Petanque

Spanning stijgt bij Nationaal Finaleweekend petanque in Oss: hoe speelt u deze sport en wat is het verschil met jeu de boules?

Jeu de boules en Petanque, zijn dat niet die campingspelletjes die we vaak in We Zijn Er Bijna! zien? Dat is niet het hele verhaal, want petanque is een serieuze tak met veel spelers over de hele wereld. Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2023 wordt er in Oss om de Nederlandse titel gestreden. Wat moet u weten over dit evenement en over de sport petanque?

Wat zijn de spelregels van petanque?

Petanque bestaat in verschillende spelvormen. Een wedstrijd met 3 tegen 3, waarbij elke speler 2 boules mag gooien, heet een triplette. Bij een doublette is het 2 tegen 2, met 3 boules per speler. Ook bij een tête-à-tête, 1 tegen 1, krijgen beide spelers 3 boules tot hun beschikking. De wedstrijd begint met het werpen van een kleiner balletje, het but. De teams moeten vervolgens, vanuit een werpcirkel, hun boules zo dicht mogelijk in de buurt van het but gooien. Als 2 boules van hetzelfde team dichterbij het but liggen dan de beste boule van de tegenstander, betekent dat 2 punten. Liggen 3 boules dichterbij, dan scoort een team 3 punten, enzovoort. Een wedstrijd gaat door totdat één van de teams op 13 punten staat.

Wat is het verschil tussen petanque en jeu de boules?

Wanneer spreken we nu over petanque en wanneer is het juist jeu de boules? Letterlijk vertaald uit het Frans betekent jeu de boules ‘spel met ballen’. Het is dus een overkoepelende term voor verschillende werpsporten, zoals petanque en het Britse bowls. De beide termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar petanque is de bekendste vorm van jeu de boules.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Hoe populair is petanque in Nederland?

Medio 2022 heeft de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) uitgepakt met de organisatie van het EK petanque in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch, met deelnemers uit 27 landen. Petanque wordt dan ook steeds populairder in Nederland. In steeds meer steden verrijzen boules bars, waar u een potje petanque kunt combineren met een hapje en een drankje. De NJBB heeft 15.000 leden, terwijl er 170 verenigingen zijn aangesloten. Deze petanqueverenigingen zijn verspreid over het hele land, zoals u op deze interactieve kaart kunt zien. Als u geïnteresseerd bent om mee te doen, neem gerust een kijkje bij een vereniging  bij u in de buurt. Het kan u leuke sociale contacten opleveren. Niet voor niets zijn het promoten van sport en het terugdringen van eenzaamheid op latere leeftijd thema’s van dit Bossche EK in 2022.

Nederlandse kampioenschappen in Oss

In het Noord-Brabantse Oss, bij de vereniging Boules de Boeuf, valt op zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2023 de beslissing in het Nederlandse kampioenschap triplette. Dit NJBB Master Finaleweekend is de afsluiter van een reeks Masters-toernooien. Op zaterdag doen 8 teams mee, op zondag volgt er een best of 5 met de beste teams. De uiteindelijke winnaars plaatsen zich voor het WK Tripletten van 2024 in het Franse Dijon. En u kunt de ontknoping volgen, want het toernooi in Oss is gratis toegankelijk voor publiek. Daarnaast zal de Facebook-pagina van NL Petanque (onderdeel van de NJBB) updates delen.

(Bron: Silverdome, NL Petanque, NJBB, Boules de Boeuf Oss, EK Petanque 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie