weer weinig concurrentie voor Vollering, zeker met Lotte Kopecky aan haar zijde. Wat jij?

Robbert: Ik verwacht de V van victorie: Vollering bij de vrouwen. Of die andere V, Vingegaard dus, ook weer wint, hangt wat mij betreft af van hoe hij die gravelstroken gaat verteren. Omdat hij nooit zijn gezicht laat zien in de klassiekers en zijn grote tegenstrever Pogačar wel, zou hem dat weleens in de problemen kunnen brengen. De Deen is een zeer goed ‘stuurman’, zoals hij heeft laten zien in die gedenkwaardige tijdrit tijdens de vorige Tour, maar dat grind is onbekend terrein voor hem. Pogi Boy is als winnaar van de Strade Bianche een expert. Hier kan de sleutel komen te liggen. Voor Evenepoel komt de Tour nog te vroeg, denk ik. Mogen we even terug naar het voetbal? Vanavond spelen de Leeuwinnen in de Nations League tegen Schotland. Ik ga voor een 3-0 zege en een kwartiertje speeltijd voor de teruggekeerde Vivianne Miedema.

Hein: En 4 dagen later alweer een uitwedstrijd tegen de Schotten. Dat moet eigenlijk 6 punten opleveren voor de Leeuwinnen, als ze de Olympische droom tenminste levend willen houden. Voor de denksportliefhebbers verwijs ik nog naar het EK dammen in de categorie blitz (een vorm van sneldammen), in het Drentse Beilen. De beste petanquespelers van het land verzamelen zich in Oss, waar tickets voor het EK van 2024 op het spel staan. En dan sluiten we af met mijn stokpaardje, het WK rugby. Met een droomfinale tussen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, de Springbokke tegen de All Blacks. Nu al zin in zaterdagavond.

(Foto: Christophe Petit Tesson/EPA)

Geef een reactie