Keeper Bert Verbruggen

Het sportweekend van MAX Vandaag: de hattrick van Pogačar, kwartfinales bij WK Rugby, ‘vreemde’ sporten padel en curling. En revanche voor Oranje tegen Frankrijk?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend. Hein is een weekje weg. Daarom doet Robbert de sportcolumn een keertje solo, hier en daar ingefluisterd door andere MAX-collega’s.

Tadej Pogačar; sieraad voor de sport

Geen vooruitblik op het komende sportweekend zonder een terugblik op het vorige. Max werd wereldkampioen, terwijl jong talent Oscar Piastri zich knap aandiende. Het was ook de afsluiting van het wegseizoen bij het wielrennen met de 3e zege op rij van Tadej Pogačar in de Ronde van Lombardije, een zogenaamd ‘monument’ onder de eendagskoersen. Wát een sieraad voor de sport is deze Sloveen toch. Voor mij is er nu een onpeilbaar diep zwart gat tot februari, dat wordt opgevuld met veldrijden en het lezen van wielerblad De Muur. En voetbal kijken uiteraard. Dat houdt nooit op.

Vergeet rugby niet

“Vergeet rugby niet”, hoor ik Hein al roepen. De kwartfinales van het WK zijn dit weekend. Reuzendoder Fiji mag het opnemen tegen grootmacht Engeland. Ierland tegen Nieuw-Zeeland is ook een mooie affiche. En gastland Frankrijk, dat nog nooit wereldkampioen is geworden, ontvangt  Zuid-Afrika. Wales tegen Argentinië lijkt mij de minst interessante pot in dit deel van het toernooi. Benieuwd naar de afloop. De finale is pas over 2 weken.

“Ik wil niet de mopperpot uithangen, maar padel….?”

“Doe eens wat aan padel!” drukt collega Romy me op het hart. Ja ja, de Amsterdam Open is dit weekend. Het spijt me beste sportliefhebbers, maar deze nieuwe sport is voor mij toch een beetje het tennis voor mensen die zich niet wensen te bekwamen in techniek. Geen vernuftige dropshots of lobjes. Binnen 5 uur schijn je het onder de knie te kunnen krijgen. Zal best. Dat heet gemakzucht in mijn boek. En dan dat mensonterende kabaal bij elke slag tegen de bal. Misschien is mijn reactie die van de omwonenden toen de eerste stoomtrein langsreed in 1830. Mijn welgemeende excuses dan. Ik wil hier niet de mopperpot uithangen, wel een beetje stangen. Waar is Hein om me af te remmen?

Dutch Open Badminton en WK Curling

Er is trouwens nóg een Dutch Open dit weekend, en wel in het badminton. Weinig lawaai in die sport. Buiten zou niemand er ooit last van hebben, maar ze spelen het binnen in een zaal. Misschien een ruiltje voorstellen met die padellers? Niet nodig zie ik, de profs spelen ook in een hal.

In discussies over wél of geen sport valt curling altijd als eerste buiten de boot. Hoe terecht is dat eigenlijk? Het moet technisch een bijzonder lastige sport zijn, alhoewel het oogt als een ‘dweilpauze voor gevorderden’. Het WK curling voor gemengde teams vindt vanaf zondag plaats in Aberdeen in Schotland. Voor Nederland komen Bart Klomp, Dagmar Diender, Gerben Putter en Nikki Willems uit. Onbekend is of ze enige kans maken. Maar de winterspelen zijn sowieso nog heel ver weg.

Spelen niet naar het Japanse Sapporo

Over winterspelen gesproken: afgelopen week heeft het Japanse Sapporo zijn bid voor de Spelen van 2030 teruggetrokken. Dat is jammer voor de sporthistorie. Want Ard Schenk zat bij wijze van spreken zijn 3 daar behaalde gouden schaatsmedailles uit 1972 al op te poetsen. Maar Japan wilde niet weer zo’n financieel drama als de zomerspelen van 2021. Daar zullen ze wel goed over hebben nagedacht.

Nederland – Frankrijk

Laten we eindigen met voetbal. Het Nederlands elftal van Ronald Koeman moet zich vanavond zien te revancheren voor de zeperd in Frankrijk eerder dit jaar (4-0). Er zijn heel wat sleutelspelers geblesseerd, waarvan ‘Frenkie’ waarschijnlijk de belangrijkste is. De opdracht zal niet gemakkelijk zijn. Maandag moeten ze dan alweer uit tegen het Griekenland van de bij AZ ontketende Pavlidis.

Het zal mij benieuwen wie er ditmaal op doel mag staan. De experts houden het op Bart Verbruggen (foto). Koeman schijnt zich al versproken te hebben. Dat zou dan een debuut betekenen voor de 21-jarige doelman van Brighton. En dat tegen de vicewereldkampioen in een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd. Maar ik hoop stiekem op een ander debuut, namelijk dat van Nick Olij, het wonder van Spangen. Maar dat is misschien wel erg veel gevraagd, want anders dan bij Verbruggen, is het pas de eerste keer dat hij is opgeroepen. WK-revelatie Andries Noppert is er wel bij maar uit vorm.

Volgende week weer Eredivisie. Zal Louis van Gaal dan de juiste adviezen hebben gegeven aan het zwalkende Ajax, waar de vrouwen alweer de eer van de club wisten te redden? Door de 0-6 uitzege bij Zürich staan ze al met 1 been in het hoofdtoernooi van de Champions League, waar FC Twente zich ook nog voor kan plaatsen. Volgende week gaat het sportdebat hier weer verder met Hein.

(Foto: ANP)

Geef een reactie